Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές 2019: Bonus σε τρία νέα κόμματα, οι ημερομηνίες σταθμοί έως την...

Εκλογές 2019: Bonus σε τρία νέα κόμματα, οι ημερομηνίες σταθμοί έως την 7η Ιουλίου

|

Οι ψηφοφόροι αναµένεται να επιστρέψουν στα τµήµατα όπου άσκησαν το δικαίωµά τους προ τετραετίας, ενώ χρηµατοδότηση θα λάβουν Βελόπουλος, Βαρουφάκης και Κωνσταντοπούλου – Οι ..σταθμοί προς την κάλπη της 7ης Ιουλίου καθότι από αύριο 10 Ιουνίου ξεκινάει η προεκλογική περίοδος 

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και ε και κάποιοι θα λάβουν .. καύσιμα για τη συμμετοχή τους…  Αναφερόμαστε στο μποναμά που θα εισπράξουν τρία κόµµατα που κατάφεραν πρώτη φορά να ξεπεράσουν το 1,5% στις πρόσφατες ευρωεκλογές φέρνει η νέα προεκλογική περίοδος που ξεκινά αύριο ∆ευτέρα 10 Ιουνίου. ∆ικαιούχοι εκλογικής χρηµατοδότησης θα είναι πλέον, όχι µόνον η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που έβγαλε και ευρωβουλευτή, αλλά επίσης το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η 10η Ιουνίου θα είναι η µέρα επίσηµης έναρξης της περιόδου πριν τις κρίσιµες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο διάστηµα αυτό θα πρέπει να τηρηθεί ολόκληρο το «check list» των προπαρασκευαστικών ενεργειών όπως συνέβη πολύ πρόσφατα και µε τις ευρωεκλογές. Μέσα στις ενέργειες αυτές περιλαµβάνεται και η χορήγηση εκλογικής χρηµατοδότησης στα κόµµατα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 1,5% των έγκυρων ψήφων στις πρόσφατες εκλογές για το ελληνικό ή το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ηµεροµηνίες- κλειδιά της προεκλογικής περιόδου, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα ethnos.gr, εφόσον δεν αλλάξει κάτι, είναι οι εξής:

10/6/2019: ∆ηµοσιεύεται το Προεδρικό ∆ιάταγµα διάλυσης της Βουλής που είναι το εναρκτήριο λάκτισµα όλης της διαδικασίας. Αυτοµάτως ξεκινούν οι περιορισµοί στις εµφανίσεις των υποψηφίων στα ραδιοτηλεοπτικά µέσα και ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών τους.

13/6/2019: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η ∆ιακοµµατική Επιτροπή των κοµµάτων που διαθέτουν εκλεγµένο εκπρόσωπο. Στη συνεδρίαση κάνει την παρθενική του εµφάνιση και το κόµµα Βελόπουλου. Η ∆ιακοµµατική αποφασίζει για την κατανοµή της εκλογικής χρηµατοδότησης. Υπολογίζεται ότι θα διατεθεί συνολικά ποσό γύρω στα 800.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στους νεοεισερχόµενους υπολογίζονται µεταξύ 4.000 και 6.000 ευρώ.

19/6/2019: Εως την ηµεροµηνία αυτή οφείλουν να παραιτηθούν δηµόσιοι λειτουργοί, υπάλληλοι και αξιωµατικοί από θέσεις που συνιστούν κώλυµα εκλογιµότητας. Επίσης, πρέπει όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να έχουν καταθέσει τις υποψηφιότητές τους στα πρωτοδικεία των εκλογικών περιφερειών που τους ενδιαφέρουν. Στην ίδια ηµεροµηνία λήγει η προθεσµία για να δηλωθούν στον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα ονόµατα και τα εµβλήµατα των κοµµάτων που θα λάβουν µέρος.

20/6/2019: Τα πρωτοδικεία ανακηρύσσουν τους υποψήφιους βουλευτές. Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει τους πίνακες µε τα εκλογικά τµήµατα που θα λειτουργήσουν και τους στέλνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με τα εκλογικά τµήµατα προέκυψε µεγάλη σύγχυση στις πρόσφατες εκλογές µε τις τέσσερις κάλπες. Τώρα η κάλπη θα είναι µία, οπότε και ο συνολικός αριθµός των εκλογικών τµηµάτων αναµένεται να επανέλθει στις 20-22.000 πανελλαδικά αντί για σχεδόν 40.000. Οσο για τους εκλογείς, που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο ψηφοφορίας, το πιθανότερο είναι να επιστρέψουν εκεί που ψήφιζαν έως το 2015.

22/6/2019: Λήγει η προθεσµία για την επίδοση των δηλώσεων κατάρτισης συνδυασµών υποψηφίων στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

24/6/2019: Ο Αρειος Πάγος ανακηρύσσει τους υποψήφιους συνδυασµούς. Πλέον κόµµατα και υποψήφιοι βρίσκονται στη γραµµή εκκίνησης. Μετά την ανακήρυξη, συνεδριάζει και πάλι η ∆ιακοµµατική Επιτροπή µε σύνθεση που περιλαµβάνει όλα τα υποψήφια κόµµατα, προκειµένου να µοιρασθούν χώροι προβολής µέσα στις πόλεις και να ρυθµισθούν άλλα θέµατα.

25/6/2019: Τα αρµόδια δικαστήρια πρέπει έως αυτή την ηµεροµηνία να διορίσουν τα µέλη των εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τµήµατα. Στις πρόσφατες εκλογές παρατηρήθηκε µεγάλο πρόβληµα καθώς σε πολλά τµήµατα έλειπαν µέλη και σε κάποια δεν εµφανίσθηκε κανένα. Το πρόβληµα λύθηκε όπως-όπως µε τη βοήθεια, κυρίως, των δύο γραµµατέων που µπορούσε να διορίσει κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος. Είναι άγνωστο εάν θα διοριστούν και πάλι δύο γραµµατείς, ενώ εκκρεµεί και πρόταση για την έµµισθη συµµετοχή των µελών των εφορευτικών επιτροπών.

Οι κατάλογοι

28/6/2019: Εως την ηµεροµηνία αυτή θα πρέπει όλα τα κόµµατα να έχουν παραδώσει στις έδρες των νοµών τα απαραίτητα για τη διενέργεια των εκλογών ψηφοδέλτια σε επαρκή αριθµό ανάλογα µε τους εγγεγραµµένους ψηφοφόρους. Αυτή τη φορά θα ισχύσουν οι εκλογικοί κατάλογοι µε τις αλλαγές που αιτήθηκαν εκλογείς µέχρι τις 30 Απριλίου 2019. Αυτό σηµαίνει ότι ισχύουν µόνον οι αιτήσεις που κατατέθηκαν έως τότε για µεταδηµότευση ή για ετεροδηµότες. Εάν, δηλαδή, επιθυµεί κάποιος µεταδηµότευση, αυτό δεν θα αλλάξει τον τόπο ψηφοφορίας. Για όσους έχουν δηλωθεί ως ετεροδηµότες, αυτοί θα ψηφίσουν στον τόπο που κατοικούν και όχι εκεί που είναι εγγεγραµµένοι. Υπολογίζεται πως µόνο στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 70.000 ετεροδηµότες, για τις ανάγκες των οποίων θα δηµιουργηθούν δεκάδες εκλογικά τµήµατα ανάλογα µε την Περιφέρεια στην οποία είναι γραµµένοι.

1/7/2019: Λήγει η προθεσµία για την ειδοποίηση από τον εισαγγελέα των µελών που διορίστηκαν σε εφορευτικές επιτροπές. Πρακτικά, είναι ήδη αργά για να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση αυτή.

3/7/2019: Οι δήµοι οφείλουν να έχουν καταρτίσει και τοιχοκολλήσει το πρόγραµµα ψηφοφορίας στις περιοχές τους. 4/7/2019: ∆ικαστικοί αντιπρόσωποι, έφοροι αντιπροσώπων και αναπληρωτές οφείλουν να παρουσιαστούν στις περιοχές που έχουν διοριστεί για να διευκολύνουν την εκλογική διαδικασία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας