Σάββατο, 28 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές 2019: Από σήμερα (26/03) ξεκινάει και επίσημα η προεκλογική περίοδος

Εκλογές 2019: Από σήμερα (26/03) ξεκινάει και επίσημα η προεκλογική περίοδος

|

Με κάθε επισημότητα ξεκινάει από σήμερα, Τρίτη 26 Μαρτίου, η κούρσα για τις εκλογές (Αυτοδιοικητικές πρώτου και δεύτερου βαθμού) της 26ης Μαϊου

Και η κούρσα ξεκινάει… Ο αφέτης σήκωσε το όπλο εκκίνησης και ο αγώνας προς την κάλπη αρχίζει…. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σήμερα Τρίτη, 26 Μαρτίου, δύο μήνες πριν την ημέρα της ψηφοφορίας της 26ης Μαΐου 2019.

– Αυτό ορίζει για τις Κοινοτικές και Δημοτικές εκλογές η παρ.4 του αρ.9 του Καλλικράτη, όπως αντικαταστάθηκε από το αρ.6 του Κλεισθένη, όπου αναφέρεται « Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών ».

– Το ίδιο προβλέπεται και για τις Περιφερειακές εκλογές στην παρ.6 του αρ.114 του Καλλικράτη, όπως διαμορφώθηκε με το αρ.46 του Κλεισθένη, όπου ομοίως αναγράφεται « Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών ».

Η έναρξη σηματοδοτεί την εκκίνηση σειράς περιορισμών, υποχρεώσεων και κανόνων που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκειά της προεκλογικής περιόδου.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι ανομοιογενές χρονικά, καθώς για πολλούς εκλογικούς περιορισμούς/υποχρεώσεις/κανόνες υπάρχει ειδικότερη χρονική διάρκεια και ΔΕΝ ισχύουν ολόκληρο το 2μηνο της προεκλογικής περιόδου.

Για παράδειγμα:

– H αναστολή προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών (ό,τι απέμεινε πια από αυτήν, αφού οι εξαιρέσεις που αρχικά και στη συνέχεια εισήχθησαν με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο είναι εκτενέστατες) ισχύει κατά το χρονικό διάστημα του ενός μηνός πριν την ψηφοφορία και μέχρι την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων των νέων Αιρετών (1η Σεπτεμβρίου).

– Την ίδια χρονική περίοδο (ένα μήνα πριν και έως 1η Σεπτεμβρίου) ισχύουν οι απαγορεύσεις στα θέματα για τα οποία μπορούν να αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια (παρ. 5 αρ.65 Καλλικράτη).

– Oι περιορισμοί εμφανίσεων των υποψηφίων στην τηλεόραση, τα ραδιόφωνα και το διαδίκτυο ξεκινούν 30 ημέρες πριν την ψηφοφορία.

– Όσο για την απαγόρευση τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) των ΟΤΑ, αυτή ισχύει κατά το τελευταίο εξάμηνο της αυτοδιοικητικής περιόδου, έχοντας ήδη ξεκινήσει από 1η Μαρτίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της 2μηνης προεκλογικής περιόδου που ξεκίνησε σήμερα, λοιπόν, ισχύουν ιδίως:

– Οι υποχρεώσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες των Συνδυασμών, τα όρια χρηματοδότησης, την οικονομική τους διαχείριση και οι κανόνες για τα τηρούμενα οικονομικά στοιχεία τους, κατά το ν.3870/2010.

– Οι περιορισμοί λειτουργίας εκλογικών κέντρων, ανάρτησης αφισών και πανό, χρήσης μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, διανομής φυλλαδίων και εκλογικού υλικού κλπ όσον αφορά τους Συνδυασμούς και κατά το μέρος που ορίζονται στο αρ.5 (και όχι στο αρ.6) του ν.3870/2010.

Όπως προκύπτει ανωτέρω, για τις φετινές εκλογές ήδη ο AIRETOS έχει εγκαίρως παρουσιάσει τις περισσότερες από τις ανωτέρω εκλογικές παραμέτρους.  Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ειδικά θέματα ανάλυσης και των υπόλοιπων, καθώς και όλες οι σχετικές ΚΥΑ, ΥΑ και Εγκύκλιοι του Υπουργείου Εσωτερικών που θα εκδοθούν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Αυξημένη επαγρύπνηση για τη Legionella σε τουριστικές εγκαταστάσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου – Υποχρεωτική δειγματοληψία δύο φορές τον χρόνο στα καταλύματα

Καύσωνας στις Κυκλάδες: Στους 37°C η Νάξος (Δαμαριώνας & Λυγαρίδια), ρεκόρ η Σκάλα Μεσσηνίας με 43.2°C

Υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα με 39 σταθμούς να καταγράφουν πάνω από 40°C – Στους 37°C Λυγαρίδια Νάξου και Δαμαριώνας, έντονη ζέστη και στην Πάρο

Δυναμώνει η Μύκονος: Ο Κέντρικ Ρέι στην ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου

Η νεοφώτιστη στη Stoiximan Basket League ομάδα συνεχίζει τις ηχηρές κινήσεις με την απόκτηση του έμπειρου γκαρντ Κέντρικ Ρέι και του Κωνσταντίνου Σιμιτζή

Η Πατινάδα ζωντάνεψε τις Τρίποδες, ένα ποιητικό ταξίδι στο παρελθόν και την καρδιά της παράδοσης

Η Πατινάδα στις Τρίποδες Νάξου αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία από τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Τριπόδων και τη Χορευτική Ομάδα “Αξοπατήματα”. Ένα συγκινητικό δρώμενο που τίμησε τη ζωντανή παράδοση του νησιού

Σύρος: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη “Σύριγγα” της Απάνω Μεριάς

Μεγάλη κινητοποίηση Πυροσβεστικής, εθελοντών και Πολιτικής Προστασίας απέτρεψε τον κίνδυνο εξάπλωσης – Δεν κινδύνεψαν σπίτια παρά την εγγύτητα με τις φλόγες

Νάξος: Το καλοκαιρινό εργαστήριο καινοτομίας από τη Μονή «πετά» προς την Απείρανθο!

Με 3D εκτυπωτές, παιδικά χαμόγελα, λέιζερ, pizza και… πολυελαίους, το Καλοκαιρινό Εργαστήριο Καινοτομίας άγγιξε καρδιές στη Μονή – κι ετοιμάζεται για νέο ταξίδι στην Απείρανθο από Δευτέρα!

Εκτακτο – Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκαν Βορίδης, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης και Μπουκώρος

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης βλέπουν την πόρτα της εξόδου με φόντο τη δικογραφία της υπόθεσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Παραίτηση υπέβαλε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Στενή συνεργασία για τον πρωτογενή τομέα: Συνάντηση Ζαννετίδη – Λιανού – Μαργαρίτη στη Νάξο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου σε επαφές στη Νάξο – Ακολουθεί επίσκεψη στη Σχοινούσα με φόντο τη 12η Γιορτή Φάβας

Κατ. Μονογυιού: Συνάντηση με τη Σοφία Ζαχαράκη για την ενίσχυση της νησιωτικής εκπαίδευσης

Η Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ έθεσε σειρά κρίσιμων ζητημάτων στην Υπουργό Παιδείας – Από την ποσόστωση στις Πανελλαδικές για σεισμόπληκτα νησιά, έως την αναμόρφωση σχολικών μονάδων και την ενίσχυση της ναυτιλιακής παιδείας

Κουφονήσια – 31η Cyclades Regatta: Μια γιορτή ιστιοπλοΐας, συνεργασίας και φιλοξενίας

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας καλωσόρισαν τους ιστιοπλόους και τίμησαν τον ΝΟΤΚ με μια λαμπρή εκδήλωση, με την υποστήριξη φορέων, εθελοντών και επιχειρήσεων

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.