Έφυγε από τη ζωή σήμερα Κυριακή 27 Φεβρουαρίου και σε ηλικία 71 ετών, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία έδινε μάχη στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251.
Πέθανε σε ηλικία 71 ετών η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε από το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα. Αφού η βουλευτής υποβλήθηκε σε χειρουργείο, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της σε ΜΕΘ, όπου και νοσηλευόταν μέχρι την τελευταία της πνοή.
Η ανακοίνωση του 251 ΓΝΑ για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου
«Σήμερα, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, στις 18.11, απεβίωσε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου νοσηλευόταν από τις 10 Ιανουαρίου 2022, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Μαριορή (Μαριέττα) Γιαννάκου, σε ηλικία 71 ετών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το 251 ΓΝΑ.
Βιογραφικό
Είχε γεννηθεί στις 6 Ιουνίου του 1951, στο Γεράκι Λακωνίας. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.
Ξεκίνησε την πολιτική της πορεία μετά το 1974, ως μέλος της ΟΝΝΕΔ. Στις Ευρωεκλογές του 1984 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής ενώ το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.
Το 1990 διορίστηκε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο 1990-1991, ενώ εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ. στις εκλογές του 1993. Το 1999 επανεκλέχθηκε ευρωβουλευτής, ενώ το 2000 και το 2004 εκλέχθηκε ξανά βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Ν.Δ. Το 2004 διορίστηκε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 2004-2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.
Αν και αφοσιωμένη στην πολιτική παντρεύτηκε με τον Παναγιώτη Κούτσικο το 1983, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Το 1997 πήρε διαζύγιο.
Η ζωή της Μαριέττας Γιαννάκου άλλαξε ριζικά στις 6 Φεβρουαρίου 2008, όταν υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη. Ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο πάσχει εμπόδιζε το τραύμα να επουλωθεί και προκάλεσε μόλυνση, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας της να επιδεινωθεί ραγδαία. Αυτό ανάγκασε τους γιατρούς του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» να συνεδριάσουν εκτάκτως και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επέμβαση ακρωτηριασμού προκειμένου να σώσουν τη ζωή της.
Στις 28 Μαΐου 2016, η Μαριέττα Γιαννάκου υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
Τον περασμένο Ιανουάριο η βουλευτής εισήχθη στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, σε σοβαρή κατάσταση, μετά την πτώση της από το αναπηρικό της αμαξίδιο. Εξάλλου, τον Ιούνιο του 2021 η Μαριέττα Γιαννάκου είχε νοσηλευτεί ξανά στο 251 ΓΝΑ, καθώς είχε αισθανθεί δύσπνοια κατά τη διάρκεια των διακοπών της, ενώ τέλη Σεπτεμβρίου νόσησε με νέο κορονοϊό και νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και υποχρεώθηκε να παραμείνει σε καραντίνα.
Η Μαριέττα Γιαννάκου είχε τιμηθεί:
Mε το ανώτατο παράσημο “Bernando O’ Higgins” της Δημοκρατίας της Χιλής, για τη συνεισφορά της στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα αυτή.
Με το Βραβείο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Αρετής της Πολωνικής Δημοκρατίας για τη συνεισφορά της ως Προέδρου της Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, σχετικά με την ένταξη της Πολωνίας στην Ε.Ε.
Με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας (πρώτης τάξεως) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος των Ιπποτών της Ιταλικής Δημοκρατίας
Με το Diplome d’ Honneur “Robert Schuman” του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τη συνεισφορά της ως Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Με το Ανώτατο Παράσημο του «Officier dans l’ Ordre de Merite» της Γαλλικής Δημοκρατίας, για τη συνεισφορά της ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στη γαλλοφωνία και στην προαγωγή της ελληνογαλλικής φιλίας.
Με πληροφορίες από το in.gr