Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΕΦΚΑ: ανικανότητα, σκοπιμότητα και τραγικά λάθη

ΕΦΚΑ: ανικανότητα, σκοπιμότητα και τραγικά λάθη

|

Ο Γιάννης Βρούτσης – βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας – με άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής” σχολιάζει τα οικονομικά δρώμενα της Κυβέρνησης και τονίζει ότι με την πολιτική αλλαγή της χώρας, “το σίγουρο είναι ότι αυτή η ταλαιπωρία δεν θα διαρκέσει 30 χρόνια”

Η ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και τα παιδαριώδη λάθη της διοίκησης της ΗΔΙΚΑ είναι οι αιτίες για το χάος που προκλήθηκε με το μητρώο του ΕΦΚΑ τονίζει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ , βουλευτής Κυκλάδων και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης  σε άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής”    

Τονίζει ωστόσο πως με την πολιτική αλλαγή της χώρας, “το σίγουρο είναι ότι αυτή η ταλαιπωρία δεν θα διαρκέσει 30 χρόνια”, όπως εκτιμάται αρμοδίως.

Ολόκληρη το άρθρο του Γ. Βρούτση:

«Η πρόσφατη δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΗΔΙΚΑ, ότι δηλαδή θα χρειαστούν 30 χρόνια για να διορθωθούν τα σφάλματα στην δημιουργία του μητρώου του ΕΦΚΑ, αποτελεί την κυνική παραδοχή της ανικανότητας ενός ακόμη ανευθυνο-υπεύθυνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Με την έναρξη λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού μητρώου του ΕΦΚΑ, τον περασμένο Ιανουάριο, πλήθος ασφαλισμένων βρέθηκαν αντιμέτωποι με λάθη στα στοιχεία τους, όπως η «εξαφάνιση» του Αριθμού Μητρώου ή η συγχώνευσή του σε άλλο αριθμό μητρώου, η «εξαφάνιση» των ενσήμων, η «εξαφάνιση» αριθμών μητρώου ήδη συνταξιούχων, η «εξαφάνιση» ασφαλιστικής ικανότητας κ.α.

Το χάος που δημιουργήθηκε δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε οφείλεται σε συνήθεις  τεχνικές δυσκολίες μιας συγχώνευσης μητρώων, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί.

Οφείλεται στην ανικανότητα της ηγεσίας του υπ. Εργασίας, καθώς και σε “παιδαριώδη” λάθη της διοίκησης της ΗΔΙΚΑ, οι οποίοι:

α. αποφάσισαν να αγνοήσουν τις ήδη επιτυχημένες, την περίοδο 2012-2014, συγχωνεύσεις μητρώων στα καινοτόμα πληροφοριακά συστήματα «ΗΛΙΟΣ» και «ΑΤΛΑΣ» και να ξεκινήσουν εκ του μηδενός νέα ενοποίηση μητρώων.

β. αποφάσισαν να δημιουργήσουν νέο αριθμό μητρώου στον ΕΦΚΑ, κατόπιν απαίτησης της εταιρίας που έχει αναλάβει το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, αντί να χρησιμοποιήσουν τον ΑΜΚΑ.   

γ. παραγκώνισαν τα έμπειρα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, που έφεραν σε πέρας και μάλιστα χωρίς την παραμικρή δαπάνη, τη συγχώνευση του μητρώου συνταξιούχων στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ», καθώς και του μητρώου ασφαλισμένων στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ», αναθέτοντας -με το αζημίωτο- τη δημιουργία μητρώου σε εταιρία αμφίβολης αξιοπιστίας, ικανότητας και εμπειρίας.

δ. καθυστέρησαν για μήνες να ξεκινήσουν το έργο του νέου μητρώου, το οποίο τελικά ξεκίνησε ένα μήνα μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, ενώ δεν  διασφαλίστηκε ο αναγκαίος χρόνος για τη σωστή συγκέντρωση των μητρώων από όλους τους φορείς που συγχωνεύθηκαν στον ΕΦΚΑ, η σωστή τους επεξεργασία, καθώς και οι αναγκαίοι εκτεταμένοι έλεγχοι ορθότητας.    

Ακράδαντη απόδειξη της σημερινής ανικανότητας, αποτελεί η σύγκριση με τις επιτυχημένες συγχωνεύσεις μητρώων που πραγματοποιήσαμε αξιοποιώντας τα στελέχη της  ΗΔΙΚΑ, την περίοδο 2012-2014.

Συγκεκριμένα, συγχωνεύσαμε:

# 93 μητρώα συνταξιούχων με περισσότερες από 4 εκατ. εγγραφές στο μητρώο του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», βάσει του οποίου πληρώνονται κάθε μήνα -από το 2013 μέχρι σήμερα- 2,7 εκατ. συνταξιούχοι. Μια διαρθρωτική αλλαγή, που έφερε τη διαφάνεια στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, νίκησε τις μαϊμού συντάξεις εξοικονομώντας 300 εκατ. ευρώ ετησίως και νοικοκύρεψε συνολικά το σύστημα.

# τα μητρώα του «ΗΛΙΟΣ» με το “TAXIS”, με αποτέλεσμα την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα των συντάξεων  από το 2014. Μια διαρθρωτική αλλαγή, που συνέβαλε στην κατάργηση των τεράστιων ουρών που ταλαιπωρούσαν κάθε χρόνο για δεκαετίες τους συνταξιούχους, προκειμένου να λάβουν την ασφαλιστική και φορολογική τους ενημερότητα. Νίκησε τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή, εξοικονομώντας 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

# τα μητρώα όλων των ενεργών ασφαλισμένων στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» -ήδη από το καλοκαίρι του 2014-, την κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων και την ενσωμάτωση της ασφαλιστικής ιστορίας με τη δημιουργία του ασφαλιστικού βιογραφικού στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ». Δηλαδή, δημιουργήσαμε το ασφαλιστικό βιογραφικό για όλους τους Έλληνες! Καταχωρίσαμε στοιχεία για 5,35 εκατ. ασφαλισμένους -από την 1/1/1994 μέχρι 31/12/2015- περίπου 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης τα τελευταία 21 χρόνια. Μια διαρθρωτική αλλαγή, που η πλήρης αξιοποίησή της δίνει τη δυνατότητα της αυτόματης έκδοσης συντάξεων σε μια μέρα.

Ως εκ τούτου, ευτυχώς που παρά τις λανθασμένες επιλογές των σημερινών διοικήσεων του Υπουργείου, του ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ δεν θα απαιτηθούν 30 χρόνια για την αντιμετώπιση του χάους και της αναστάτωσης που δημιούργησαν!

Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι με πολιτική βούληση, αξιοποίηση της εμπειρίας των στελεχών της ΗΔΙΚΑ και του υπ. Εργασίας, καθώς και με στοχευμένες δράσεις είναι ζήτημα μηνών να εξαλειφθούν τα λάθη.   

Δυστυχώς, σήμερα τα εκατ. των ασφαλισμένων Ελλήνων θα ταλαιπωρηθούν άδικα και αναίτια από τα διοικητικά βάρη που προσέθεσαν στις πλάτες τους οι τραγικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το σίγουρο είναι, ότι η ταλαιπωρία αυτή δεν θα διαρκέσει 30 χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, θα τελειώσει μαζί με την πολιτική αλλαγή στη χώρα!»

# Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι Βουλευτής Κυκλάδων, Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα η σημερινή μαθητική παρέλαση, παραμονή της 25ης Μαρτίου (video)

Η μαθητική παρέλαση σήμερα στη πόλη της Νάξου - Το αυριανό πρόγραμμα (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Πάρος: Προχωρεί στην ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ με έμφαση σε τουρισμό και γαστρονομία

Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο - Η απόφαση του Δήμου και η δήλωση του κου Κωβαίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Πρόσκληση για γλέντι στη ….Γοργόνα

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια διοργανώνει γιορτή - Αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αγία Αννα

Στοίχημα: Ανοδική άνοδο – χρόνο με το χρόνο – εμφανίζουν τα “ύποπτα” παιχνίδια

Η Sportradar δείχνει άνοδο των ύποπτων αγώνων κατά 34% μέσα στο 2022

Τέμπη: Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο, τι προβλέπει για τη στήριξη των θυμάτων

Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο, άμεσες αποζημιώσεις και μέριμνα για φοιτητές μεταξύ των μέτρων στήριξης στο Νομοσχέδιο για συγγενείς θυμάτων και τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη

Χρ. Λύδης: Το “Santa Irini” του χρόνου θα συνδέει την Φολέγανδρο με τη Κρήτη

Συναντήσεις με νόημα για τον υποψήφιο δήμαρχο Φολεγάνδρου Χρήστο Λύδη - Τι συζήτησε με τους εκπροσώπους ναυτιλιακής εταιρείας

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Απρίλιο

Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον Απρίλιο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εξήντα χιλιάδες εργασίες κενές ενόψει νέας τουριστικής περιόδου, ποιες είναι οι αιτίες

"Οχι" στον Τουρισμό ... Σκληρές συνθήκες εργασίας, στρεβλώσεις, μη ανταγωνιστικές αμοιβές, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας νέων εργαζομένων (πίνακας)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής