Και οι προκλήσεις συνεχίζονται: Μουεζίνης καλεί τους πιστούς μουσουλμάνους για προσευχή στην Αγία Σοφία – Η αντίδραση του ΥΠΕΞ και η πρόταση Φίλη για Τζαμί και Ναούς στην Αθήνα
Από τη μία έχουμε Μουεζίνα να καλεί σε προσευχή τους πιστούς μουσουλμάνους στην Αγία Σοφία, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και 85 χρόνια, από την άλλη έχουμε την αντίδραση του ΥΠΕΞ και μάλιστα σε έντονο ύφος καθότι η Αγία Σοφία είναι Πολιτιστικό Μνημείο και η κορυφή στη τούρτα, η δήλωση του υπουργού Παιδείας κου Φίλη περί της νομιμοποίησης των τζαμιών στην Αθήνα (Ελλάδα) και τη δημιουργία νεκροταφείου στο Σχιστό…
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά…
Μουεζίνης κάλεσε για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια σε μουσουλμανική προσευχή μέσα από τον χώρο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Έντονη η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για «ένα ακόμη βήμα υπονόμευσης του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας».
Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση εμφανίζεται ο μουεζίνης να απαγγέλλει κάλεσμα προσευχής μέσα από την Αγία Σοφία. Η μουσουλμανική προσευχή Azan ακούγεται μέσα από την Αγιά Σοφία για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια. Αν και το κάλεσμα της προσευχής ακουγόταν από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εντούτοις ο μουεζίνης πάντα έψελνε από ένα δωμάτιο προσευχής στον περίβολο της Αγίας Σοφίας και όχι από το εσωτερικό.
Αντίδραση
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει μέσω του εκπροσώπου του, Ευστράτιου Ευθυμίου, την έντονη ανησυχία και δυσφορία του σχετικά με την κίνηση αυτή.
Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι η πράξη αυτή είναι «ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος». Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισήμανε ο κ. Ευθυμίου, έχει κατ’ επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών του, με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι «η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένα διεθνές ζήτημα. Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό». «Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και κάλεσε τη γειτονική χώρα, για άλλη μια φορά, «να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες» και «να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη».
Νομιμοποίηση
Και τέλος μιλώντας το Σάββατο σε διαθρησκευτικό δείπνο στην Αττική ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης ο οποίος όπως τόνισε περιλαμβάνει τη δημιουργία τζαμιού αλλά και μουσουλμανικού νεκροταφείου. Αναλυτικά ο κ. Φίλης στη σύντομη τοποθέτησή του ανέφερε: «Να σας ευχηθώ να κάνετε πράξεις κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας και πέρα από το ραμαζάνι στο οποίο βρίσκεστε αυτή την περίοδο. Ζείτε σε μία δημοκρατική χώρα στην οποία μπορείτε να φτιάχνετε το δικό σας μέλλον και το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών σας. Θέλουμε στη χώρα να βρίσκεστε ισότιμα, να προσφέρετε και να κερδίζετε γι αυτό προσπαθούμε να έχετε και ίδια δικαιώματα στην τέλεσε των λατρευτικών σας αναγκών. Η κυβέρνησή μας έχει ήδη αποφασίσει και σύντομα θα προχωρήσει στη δέσμευσή της για τη δημιουργία τζαμιού καθώς επίσης και στη δημιουργία ενός μουσουλμανικού νεκροταφείου»
Με πληροφορίες από skai.gr και dimokratiki.gr