Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις προχωρούν έστω και σε μερικό lockdown η Ελλάδα επιλέγει το …λουκέτο έως τις 7 Ιανουαρίου 2021 αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο σύνολο της κοινωνίας
“…. επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά, η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος μας θα είναι πιο αργός, αλλά πιο σίγουρος και πιο ασφαλής.
Με αυτόν τον γνώμονα, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της επιτροπής των ειδικών, η Κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ποιοί τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας δεν θα ανοίξουν μέχρι το τέλος των γιορτών”.
Η δήλωση αυτή περιγράφει το σκεπτικό της απόφασης από την Κυβέρνηση ώστε να βάλει λουκέτο στην Ελλάδα…. Και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τους τομείς που δεν θα ανοίξουν μέχρι το τέλος των γιορτών και στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε, έως το πρωί της 7ης Ιανουαρίου μένουν κλειστά:
@ Τα σχολεία,
@ Η εστίαση,
@ Η ψυχαγωγία,
@ Τα δικαστήρια,
@ Οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από όσες έχουν ήδη εγκριθεί (για παράδειγμα, επαγγελματικά πρωταθλήματα Superleague και Basketleague),
@ Τα χιονοδρομικά κέντρα.
Επίσης:
@ Παρατείνεται η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
@ Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση συναθροίσεων και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
@ Διατηρείται στα ίδια ποσοστά και η τηλεργασία.
@ Όσοι έρχονται από το εξωτερικό την περίοδο των γιορτών (από 18 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου), θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR (εντός 72 ωρών), ενώ θα υποβάλλονται σε rapid test και θα τίθενται σε προληπτική καραντίνα 10 ημερών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι τα SMS θα συνεχίσουν να ισχύουν, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί η κυκλοφορία για κάποιες ώρες τη νύχτα τις ημέρες των γιορτών.
Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο, θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ήταν πιο αργή από όσο αναμενόταν η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Όπως σημείωσε, είναι αυξημένη η κινητικότητα κατά 20% στο δεύτερο lockdown, σε σύγκριση με το πρώτο. “Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση, ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης, οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μειούμενες, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών Covid-19. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται, σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση, σε 1.609 κρούσματα, έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου (πρώτης εβδομάδας του δεύτερου lockdown) και 2.674 κρουσμάτων στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου, οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός, στους 4.008 ανθρώπους, έναντι 4079 στις 20 Νοεμβρίου, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343, έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια”
Επεσήμανε, πάντως, ότι υπάρχει σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας πως οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες. Σημείωσε ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας και στάθηκε στην ανάγκη η όποια επάνοδος στην πραγματικότητα να γίνει με προσοχή και ασφάλεια.
Και κατέληξε την ενημέρωση λέγοντας: “Έχουμε τονίσει πολλές φορές, ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας ξεπεράσουμε την κόπωση και ας παραμερίσουμε τον εφησυχασμό έτσι ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να νικήσουμε οριστικά τον κορονοϊό τους επόμενους μήνες. Μαζί με τα φετινά, διαφορετικά Χριστούγεννα, έρχεται και η ελπίδα που φέρνει η επιστήμη, σε ολόκληρο τον κόσμο, με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ας φροντίσουμε με την συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας χρόνο που θα μας φέρει πιο κοντά στην οριστική έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση”.