Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτική"Ελλάδα 2021": Η επίσκεψη της ...Γιάννας στο Καστελλόριζο

“Ελλάδα 2021”: Η επίσκεψη της …Γιάννας στο Καστελλόριζο

|

Στο Καστελλόριζο αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» – Οι επαφές που είχε η Γιάννα Αγγελοπούλου με τους παράγοντες του ακριτικού νησιού

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την πρόεδρο της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, επισκέφθηκε το Καστελλόριζο όπου απέτισε φόρο τιμής στους ακριτικούς φύλακες της Ελλάδας. Παράλληλα η Επιτροπή έστειλε μήνυμα ότι στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, ο παλμός της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση θα χτυπήσει δυνατά, αναδεικνύοντας το σύγχρονο πατριωτισμό και την ενότητα μιας δυνατής χώρας με αυτοπεποίθηση.

«Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, θέλω να δηλώσω ότι, για εμάς, η επίσκεψη στο Καστελόριζο αποτελεί πρωτίστως την εκπλήρωση ενός υπέρτατου χρέους. Ενός εθνικού χρέους απέναντι σε αυτό το σύμβολο μαχητικότητας, ανυπότακτου φρονήματος και αντοχής που λέγεται Μεγίστη, ένα νησί που τόσο πολύ δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται τη τελευταία περίοδο» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής που μετέβη στο ιστορικό νησί συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Ολομέλειας, καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος, Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Κανελλόπουλος, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Δέσποινα Μουζάκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν λουλούδια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ υπογράμμισαν διάφορες πτυχές της πορείας του νησιού ανά τους αιώνες.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε και συζήτησε με τον δήμαρχο Μεγίστης Γεώργιο Σαμψάκο και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας για τις προτάσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση που έχει καταθέσει ο δήμος στην πλατφόρμα της Επιτροπής. 

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος χαιρέτισε, εκ μέρους των κατοίκων του Καστελλορίζου, την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής και ζήτησε τη συμβολή της στην υλοποίηση των προτάσεων που, όπως είπε, θα κάνουν τη ζωή των κατοίκων του νησιού καλύτερη.

«Το Καστελλόριζο είναι μπολιασμένο με την αρετή της προόδου και της προκοπής. Μας κάνει περήφανους. Και θέλω σήμερα δημοσίως να εκφράσω τον θαυμασμό μας προς το Δήμο και τους Καστελλοριζιούς και να τους ευχαριστήσω, γιατί οι προτάσεις που κατέθεσαν συμπυκνώνουν όλα όσα θέλουμε να έχει το πρόγραμμα της επετείου. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, ώστε να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι δράσεις. Αναδεικνύετε το παρελθόν σας, σέβεστε τους ανθρώπους σας που θυσιάστηκαν, κοιτάζετε το μέλλον του τόπου σας και την ανάπτυξη του. Αυτή είναι η ουσία της επετείου» ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου, απαντώντας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Επιτροπή ο δήμαρχος.

«Ήρθαμε ως Επιτροπή Ελλάδα 2021 για να σας πούμε ότι δεν είστε αποκομμένοι. Ότι όλη η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς εσάς» ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Βούλγαρης. Πρόσθεσε ότι «το Καστελλόριζο συμβολίζει την ισορροπία που πρέπει να έχουμε στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων. Πατριωτισμός, ειρηνική συνύπαρξη, φιλία και αυτοπεποίθηση για την ιστορική μας διαδρομή, κάτι που μας θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο μέλλον».

Αναφερόμενος στην ιστορία της Μεγίστης, και ιδίως στο γεγονός ότι στις αρχές του 20ου αιώνα οι κάτοικοι της είχαν αναπτύξει σημαντική εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Αλιβιζάτος υπογράμμισε πως «αν ομονοούμε και αν δουλεύουμε με σχέδιο, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά πράγματα».

Από τη μεριά του ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης υπογράμμισε ότι το Καστελλόριζο δεν είναι μόνο η απόληξη της Ελληνικής επικράτειας, αλλά και «μια νησίδα στην οποία επιβιώνει ένα κομμάτι του ελληνισμού της Μικράς Ασίας στην αρχική του κοιτίδα».

Τέλος, στις προτάσεις που έχει υποβάλει ο δήμος επέμειναν τόσο ο Νίκος Κανελλόπουλος, ο οποίος μίλησε για προτάσεις βιώσιμες, που θα φέρουν οικονομικά οφέλη στον τόπο, όσο και η Δέσποινα Μουζάκη. «Βλέπω στις προτάσεις σας το μέτρο, το αρχαιοελληνικό μέτρο, και αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό» σημείωσε η κ. Μουζάκη και υπογράμμισε ότι το Καστελλόριζο είναι ένας τόπος που εμπνέει όχι μόνο για τον παρελθόν του αλλά και για το γεγονός ότι αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα και δύναμη το μέλλον. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και Μέλος Διοικητικής Επιτροπής Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γεώργιος Καββαθάς και ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Ιωάννης Πάππου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ενημέρωσε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για συγκεκριμένες κινήσεις έμπρακτης ενίσχυσης του νησιού στις οποίες προχώρησαν τα Επιμελητήρια Αθηνών και Δωδεκανήσου, όπως ο εξοπλισμός του ιατρείου του Καστελλόριζου με αναπνευστήρες και άλλα καρδιολογικά μηχανήματα, του σχολείου της περιοχής αλλά και η επίδοση στο δήμο συμβολικού χρηματικού ποσού. Τη διάθεση της επιχειρηματικής κοινότητας να στηρίξει το νησί εξέφρασε από τη μεριά του ο κ. Καββαθάς, σημειώνοντας ότι αυτή βρίσκεται στο πλευρό της Επιτροπής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής χαιρέτισε τις κινήσεις αυτές και τη διάθεση στήριξης του νησιού και σημείωσε πως υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες δραστηριοποίησης προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως μέσα από την χρηματοδότηση των προτάσεων που έχει υποβάλει το νησί στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021», προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν εφαλτήριο περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από το ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νότιες Κυκλάδες και κυριαρχικά δικαιώματα: Τα νέα θαλάσσια πάρκα φέρνουν διπλωματικές εντάσεις με την Τουρκία

Η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της μέσω περιβαλλοντικής προστασίας – Αντιδράσεις από την Άγκυρα για «μονομερείς ενέργειες» σε περιοχές που θεωρεί «γκρίζες ζώνες»

Fraport – Αναβαθμίζονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ποιες ημερομηνίες κλείνουν οι διάδρομοι σε Σαντορίνη, Μύκονο

Η Fraport Greece ξεκινά την τέταρτη φάση έργων σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με προσωρινές αναστολές λειτουργίας των διαδρόμων — Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για κάθε νησί

Νάξος – Εγγαρές: Παραδοσιακό πανηγύρι στην Αγία Άννα, η μουσική ενώνει τις γενιές στη Νάξο

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου, οι Εγγαρίτες τιμούν την Αγία Άννα με γλέντι στην πλατεία του χωριού – Ζωντανή μουσική, χορός και αυθεντική νησιώτικη ψυχή με τους Κουτούζο, Γκούφα, Μπαρδάνη, Μπίλακο και Κλουβάτο

Άνδρος: Το διακριτικό κόσμημα των Κυκλάδων που κερδίζει τις καρδιές εκτός σεζόν

Το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο Low Season Traveller εξυμνεί την Άνδρο για την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την πολυεπίπεδη ομορφιά της — μια απόδραση που δεν κραυγάζει, αλλά μαγεύει

Το 79ο FIM Rally έρχεται στη Νάξο! Η καρδιά της παγκόσμιας μοτοσυκλέτας χτυπά στο Αιγαίο το 2026

Με τον “Πυρσό της Τιμής” στα χέρια της ΜΟΤ.Ο.Ε., η Νάξος αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 79ου FIM Rally — μιας εμβληματικής διεθνούς εκδήλωσης με πάνω από 1.000 συμμετέχοντες από 24 χώρες

Νάξος – Δανακός: Τα θυρανοίξια του Αγίου Ιωάννη, αναβιώνει ένας ναός του 750 μ.Χ.

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στον Δανακό για την αποκατάσταση του ιστορικού κοιμητηριακού ναού – Παρών ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος και ο βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος

Μια φωνή, πολλές γενιές: Οι Κονιτοπουλαίοι «φέρνουν» το Αιγαίο στο Γαλάτσι, σήμερα η μεγάλη βραδιά

Μουσική, συγκίνηση και ρίζες ενώνονται στο Άλσος Βεΐκου, όπου η ιστορική οικογένεια των Κονιτοπουλαίων προσφέρει μια σπάνια βραδιά νησιώτικης ψυχής – Τρίτη 22 Ιουλίου στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο

Νάξος – «Επιστροφή στα Παλιά»: Μια γιορτή καρδιάς στο Πολίχνι για την Αγία Παρασκευή

Με βιολί, λαούτο και σουβλιάρι, το Πολίχνι τιμά την Αγία Παρασκευή με ένα αυθεντικό πανηγύρι που αναβιώνει μνήμες και παραδόσεις – Παρασκευή 25 Ιουλίου στις 10 το βράδυ

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι