Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές – Νάξος: Τι είδε ο Γιακουμής στον Απόλλωνα

Εκλογές – Νάξος: Τι είδε ο Γιακουμής στον Απόλλωνα

|

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ιάκωβος Γιακουμής, βρέθηκε πρόσφατα στον Απόλλωνα και είδε από κοντά τα προβλήματα του ωραιότερου παραλιακού οικισμού στη Νάξο και μεταφέρει τις σκέψεις του – Δείτε τις προτάσεις του 

Ο Απόλλωνας των μεγάλων δυνατοτήτων και των μεγάλων προβλημάτων…. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ιάκωβος Γιακουμής, βρέθηκε πρόσφατα στον πανέμορφο αυτόν οικισμό και είδε από κοντά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Απόλλωνα εδώ και χρόνια… Μάλιστα, είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με τους κατοίκους του οικισμού, να προσέξει αυτά που δεν βλέπουν οι …πεθερές όταν έρχονται για επίσκεψη και μεταφέρει τις σκέψεις του και τον προβληματισμό του μέσα σε άρθρο που έστειλε στα ΜΜΕ… Ας δούμε τι αναφέρει: 

“Ο Απόλλωνας, ως ο βορειότερος παραλιακός οικισμός της Νάξου, μπορεί να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για την ορεινή και κυρίως την Βόρεια Νάξο. Το φυσικό κάλλος του παραλιακού οικισμού, η παρουσία του αγάλματος του Κούρου του Θεού Διονύσου και τα αρχαία λατομεία, μπορούν να αποτελέσουν τα συστατικά πάνω στα οποία θα σχεδιαστεί η ανάδειξη και η ανάπτυξη της Βόρειας Νάξου.  Αντ’ αυτού τα προβλήματα της καθημερινότητας πολλά, τα οποία δυσκολεύουν την ζωή των κατοίκων, παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν απαιτούνται πολλά χρήματα για την επίλυσή τους, παρά σχεδιασμός και πολιτική βούληση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

1. Οδοποιία

Ο Δημόσιος δρόμος βρίσκεται σε κακή κατάσταση με πλήθος φθορών αφού έχουν παρέλθει τριάντα χρόνια και πλέον από την τελευταία παρέμβαση για την ασφαλτόστρωση του. Στα πιο επισκέψιμα μέρη όπως είναι ο χώρος έμπροσθεν των καταστημάτων εστίασης και η πλατεία των λεωφορείων φέρει πλήθος φθορών που επιδιορθώνονται πρόχειρα κάθε χρόνο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.

2. Παραλιακός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και στροφής λεωφορείων

Η πλατεία σταθμεύσεως αυτοκινήτων και στροφής των λεωφορείων στατικά είναι άκρως επικίνδυνη λόγω υποσκάψεως του χώρου της από την ανεξέλεγκτη είσοδο της θάλασσας κατά τις συχνές κακοκαιρίες μου μαστίζουν πολλές φορές την περιοχή. Στις 29/2/2016, ο Απόλλωνας κηρύχτηκε, από την πολιτεία, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αρμόδιοι φορείς (Δήμος και Λιμενικό Ταμείο) δεν κατάφεραν να αναθέσουν νόμιμα την μελέτη αποκατάστασης των ζημιών, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί (ως μη νόμιμη) η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση) για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης «Αποκατάσταση ζημιών λιμενικών εγκαταστάσεων Απόλλωνα». Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση/αποκατάσταση παρ’ ότι η υπόθεση έφθασε σε επίπεδο εισαγγελέα. Πλήρης η απραξία, δηλαδή, των τοπικών αρχών.

3. Προβλήματα ελλιμενισμού σκαφών

Ο Απόλλωνας αποτελούσε παλαιότερα λιμάνι προσέγγισης επιβατικών πλοίων, ενώ σήμερα με δυσκολία ελλιμενίζονται μικρά αλιευτικά σκάφη. Λόγω, μάλιστα, της συνεχούς φθοράς του κυματοθραύστη, αποτέλεσμα της οποίας είναι η απόσπαση μεγάλων πέτρινων όγκων καθώς και μικρότερων και η διασπορά αυτών εντός του εσωτερικού χώρου που ελλιμενίζονται σκάφη, γίνεται όλο και προβληματικότερη ακόμη και η καθέλκυση/ανέλκυση των αλιευτικών σκαφών.

4. Φθορές κυματοθραύστη

Τα τελευταία χρόνια, η καταστροφή του κυματοθραύστη φέρνει όλο και πιο συχνά την θάλασσα εντός της χερσαίας ζώνης πλήττοντας όλα τα καταστήματα της παραλίας και ρυπαίνοντας επιπλέον τους δρόμους με κάθε είδους φερτά υλικά από το πέλαγος. Εξυπακούεται ότι καθίσταται αδύνατος ο ελλιμενισμός οποιουδήποτε σκάφους μεγάλου ή μικρού εντός του όρμου όταν πνέουν άνεμοι άνω των πέντε κόμβων. Καθίσταται πλέον επιτακτική η επίλυση αυτού του μεγάλου και χρονίζοντος επί μακρόν, προβλήματος των λιμενικών έργων καθώς και η προστασία των εγκαταστάσεων του ΒΙΟΚΑ από την καιρικά φαινόμενα.

5. Δρόμοι εντός του οικισμού

Οι εσωτερικοί δρόμοι του οικισμού είναι σε άθλια κατάσταση, χωμάτινοι ή τσιμεντοστρωμένοι πρόχειρα, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των κατοίκων.

6. Δημοτικός Φωτισμός

Ο δημοτικός φωτισμός είναι ανεπαρκής κακοσυντηρημένος, εκκρεμούν δε μακροχρόνιες αιτήσεις προσθήκης λαμπτήρων μη εκτελεσθείσες εισέτι. Ο φωτισμός της πλατείας και περιφερειακά της παραλίας υπολειτουργεί στο μεγαλύτερο του μέρος, δεν συντηρείται σε σημείο αν κάποια λάμπα δεν λειτουργεί αφαιρείται! Οι σχετικές φωτογραφίες δείχνουν την κατάσταση αυτή. Στην παρούσα περίοδο δεν λειτουργούν τα φώτα της παραλίας εδώ και σαράντα πέντε μέρες.

7. Χώροι Στάθμευσης

Δεν υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, τους καλοκαιρινούς μήνες, στον τουριστικό οικισμό. Οι πάντες σταθμεύουν όπου βρουν και δεν τηρούν τις κίτρινες διαγραμμίσεις απαγόρευσης στάθμευσης. Έχουν καταστραφεί – αφαιρεθεί τα κολωνάκια απαγόρευσης στις στροφές εντός του οικισμού, με αποτέλεσμα την αδυναμία διέλευσης μεγάλων οχημάτων, λεωφορείων ή φορτηγών, την συμφόρηση της κυκλοφορίας για μισή ώρα ή και παραπάνω ώρα με παράλληλη ηχορύπανση.

8. Αποκομιδή Απορριμμάτων

Η ύπαρξη των μεγάλων κάδων απορριμμάτων στις εισόδους του οικισμού είναι τελείως ακατάλληλη και εμφανίζει λίαν αποκρουστικό θέαμα αφού πέριξ αυτών συσσωρεύονται παντός είδους παλαιά αντικείμενα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα, κλαδιά δένδρων, χόρτα και μπάζα. Η συλλογή τους γίνεται μόνο μετά από κοινοποίηση των συμβάντων στα ΜΜΕ ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εντός του κυρίως δρόμου του οικισμού, και κοντά στα μαγαζιά, υπάρχουν μικροί κάδοι για την καθημερινή χρήση. Αυτοί οι κάδοι μεταφέρονται εκατέρωθεν του δρόμου για τις ανάγκες στάθμευσης και τις βραδινές ώρες υπερχειλίζουν από ογκώδη και άλλα απορρίμματα, καθώς δεν επαρκούν. Κάθε πρωί το θέαμα είναι τελείως απαράδεκτο με ανοικτούς κάδους και δεκάδες γάτες να μπαινοβγαίνουν. Τα σαββατοκύριακα το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο.

Τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο Απόλλωνας είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα χωριά και οικισμοί της Νάξου & των Μικρών Κυκλάδων. Η έλλειψη προγραμματισμού και η αδυναμία εκπόνησης, εγκαίρως, ακόμη της πιο απλής μελέτης, καθιστούν δυσεπίλυτα και χρονίζοντα προβλήματα που μπορούν να λυθούν εντός μερικών εβδομάδων, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Αρωγός μας στην επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας του οικισμού του Απόλλωνα, της Κοινότητας Κορωνίδας και της Ορεινής Νάξου, εν γένει, θα είναι ο μόνιμος κάτοικος του Απόλλωνα Νάξου Γεώργιος Χωριανόπουλος. Η πολύχρονη και πολυεπίπεδη εμπειρία του ως Απόστρατος Αξιωματικός του Ναυτικού, μας είναι συμπαραστάτης μας στην βελτίωση του συνόλου των λιμενικών υποδομών της Νάξου & των Μικρών Κυκλάδων”.

Φωτογραφίες: Γιώργος Χωριανόπουλος 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

+πλευση: Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

Οι δράσεις απο την +πλεύση στα νησιά του Αιγαίου

Επιστροφή στην Ελλάδα 29 πολύτιμων αρχαιοτήτων

Αρχαιότητες που βρίσκονταν στην Αμερική πήραν το δρόμο για την Ελλάδα

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

Ελβετία – Credit Suisse: Κάθε Ελβετός πολίτης χρεώθηκε 12.500 ευρώ για τη σωτηρία της

Κάθε Ελβετός θα χρεωθεί 12.500 ευρώ για τη διάσωση της Credit Suisse - Δεν είναι όμως σαφές αν η τράπεζα θα κάνει χρήση του μηχανισμού bailout

Caldera Vista: Επανέρχεται από αύριο (23/03) στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια

Μετά από αρκετούς μήνες, το Caldera Vista επανέρχεται στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια...

Στοίχημα – EuroCup: Προβάδισμα νίκης για τον Προμηθέα

Προμηθέας - Παρί για το πλεονέκτημα έδρας... Ποιος θα επικρατήσει; Η πρόταση από την Foxbet.gr

Μύκονος: Αποστολή κλιμακίου για έλεγχο πολεοδομικών παραβάσεων

Ενίσχυση αστυνόμευσης, κλιμάκιο για έλεγχο πολεοδομικών παραβάσεων – Τι αποφασίστηκε στο Μαξίμου και το κανείς πάνω από το Νόμο

Νάξος: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου

Το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου (25η Μαρτίου) στα όρια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κεραμωτή: “Εφυγε” από τη ζωή ο Ιωάννης Μιχ. Σιδερής ( Μπεογιάννης)

Αύριο Πέμπτη 23 Μαρτίου η εξόδιος ακολουθία στον ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας Πατρικιας (Περιστέρι)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής