Πλαφόν στις τιμές των διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ποιές περιοχές εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο.
Με τη φράση «το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει», η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των επιστημόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, περιέγραψε την «επιμονή» του δεύτερου κύματος της πανδημίας, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.
Η καθηγήτρια, επικαλούμενη τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στη 16η θέση με βάση τη θνητότητα», συμπληρώνοντας ότι η χώρα παραμένει σε συγκριτικά χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο..
Η ίδια επεσήμανε ότι «η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο» σημειώνοντας πως εκτιμάται ότι σήμερα περισσότερα από 25.000 κρούσματα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε «είδαμε όντως μείωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια καθ’ όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2 χιλιάδες.
«Όλα αυτά είναι ευχάριστα αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «ακόμα και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα», γεγονός το οποίο η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι πιθανόν ερμηνεύεται από συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές.
Η καθηγήτρια εκτίμησε επίσης ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.013 νέα κρούσματα, 607 διασωληνωμένους, καθώς και 101 νέους θανάτους.
Περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο
Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές της να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές στις οποίες αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.
Επισήμανε πως τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown και τι θα ισχύσει την περίοδο των γιορτών, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή, σημειώνοντας πως είναι σαφές πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε συμβναίνει σε όλη την Ευρώπη.
Πλαφόν στις τιμές των τεστ
Στην ενημέρωση της Παρασκευής συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παν. Σταμπουλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή ανώτατης τιμής χρέωσης στα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού. Ετσι, όπως ενημέρωσε, η ανώτατη τιμή του μοριακού ελέγχου για τον κορωονοϊο θα είναι τα 40 ευρώ, για τα δε rapid test τα 10 ευρώ».