Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα - Covid 19: Διάγγελμα Μητσοτάκη και τα μέτρα στο τραπέζι

Ελλάδα – Covid 19: Διάγγελμα Μητσοτάκη και τα μέτρα στο τραπέζι

|

Αναμένεται σήμερα να έχουμε διάγγελμα από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Ποια είναι τα μέτρα που σκέφτονται στου Μαξίμου …

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα που έχουν ως επίκεντρο τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η χθεσινή ανακοίνωση με τα 865 νέα κρούσματα χτυπάει “κόκκινο καμπανάκι” στην κυβέρνηση, τη στιγμή κατά την οποία όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ανακοίνωση νέων μέτρων που θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό της πανδημίας στην κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, η υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να είναι άμεση. Στο πλαίσιο αυτό και μετά την οριστικοποίηση του νέου κύματος των παρεμβάσεων δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε ένα ακόμα τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες. Όπως έλεγαν πηγές, για το τι θα πράξει η κυβέρνηση σε επίπεδο μέτρων ή αν τελικά θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, θα αποφασιστεί το πρωί, καθώς όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι.

Ποια είναι τα μέτρα; Για τις περιοχές όπου ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 είναι πορτοκαλής, ώστε να μην εξελιχθεί σε κόκκινο, αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, χωρίς κάτι τέτοιο να αποκλείεται και ακόμα νωρίτερα, καθώς θα αποφασισθεί στη σημερινή πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, ώστε να αποφευχθεί η κύρια αυτή τη στιγμή αιτία υπερμετάδοσης, που είναι τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση της νεολαίας. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει και η καθολική χρήση μάσκας με το θέμα να εξετάζεται πώς μπορεί να εφαρμοστεί.

Μία σκέψη είναι η χρήση σε πιο πολυσύχναστες οδούς, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Τέλος, ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει ακόμα από την εφαρμογή του, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Τούτο ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο εκεί όπου ο χάρτης έχει κοκκινίσει, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στις «πορτοκαλί» περιοχές του χάρτη.

Η Καστοριά γίνεται η δεύτερη –μετά την Κοζάνη– περιφερειακή ενότητα στην οποία εφαρμόζεται lockdown σε αυτό το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, καθώς από αύριο τα ξημερώματα θα εφαρμοστούν τα μέτρα αποφυγής της διασποράς που εφαρμόζονται στο επίπεδο 4 και τα οποία αφορούν σε αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων, μουσείων, θεάτρων, κινηματογράφων, καταστημάτων λιανεμπορίου, εστίασης, κομμωτηρίων και γυμναστηρίων, απαγόρευση συναθροίσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Αντίστοιχα, από αύριο τα ξημερώματα η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία και η Λάρισα ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού από το 2 που είναι τώρα στο 3, που σημαίνει κυρίως περαιτέρω περιορισμούς σε συναθροίσεις, στην πληρότητα και το ωράριο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων κ.ά., ενώ μεγάλο «άλμα» καταγράφει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών που από το «πράσινο» (επίπεδο συναγερμού 1) πήγε απευθείας στο «πορτοκαλί» (επίπεδο συναγερμού 3). Λίγο πριν από το «κόκκινο» βρίσκονται και τα Ιωάννινα όπου, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, και ο οποίος έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, οι δείκτες είναι οριακοί και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί από την ειδική επιτροπή του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας το ερχόμενο Σάββατο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

Νάντια Σαλτερή: «Ο Μητσοτάκης έχασε τους ψηφοφόρους του Κέντρου – Επιστρέφουμε με αίτημα Προανακριτικής»

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την κάλυψη Βορίδη – Αυγενάκη και κατήγγειλε πολιτική υποκρισία και θεσμικό ευτελισμό.

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το Αιγαίο, στα 100 km/h η ριπή στην Τήνο! (πίνακας)

Το στενό Τήνου – Μυκόνου «πήρε κεφάλι» με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα – Ποια νησιά ακολούθησαν στην κατάταξη

Περιστατικό με το Hellenic Highspeed στην Αμοργό: Καταπέλτης έπεσε στη θάλασσα (video)

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο ανοιχτά των Καταπόλων – Αντικατέστησε το Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιά – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Δύο νέα παιδιά από τη Σίφνο πρόσφεραν κατάλυμα στη γιατρό του νησιού

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η δημόσια έκκληση του Δήμου για φιλοξενία της γιατρού βρήκε συγκινητική ανταπόκριση από τον Πέτρο Τσαλά και την Ελένη Καλογήρου

Επανεκκίνηση για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Βόρεια Νάξο

Δύο ιστορικά μονοπάτια με αφετηρία την Κωμιακή επανενεργοποιούνται με στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.