Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης προανήγγειλε ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019 – Τι αναφέρει για το θέμα των αλλαγών στον «Καλλικράτη»
Το θέμα των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα ζήτημα που βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα λόγω και της προσπάθειας που γίνεται από την Κυβέρνηση για να απεγκλωβιστούν οι εκλογικές αναμετρήσεις… Και να μην πέσουν όλες μαζί. Άλλωστε και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρούν ότι ο χρόνος διεξαγωγής είναι λάθος (βλ Μάιο) από τη στιγμή που θα αναλάβουν το αργότερο τον Σεπτέμβριο αλλά έως την 1η Ιανουαρίου θα είναι … αιχμάλωτοι της προηγούμενης Δημοτικής ή Περιφερειακής Αρχής ελέω προϋπολογισμού…
Κι έτσι όλοι θεωρούν ως καλύτερο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης το φθινόπωρο του 2019 αντί του Μαΐου που είναι προγραμματισμένες μαζί με τις ευρωεκλογές και τις Εθνικές… Σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές το Φθινόπωρο του 2019… Ανακοίνωσε δε, ότι η σχετική ρύθμιση για μεταφορά των εκλογών θα περιλαμβάνεται σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τον νέο Καλλικράτη.
Κάτι που είχε δηλώσει δύο ημέρες νωρίτερα σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα «Η Εποχή»… Εκεί είχε αναφέρει ότι ένα μέρος του “Καλλικράτη” προϋποθέτει αλλαγές στο Σύνταγμα. «Αυτός είναι ο λόγος που μιλάμε και για μια δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”», εξηγώντας γιατί η θεσμική αναθεώρηση της Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Ο κ. Σκουρλέτης, κατά την αναφορά του στον “Καλλικράτη”, υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι το “μόνο μέλημα” της επιχειρούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης.
Ας δούμε την ερώτηση που τέθηκε και την απάντηση που έδωσε ο υπουργός
Τι αλλαγές να αναμένουμε στην αναθεώρηση του Καλλικράτη και πότε;
«Υπάρχει πρόθεση, ιδιαίτερα σε αυτούς που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, να δοθεί η εντύπωση ότι το μόνο μας μέλημα στην αναθεώρηση του νόμου είναι το ζήτημα της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Δεν είναι αληθές, παρότι είναι κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης, διότι δεν θα επηρεάσει μόνο το ζήτημα της αντιπροσώπευσης αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, αφού ο δήμαρχος θα είναι υποχρεωμένος να επιδιώκει προγραμματικές συναινέσεις ή συμμαχίες. Η μεταρρύθμιση, λοιπόν, θα αναβαθμίσει τον πολιτικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, αφού τώρα ο δήμαρχος κρύβεται πίσω από τη θηριώδη πλειοψηφία του σχήματός του και η αντιπολίτευση δεν αναζητά τρόπους να παρεμβαίνει αποτελεσματικά. Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής θα αποκατασταθεί η έννοια του δημοκρατικού διαλόγου. Επιπλέον, θα επηρεαστεί η λειτουργία των διαφόρων επιτροπών.
Ακόμα επιδιώκουμε να ξεδιαλύνουμε το κουβάρι των αρμοδιοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναποτελεσματικότητα που προκαλεί η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και οι αλληλοεπικαλύψεις, δίνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο χώρο στην αυτοδιοίκηση ώστε να μην είναι απόλυτα ελεγχόμενη από το κράτος. Όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μία μέρα, θα χρειαστεί χρόνος, όπως και πόροι και προσωπικό Επιπλέον, χρειάζεται συνεργασία και με άλλα υπουργεία – γι’ αυτό έχουμε βγει λίγο εκτός χρονοδιαγράμματος- ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα θεσμικά εμπόδια του τρόπου λειτουργίας της αποκεντρωμένης διοίκησης, να διευκρινίσουμε δηλαδή που θα υπάγεται κάθε δομή, ώστε να μην υπάρχει πια το φαινόμενο ο αποκεντρωμένος συντονιστής να λειτουργεί ως ένα ημιαυτόνομο μόρφωμα. Γι’ αυτό και για ένα μέρος των αλλαγών που επιδιώκουμε θα πρέπει να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση. Αυτός είναι ο λόγος που μιλάμε και για μια δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του Καλλικράτη.»