Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕΦΚΑ: ανικανότητα, σκοπιμότητα και τραγικά λάθη

ΕΦΚΑ: ανικανότητα, σκοπιμότητα και τραγικά λάθη

|

Ο Γιάννης Βρούτσης – βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας – με άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής” σχολιάζει τα οικονομικά δρώμενα της Κυβέρνησης και τονίζει ότι με την πολιτική αλλαγή της χώρας, “το σίγουρο είναι ότι αυτή η ταλαιπωρία δεν θα διαρκέσει 30 χρόνια”

Η ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και τα παιδαριώδη λάθη της διοίκησης της ΗΔΙΚΑ είναι οι αιτίες για το χάος που προκλήθηκε με το μητρώο του ΕΦΚΑ τονίζει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ , βουλευτής Κυκλάδων και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης  σε άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής”    

Τονίζει ωστόσο πως με την πολιτική αλλαγή της χώρας, “το σίγουρο είναι ότι αυτή η ταλαιπωρία δεν θα διαρκέσει 30 χρόνια”, όπως εκτιμάται αρμοδίως.

Ολόκληρη το άρθρο του Γ. Βρούτση:

«Η πρόσφατη δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΗΔΙΚΑ, ότι δηλαδή θα χρειαστούν 30 χρόνια για να διορθωθούν τα σφάλματα στην δημιουργία του μητρώου του ΕΦΚΑ, αποτελεί την κυνική παραδοχή της ανικανότητας ενός ακόμη ανευθυνο-υπεύθυνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Με την έναρξη λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού μητρώου του ΕΦΚΑ, τον περασμένο Ιανουάριο, πλήθος ασφαλισμένων βρέθηκαν αντιμέτωποι με λάθη στα στοιχεία τους, όπως η «εξαφάνιση» του Αριθμού Μητρώου ή η συγχώνευσή του σε άλλο αριθμό μητρώου, η «εξαφάνιση» των ενσήμων, η «εξαφάνιση» αριθμών μητρώου ήδη συνταξιούχων, η «εξαφάνιση» ασφαλιστικής ικανότητας κ.α.

Το χάος που δημιουργήθηκε δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε οφείλεται σε συνήθεις  τεχνικές δυσκολίες μιας συγχώνευσης μητρώων, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί.

Οφείλεται στην ανικανότητα της ηγεσίας του υπ. Εργασίας, καθώς και σε “παιδαριώδη” λάθη της διοίκησης της ΗΔΙΚΑ, οι οποίοι:

α. αποφάσισαν να αγνοήσουν τις ήδη επιτυχημένες, την περίοδο 2012-2014, συγχωνεύσεις μητρώων στα καινοτόμα πληροφοριακά συστήματα «ΗΛΙΟΣ» και «ΑΤΛΑΣ» και να ξεκινήσουν εκ του μηδενός νέα ενοποίηση μητρώων.

β. αποφάσισαν να δημιουργήσουν νέο αριθμό μητρώου στον ΕΦΚΑ, κατόπιν απαίτησης της εταιρίας που έχει αναλάβει το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, αντί να χρησιμοποιήσουν τον ΑΜΚΑ.   

γ. παραγκώνισαν τα έμπειρα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, που έφεραν σε πέρας και μάλιστα χωρίς την παραμικρή δαπάνη, τη συγχώνευση του μητρώου συνταξιούχων στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ», καθώς και του μητρώου ασφαλισμένων στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ», αναθέτοντας -με το αζημίωτο- τη δημιουργία μητρώου σε εταιρία αμφίβολης αξιοπιστίας, ικανότητας και εμπειρίας.

δ. καθυστέρησαν για μήνες να ξεκινήσουν το έργο του νέου μητρώου, το οποίο τελικά ξεκίνησε ένα μήνα μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, ενώ δεν  διασφαλίστηκε ο αναγκαίος χρόνος για τη σωστή συγκέντρωση των μητρώων από όλους τους φορείς που συγχωνεύθηκαν στον ΕΦΚΑ, η σωστή τους επεξεργασία, καθώς και οι αναγκαίοι εκτεταμένοι έλεγχοι ορθότητας.    

Ακράδαντη απόδειξη της σημερινής ανικανότητας, αποτελεί η σύγκριση με τις επιτυχημένες συγχωνεύσεις μητρώων που πραγματοποιήσαμε αξιοποιώντας τα στελέχη της  ΗΔΙΚΑ, την περίοδο 2012-2014.

Συγκεκριμένα, συγχωνεύσαμε:

# 93 μητρώα συνταξιούχων με περισσότερες από 4 εκατ. εγγραφές στο μητρώο του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», βάσει του οποίου πληρώνονται κάθε μήνα -από το 2013 μέχρι σήμερα- 2,7 εκατ. συνταξιούχοι. Μια διαρθρωτική αλλαγή, που έφερε τη διαφάνεια στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, νίκησε τις μαϊμού συντάξεις εξοικονομώντας 300 εκατ. ευρώ ετησίως και νοικοκύρεψε συνολικά το σύστημα.

# τα μητρώα του «ΗΛΙΟΣ» με το “TAXIS”, με αποτέλεσμα την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα των συντάξεων  από το 2014. Μια διαρθρωτική αλλαγή, που συνέβαλε στην κατάργηση των τεράστιων ουρών που ταλαιπωρούσαν κάθε χρόνο για δεκαετίες τους συνταξιούχους, προκειμένου να λάβουν την ασφαλιστική και φορολογική τους ενημερότητα. Νίκησε τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή, εξοικονομώντας 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

# τα μητρώα όλων των ενεργών ασφαλισμένων στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» -ήδη από το καλοκαίρι του 2014-, την κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων και την ενσωμάτωση της ασφαλιστικής ιστορίας με τη δημιουργία του ασφαλιστικού βιογραφικού στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ». Δηλαδή, δημιουργήσαμε το ασφαλιστικό βιογραφικό για όλους τους Έλληνες! Καταχωρίσαμε στοιχεία για 5,35 εκατ. ασφαλισμένους -από την 1/1/1994 μέχρι 31/12/2015- περίπου 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης τα τελευταία 21 χρόνια. Μια διαρθρωτική αλλαγή, που η πλήρης αξιοποίησή της δίνει τη δυνατότητα της αυτόματης έκδοσης συντάξεων σε μια μέρα.

Ως εκ τούτου, ευτυχώς που παρά τις λανθασμένες επιλογές των σημερινών διοικήσεων του Υπουργείου, του ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ δεν θα απαιτηθούν 30 χρόνια για την αντιμετώπιση του χάους και της αναστάτωσης που δημιούργησαν!

Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι με πολιτική βούληση, αξιοποίηση της εμπειρίας των στελεχών της ΗΔΙΚΑ και του υπ. Εργασίας, καθώς και με στοχευμένες δράσεις είναι ζήτημα μηνών να εξαλειφθούν τα λάθη.   

Δυστυχώς, σήμερα τα εκατ. των ασφαλισμένων Ελλήνων θα ταλαιπωρηθούν άδικα και αναίτια από τα διοικητικά βάρη που προσέθεσαν στις πλάτες τους οι τραγικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το σίγουρο είναι, ότι η ταλαιπωρία αυτή δεν θα διαρκέσει 30 χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, θα τελειώσει μαζί με την πολιτική αλλαγή στη χώρα!»

# Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι Βουλευτής Κυκλάδων, Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Κατασκευή Ιστοσελίδων Τουρισμού στη Νάξο με την υπογραφή Prime Digital & iArk Boutique Digital Agency

Η Νάξος, με τον τουρισμό της σε διαρκή ανάπτυξη, εμπιστεύεται την Prime Digital και την iArk Boutique Digital Agency για την επαγγελματική και στρατηγικά σχεδιασμένη κατασκευή ιστοσελίδων

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Τα υδροπλάνα επιστρέφουν δυναμικά – Οι Μικρές Κυκλάδες στον χάρτη της αεροθαλάσσιας Ελλάδας

Μετά από χρόνια προσμονής, η Hellenic Seaplanes φέρνει το μέλλον της νησιωτικής συγκοινωνίας στις Μικρές Κυκλάδες – Από το Βόλο έως τη Δονούσα, το ταξίδι γίνεται εμπειρία.

Μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης από τον Έπαρχο Νάξου Ιωάννη Μαργαρίτη στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών

«Η πορεία δεν ορίζεται από μια χρονιά — το μέλλον είναι μπροστά για όλους», το μήνυμα του κ. Μαργαρίτη προς τους μαθητές των Κυκλάδων

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Υπέρ της Αυτοτέλειας: Ψήφισμα για τη Διατήρηση της ΥΔΟΜ στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίζεται την παραμονή της Υπηρεσίας Δόμησης στο νησιωτικό Δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας πιθανής συγχώνευσης.

Σιωπηλά Αποκλεισμένοι: Η κραυγή των (απομακρυσμένων κυρίως) χωριών της Νάξου για δημόσια συγκοινωνία

Το “Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου” απευθύνει δραματική έκκληση για ίση μεταφορική μεταχείριση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο μοντέλο προσβασιμότητας στα χωριά του νησιού.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Σημαντικές εξαγγελίες Γκίκα από τη Νάξο: Ύδρευση για τις Μικρές Κυκλάδες και αναβάθμιση του λιμένα Νάξου

Στο επίκεντρο η ΣΜΠΕ για το λιμάνι – Έργα για λειψυδρία και ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ