Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές 2019: Φοράει και πάλι υπουργικό κοστούμι ο Βρούτσης

Εκλογές 2019: Φοράει και πάλι υπουργικό κοστούμι ο Βρούτσης

|

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ποιοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία…. Και το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Γιάννης Βρούτσης 

Χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βγήκε αργά το βράδυ πρωθυπουργός. Θα ορκιστεί σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο και μέχρι το βράδυ αναμένεται να ανακοινώσει την κυβέρνησή του. Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί την Τρίτη, ημέρα που έχουν προγραμματιστεί και οι τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, το μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σε πλήρη σύνθεση –δηλαδή και με τη συμμετοχή των υφυπουργών–, αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη (αντί της Τρίτης).

Ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη σημερινή του ορκωμοσία θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα τον περιμένει ο κ. Τσίπρας για να του παραδώσει το πρωθυπουργικό γραφείο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από χθες το μεσημέρι είχε γίνει η σχετική συνεννόηση ανάμεσα στην Πειραιώς και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο παραμένει σε ένα βαθμό ως ερώτημα, καθώς υπάρχουν πρόσωπα για τα οποία γνωρίζει μόνο ο κ. Μητσοτάκης. Πηγές που γνωρίζουν, ωστόσο, επιμένουν ότι «η σύνθεση θα είναι ενδιαφέρουσα». Αυτό δεν αφορά μόνο την τοποθέτηση, όπως όλα δείχνουν, του Παναγιώτη Πικραμμένου σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», αλλά κυρίως τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν δέκα εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί.

Εκτός από αυτούς, εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα είναι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που θα αναλάβει το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργείο Επικρατείας με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος οδεύει προς το υπουργείο Εσωτερικών, ο Νίκος Δένδιας είναι «κλειδωμένος» για το ΥΠΕΞ, ο Αδωνις Γεωργιάδης για το υπουργείο Οικονομίας (θα μετονομαστεί σε Επενδύσεων), ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ενέργειας, η Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας (με υφυπουργό τη Σοφία Ζαχαράκη), ενώ στο υπουργείο Εργασίας οδεύει ο Γιάννης  Βρούτσης. Ερώτημα παραμένουν τα υπουργεία Πολιτισμού, Υγείας, αλλά και το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά το άνοιγμα της Βουλής (στις 17 Ιουλίου), την εκλογή προεδρείου, τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη αποτελεί το νομοθετικό έργο, με το οποίο θέλει να δώσει το πρώτο στίγμα διακυβέρνησής του. Και αυτό θα εκπεμφθεί όχι μόνο με το πρώτο νομοσχέδιο για τη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους με στόχο της δημιουργία μιας ισχυρής δομής υποστήριξης του πρωθυπουργικού γραφείου στα πρότυπα της γερμανικής καγκελαρίας, αλλά με το πλέγμα ρυθμίσεων που θα κατατεθούν ταυτόχρονα και θα αφορούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εργαλεία που θα αλλάζουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων στους δήμους για να μην παραλύσουν εξαιτίας της απλής αναλογικής, αλλά και οι σημειακές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα. Σχεδόν ταυτόχρονα θα κατατεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει και η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς στόχος είναι να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος: Αφιξη και παραμονή του “Elysium” στον Αγιο Προκόπιο

Μια μοναδική θαλάσσια εμπειρία πολυτέλειας, ευεξίας και εξερεύνησης αγκυροβολεί στη Νάξο, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και περιπέτειας στο νησί.

Νάξος – Baco SeaSide: Φέρνει ρυθμό στη νύχτα, ο τόνος από τον Νικόλα Λιασκώνη

Ζωντανή μουσική δίπλα στη θάλασσα, με ξεχωριστά live και αγαπημένους καλλιτέχνες – Την Τετάρτη 7 Μαΐου ο Νικόλας Λιασκώνης με την παρέα του δίνουν ραντεβού στο baco!

ΠΝΑΙ – Επαρχείο: Δωρεάν σεμινάριο ζωγραφικής για αρχάριους στη Νάξο

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς ενισχύουν τη δημιουργικότητα ενηλίκων μέσα από πρόγραμμα εκμάθησης ζωγραφικής

Στοίχημα – Champions League: Ποντάρισμα στην Μπαρτσελόνα που θέλει τη κούπα για πρώτη φορά από το 2015

Ίντερ - Μπαρτσελόνα: Το μυαλό της στο τρεμπλ και στο 2.27! - Ποια είναι η πρόταση

«Παιχνίδια στο Πέρασμα του Χρόνου»: Μια συγκινητική συνάντηση γενεών στην Αμοργό

Μαθητές και παππούδες από τις Μικρές Κυκλάδες συναντήθηκαν σε μια δράση που τίμησε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ανανέωσε το ραντεβού για το μέλλον.

Αίγινα και Νάξος στους νικητές του Πάσχα 2025 – Οι τάσεις στα ακτοπλοϊκά ταξίδια

Από τις Κυκλάδες έως τα Επτάνησα, οι ταξιδιώτες φέτος επέλεξαν αυθεντικές πασχαλινές εμπειρίες, με τη Νάξο να ανεβαίνει θεαματικά στη λίστα των αγαπημένων νησιών των Ευρωπαίων.

Μικρά ήπια φράγματα στην Ορεινή Νάξο: Το παρελθόν δείχνει τη βιώσιμη λύση για το μέλλον του νερού

Έργα μικρής κλίμακας, εμπνευσμένα από την τοπική παράδοση, αποδεικνύουν εδώ και δεκαετίες τη δύναμή τους στη διαχείριση του νερού, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα της Νάξου απέναντι στην κλιματική κρίση.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης