Το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στα Δωδεκάνησα ανακοινωθηκε το βράδυ της Πέμπτης και το όνομα του πρώην υπουργού Τουρισμού και υποψηφίου Ευρωβουλευτή Γιώργου Νικητιάδη δεν υπάρχει – Ποιο το σχόλιο που έκανε σήμερα ο κος Νικητιάδης…
Τα Δωδεκάνησα, όπως και οι Κυκλάδες κατέγραψαν για μία ακόμη φορά την ανοδική πορεία του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙ.ΝΑΛ)… Το έδειξαν και τα αποτελέσματα… Στις πρόσφατες ευρωεκλογές έλαβε στα Δωδεκάνησα 10,52% καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα. Και σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του πρώην υπουργού Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, που είχε την απόλυτη κυριαρχεία σε επίπεδο ψήφων…
Ομως, η χθεινή ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) ήρθε να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα Τοπικού Τύπου (βλ Δημοκρατική) όπου μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της δημοσιογράφου Μαρίας Παπαζαχαρίου από την Κω, από την Επιτροπή Ψηφοδελτίων του ΚΙΝ.ΑΛ. το βράδυ της Τετάρτης η σύνθεση του ψηφοδελτίου Δωδεκανήσου με τον τέως υφυπουργό Πολιτισμού Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη να μένει -όπως ήταν αναμενόμενο- εκτός.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική η σύνθεση του ψηφοδελτίου του ΚΙΝ.ΑΛ. για το νομό Δωδεκανήσου έχει ως εξης:
– ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΙΑΤΡΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ)
– ΓΑΒΑΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (ΙΑΤΡΟΣ)
– ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ ΒΑΪΟΣ (ΜΗΧ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΚΠΕ)
– ΜΠΑΚΡΥΣΙΩΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ)
-ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ)
– ΦΤΑΚΛΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ)
-ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ).
Παρά τις πιέσεις τοπικών κομματικών οργάνων στα Δωδεκάνησα αλλά και μελών και ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. εντέλει το… εμπάργκο για την υποψηφιότητα Νικητιάδη δεν ήρθη με την πλευρά του υποψήφιου ευρωβουλευτή να θεωρεί ως υπαίτιο τον αντιπρόεδρο της Βουλής, καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινό ο οποίος εξαρχής, όπως του προσάπτουν, είχε θέσει βέτο στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά.Την ίδια ώρα το παρασκήνιο οργιάζει στο ΚΙΝ.ΑΛ. για τις επιπτώσεις του αποκλεισμού του κ. Γ. Νικητιάδη από το ψηφοδέλτιο καθώς πολλά μέλη θεωρούν βέβαιο πως η παρουσία του θα ενίσχυε σημαντικά τη δυναμική του κόμματος στο νομό Δωδεκανήσου, με δεδομένη και την πολύ καλή παρουσία του στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Μάλιστα, η εφημερίδα «Εθνος» εστίασε χθες στην περίπτωση της Δωδεκανήσου αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Παρότι έχει συµπληρωθεί το µεγαλύτερο µέρος του παζλ, εντούτοις παραµένουν ακόµη ορισµένες «δύσβατες» περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα, όπου τα τοπικά στελέχη υποστηρίζουν την κάθοδο του πρώην βουλευτή, Γ. Νικητιάδη, ο οποίος εξελέγη πρώτος σε σταυρούς κατά την πρόσφατη αναµέτρηση των ευρωεκλογών. Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, µετά και την έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ των περισσοτέρων υποψηφιοτήτων στην περιφέρεια και στο Λεκανοπέδιο, επιµένει ότι οι επιλογές σε κάθε περιοχή εξασφαλίζουν κλίµα ενότητας, συσπείρωσης και δυναµικής εν όψει της εκλογικής µάχης και υπερβαίνουν συνειδητά «παγίδες» και εστίες έντασης”.
Το ζητούμενο για τον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει στα Δωδεκάνησα μεταξύ των κ.κ. Δημήτρη Κρεμαστινού και Γιώργου Νικητιάδη, είναι πώς θα αντιδράσουν τα μέλη και τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού Τουρισμού και κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει τελικά την δυναμική που ανέπτυξε στα Δωδεκάνησα το ΚΙΝ.ΑΛ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ο κ. Γιώργος Νικητιάδης ως υποψήφιος ευρωβουλευτής έλαβε 5.332 ψήφους κατατάσσοντάς τον πρώτο στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στο νομό, με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο σε σταυρούς κ. Νίκο Ανδρουλάκη.
Παρά το γεγονός ότι από τα κεντρικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη γίνεται προσπάθεια να «εξομαλυνθεί» το κλίμα και να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι δεν περιελήφθη τελικά στο ψηφοδέλτιο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, εντέλει αυτό στην πράξη δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς οι αντιδράσεις γενικεύονται. Μάλιστα πολλά μέλη υποστηρίζουν ότι υπερίσχυσαν οι προσωπικές έριδες εις βάρος της ενότητας και της δυναμικής του κόμματος, όπως διεφάνη στην διευρυμένη συνεδρίαση της Ν.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. κατά την οποία οι δύο άνδρες λογομάχησαν έντονα.
Ποια η αντίδραση του κου Νικητιάδη; Προχώρησε σε ανακοίνωση μέσω Δελτίου Τύπου που αναφέρει: « Αποδεχόμενος την πρόσκληση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να συμμετάσχω ως υποψήφιος στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, είχα δηλώσει ότι «συμμετέχω σε αυτόν τον αγώνα με το βλέμμα στραμμένο και την καρδιά μονίμως εγκαταστημένη στα νησιά μας….». Η τιμητική πρωτιά σε σταυρούς των συμπατριωτών μου στα Δωδεκάνησα ήταν μια δικαίωση του αγώνα που έδωσα για να μπουν στο δημόσιο διάλογο των Ευρωεκλογών βασικά αιτήματα των νησιωτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεώρησα λοιπόν ευνόητο ότι ο αγώνας για να έχουν τα νησιά μας φωνή, οφείλει να συνεχιστεί με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο των Εθνικών Εκλογών. Το κάλεσμα της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, για ‘‘συστράτευση και ενότητα’’ και η παραίτηση του Β. Χατζηγιακουμή από την υποψηφιότητα του, κατέστησε την συμμετοχή μου αυτονόητη για την ισχυροποίηση της παράταξης. Προφανώς, τα αυτονόητα πολύ εύκολα εξελίσσονται σε αδιανόητα και οι λέξεις ‘‘συστράτευση και ενότητα’’ λειτουργούν κατά περίπτωση. Ευτυχώς για τη χώρα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι λαμβάνει τέλος η 5ετής ταλαιπωρία της, με την «Πρώτη φορά Αριστερά».
Η Εθνική συνεννόηση ωστόσο, αποτελεί πάντοτε όρο αν θέλουμε η πατρίδα μας να προχωρήσει μπροστά. Αυτό ακριβώς καθιστά αδήριτη την ανάγκη να ενισχυθεί ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος. Ένα ενισχυμένο Κίνημα Αλλαγής, θα μπορούσε να ισορροπήσει τις πολιτικές εξελίξεις θετικά, για την πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας μας. Ένας στρατηγικά ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελούσε μία σαφή θετική εξέλιξη.
Με δεδομένα τα παραπάνω, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με το βλέμμα πάντα στραμμένο και την καρδιά μονίμως εγκατεστημένη στα νησιά μας. Τα νησιά μας που χρειάζονται φωνή και φοβάμαι ότι δύσκολα θα αποκτήσουν με όσα συμβαίνουν. Σε ότι αφορά τα αίτια του αποκλεισμού μου από το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, προτιμώ επι του παρόντος να σιωπήσω. Θα επανέλθω ωστόσο, μετά τις Εθνικές εκλογές».