Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές 2019: Τα ...ζευγάρια στις κάλπες

Εκλογές 2019: Τα …ζευγάρια στις κάλπες

|

Με κάθε επισημότητα (ΦΕΚ) έχουμε την απόφαση για το σπάσιμο των …εκλογικών τμημάτων: Το ένα ζευγάρι Δημοτικές και Κοινοτικές και το άλλο Ευρωεκλογές και Περιφερειακές

Η αλήθεια είναι ότι άργησε λίγο… Αλλά Ελλάδα είμαστε, οπότε είναι κάτι φυσιολογικό. Και έται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση έχουμε τον τρόπο κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων στις Εκλογές του Μαΐου, οπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β’ 1366/19.4.2019). Κάτι που σημαίναι πολύ απλά τέσσερις κάλπες και το εκλογικό σώμα θα αναγκαστεί να περιμένει σε δύο ουρές σε δύο διαφορετικές αίθουσες για να ψηφίσει σε όλες… Και όπου δεν έχουμε δύο αίθουσες διαδοχικές, μπορεί να δούμε και δύο κτήρια το ένα κοντά στο άλλο..  Και βέβαια υπάρχουν εξαιρέσεις… 

Αναλυτικά, ο Αλέξης Χαρίτσης αποφάσισε ότι στις εκλογές της 26ης Μαΐου και τις τυχόν επαναληπτικές της 2ας Ιουνίου θα ισχύσουν τα κάτωθι: 

Α] 1) Τα εκλογικά τμήματα αριθμούνται συνεχόμενα, ξεκινώντας από τον αριθμό “1”. 

2) Για αριθμό εγγεγραμμένων ΑΝΩ ΤΩΝ 300, συστήνονται ΖΕΥΓΗ εκλογικών τμημάτων, ΔΙΑΚΡΙΤΑ σε Α και Β. Η αρίθμηση κάθε ζεύγους είναι κοινή. (Δηλαδή, εάν το τμήμα 87 έχει περισσότερους από 300 ψηφοφόρους, δημιουργούνται το 87Α και το 87Β)

3) Η ψηφοφορία για τις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ και τις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ εκλογές θα διεξαχθεί στα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση “Α”. 

4) Η ψηφοφορία για τις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ και τις ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ εκλογές, θα διεξαχθεί στα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση “Β”.

5) Τα κατά τα ανωτέρω διακριτά “Α” και “Β” εκλογικά τμήματα στεγάζονται στο ίδιο εκλογικό κατάστημα και ΣΕ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ώστε να προκύπτει και χωροταξικά η αλληλουχία τους (δηλαδή, ψηφοφόρος του 87Α και 87Β πρέπει να τα βρει στο ίδιο σχολείο και μάλιστα σε διπλανές αίθουσες του σχολείου αυτού) 

6) Σε κάθε ένα εκ των κατά τα ανωτέρω διακριτών “Α” και “Β” εκλογικών τμημάτων χορηγείται από ένα αντίγραφο του ίδιου εκλογικού καταλόγου. 

7) Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κάθε εκλογέα ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία στα ανωτέρω “Α” και “Β” τμήματα. 

8) Στις Εφορευτικές Επιτροπές των εκλογικών τμημάτων της ανωτέρω περίπτωσης Α2, τα οποία θα συγκροτηθούν στην Περιφέρεια ΑΤΤΙΚΗΣ και στην Περιφερειακή Ενότητα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα οριστούν ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ για την υποστήριξη του έργου των Εφορευτικών Επιτροπών τους. 

Β] ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ : 
1) Οι Ευρωεκλογές, οι Περιφερειακές, οι Δημοτικές και οι Κοινοτικές εκλογές θα διεξαχθούν ΣΕ ΕΝΑ εκλογικό τμήμα, χωρίς εφαρμογή της διάκρισης της ανωτέρω περ.Α2, με τις ίδιες Εφορευτικές Επιτροπές, τους ίδιους Αντιπροσώπους της Δικαστικής Αρχής, καθώς και τους ίδιους Εφόρους αντιπροσώπων, ΕΦΟΣΟΝ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των εγγεγραμμένων ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ 300.

2) Ομοίως, θα διεξαχθούν ΣΕ ΕΝΑ εκλογικό τμήμα, χωρίς εφαρμογή της διάκρισης της ανωτέρω περ.Α2, με τις ίδιες Εφορευτικές Επιτροπές, τους ίδιους Αντιπροσώπους της Δικαστικής Αρχής, καθώς και τους ίδιους Εφόρους αντιπροσώπων, οι Ευρωεκλογές, οι Περιφερειακές και οι Δημοτικές εκλογές στους Δήμους όπου δεν αναδεικνύονται Συμβούλια ή Πρόεδροι Κοινότητας, δηλαδή ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ.

3) Στις Εφορευτικές Επιτροπές των τμημάτων των ανωτέρω περ.Β1 και Β2, θα οριστούν ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, για την υποστήριξη του έργου τους.

Γ] Οι προαναφερθείσες Α2, Β1 και Β2 περιπτώσεις δύνανται να τροποποιούνται, με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, όταν συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Περιφερειάρχη ΑΤΤΙΚΗΣ ή του οικείου Αντιπεριφερειάρχη.

Το πλήρες κείμενο της Υπουργικής Απόφασης είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα airetos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Ζωνιανά: Η μεγαλύτερη γραβιέρα του κόσμου είναι 1.300 κιλά, το “χρυσάφι” του Μυλοποτάμου!

Με 9 τόνους γάλα και το μεράκι των ντόπιων, το κεφάλι-γίγας γραβιέρας θα παρουσιαστεί στη Γιορτή Βοσκού & Τυριού, στις 10 Αυγούστου. Πολιτισμός, γεύσεις και Κρητικό γλέντι στα Ζωνιανά.

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Βίβλο: Τα μικρο-τοπωνύμια ζωντανεύουν την ιστορία των Τριπόδων

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Βίβλο: Τα μικρο-τοπωνύμια ζωντανεύουν την ιστορία των Τριπόδων

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” (video)

“Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” – Συγκινητική αναφορά στον ήρωα των Μικρών Κυκλάδων από τον Πέτρο Αξαόπουλο (video)

Επιχείρηση «Θέρος»: Μαζικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ, πρόστιμα και λουκέτα σε Μύκονο, Πάρο, Μήλο

Αδιάκοποι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και τον Αύγουστο – Καμπάνες σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού και ενοικιάσεων οχημάτων στο Αιγαίο

Πορτάρα Νάξου: Η «περίφραξη» της ψυχής του νησιού και η τοποθέτηση του Δημάρχου Λιανού (video)

Ανησυχία, αγανάκτηση και δημόσια παρέμβαση για το συρματόπλεγμα στο εμβληματικό μνημείο της Πορτάρας

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα (video)

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα – Μια «Άσπρη Γάτα» στη φωτεινή αυλή του Αιγαίου (video)

«Δεν βάζεις Σύρμα στην Ψυχή ενός Τόπου» – Συγκινητική Παρέμβαση του Γιώργου Βάλλη για την Πορτάρα της Νάξου

Έντονη αντίδραση για την περίφραξη με συρματόπλεγμα – «Η Πορτάρα δεν είναι εργοτάξιο, είναι η ψυχή της Νάξου»

Παρέμβαση Φόρτωμα για την άδικη φορολογική μεταχείριση των νησιωτών – Στο επίκεντρο η Φολέγανδρος

Αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων στον Υπ. Οικονομικών με αιχμές για ανισότητα στην παροχή υποδομών και υπηρεσιών στα μικρά νησιά

Η Ελλάδα υψώνει φωνή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Μαζικές δράσεις και στις Κυκλάδες στις 10 Αυγούστου

Από τη Νάξο ως τη Μήλο και από τα Δωδεκάνησα έως την Ήπειρο, σε δεκάδες πλατείες και λιμάνια στήνονται δράσεις αλληλεγγύης με το μήνυμα: «Not in our name»

Τραγωδία στην Κερατέα – Νεκρός ηλικιωμένος, σπίτια στις φλόγες, εκκενώσεις και χαοτική κατάσταση

Μπαράζ εκκενώσεων από το 112 – Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, εκρηκτική η συμπεριφορά της λόγω ανέμων – Τεράστια κινητοποίηση Πυροσβεστικής

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.