Την Τετάρτη η ονομαστική ψηφοφορία για την αναστολή ενός έτους της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου – Η Σαμοθράκη μπήκε την τελευταία στιγμή – Τα 16 νησιά της άγονης γραμμής που θα δουν από την 1η Ιανουαρίου την ένταξή τους στο νέο καθεστώς…
Στις επτά το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Η πρόταση για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατατέθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η πρόταση υπογράφεται από όλη την Κ.Ο. του Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον βουλευτή του Ποταμιού Αχμέτ Ιλχάν και τους ανεξάρτητους βουλευτές Λεωνίδα Γρηγοράκο, Στάθη Παναγούλη και Γιώργο Καρρά. Σύμφωνα με την τροπολογία, αναστέλλεται για το έτος 2017 η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά των νομών Χίου, Λέσβου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου). Με νομοτεχνική βελτίωση, ενσωματώθηκε και η Σαμοθράκη στα νησιά με μειωμένο ΦΠΑ.
«Ναι» με αντιπαραθέσεις
Μολονότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ψηφίζεται από την αντιπολίτευση, το «πολιτικό θερμόμετρο» έχει ανέβει με την κυβερνητική πλειοψηφία να κατηγορεί τη ΝΔ ότι «μετά την κατακραυγή για τη στάση που τήρησε για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, κάνει σήμερα στροφή και ψηφίζει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, φοβούμενη τη λαϊκή δυσφορία. Από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για τακτικισμούς που στόχο έχουν την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει. Η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και για τροπολογίες της στο πολυνομοσχέδιο, αρκετές από τις οποίες, κατατέθηκαν απόψε στη νομοθετική υπηρεσία και ρυθμίζουν σημαντικά θέματα.
Σαντοριναίος…
Από όλες τις τοποθετήσεις πάντως κρατάμε αυτή του Νεκτάριου Σαντοριναίου, του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που από το βήμα της Βουλής σημείωσε: «Προφανώς και είναι άδικο για την Ρόδο και για την Κάρπαθο, που είχαν προσφυγικές ροές. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η επιστροφή των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά, θα έβαζε σε κίνδυνο συνολικά την διαπραγμάτευση και αυτό νομίζω ότι κανένας δεν το θέλει αυτήν την στιγμή»
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε γενικότερα στα μέτρα νησιωτικής πολιτικής, τα οποία, όπως σημείωσε, δεν είναι μόνο η έκπτωση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ, αλλά παρεμβάσεις για την υγεία και την ανάπτυξη. «Για εμάς, η νησιωτικότητα σημαίνει ότι στην υγεία προσλάβαμε και θα προσλάβουμε μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2017 εκατόν δώδεκα μόνιμους γιατρούς, εκατόν τρεις επικουρικούς, εκατόν εβδομήντα δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Για εμάς, υγεία σημαίνει ότι προσθέσαμε αυξημένα οικονομικά και βαθμολογικά κριτήρια, για να μπορέσουν να πάνε οι αγροτικοί γιατροί στα νησιά. Για εμάς, υγεία σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε το δίκτυο τηλεϊατρικής και μπορεί, επιτέλους, ένα πραγματικό δίκτυο τηλεϊατρικής να λειτουργεί στα νησιά. Για εμάς, σημαίνει τα σχολεία να ανοίγουν στις 11 του Σεπτέμβρη, όπως άνοιξαν φέτος, κι όχι τον Νοέμβρη», είπε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής. Ο υπουργός, αναφέρθηκε στο ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για το Νότιο και για το Βόρειο Αιγαίο, με 50 εκατομμύρια ευρώ, αρχικά, τα οποία μπορεί να είναι και περισσότερα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η άγονη γραμμή
Κι ενώ από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αναστολή στην αλλαγή του καθεστώς μειωμένων συντελεστών για τα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο και την άγονη γραμμή και για όσο κρατάει η προσφυγική κρίση, όταν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία αποκαλύφθηκε ότι δεν ξέρουμε ποια είναι τα νησιά στην άγονη γραμμή γνωρίζουμε όμως ότι για έναν χρόνο θα κρατήσει η …προσφυγική κρίση…
Και όπως σημειώνεται σε δεκαέξι νησιά του Αιγαίου, η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017 δεν έχει πρακτική εφαρμογή. Κι αυτό διότι δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή με την οποία απλώς αναστέλλεται για ένα χρόνο η διάταξη νόμου η οποία έχει ψηφιστεί και προέβλεπε την αύξηση των συντελεστών κατά 30% στο τρίτο «κύμα» νησιών τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα να απολαμβάνουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Η τροπολογία προβλέπει την εξαίρεση -για ένα χρόνο- της Χίου, της Σάμου και της Λέσβου αλλά και των Δωδεκανήσων (εκτός Ρόδου και Καρπάθου) από την αύξηση του ΦΠΑ. Σε αυτά περιελήφθη και η Σαμοθράκη μετά από νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε.
Δεν καλύπτονται από την αναστολή εφαρμογής του μέτρου τα νησιά: Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Κουφονήσια και Δήλος. Οπότε οι Μικρές Κυκλάδες και οι Δυτικές ανήκουν ή όχι στην άγονη γραμμή;
Σημειώνεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έχουν, ήδη καταργηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2015 στα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο και από την 1η Ιουνίου 2016 στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.
Με πληροφορίες από το “Εθνος”