Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτική"ΕΔΩ" - Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου: Πέντε προτάσεις για την αναβάθμιση της...

“ΕΔΩ” – Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου: Πέντε προτάσεις για την αναβάθμιση της Ορεινής Νάξου

|

Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου “ΕΔΩ” επαναφέρει την πρότασή της για αναβάθμιση της Ορεινής Νάξου μέσα από πέντε προτάσεις που λειτουργούν ως κίνητρο και οδηγό  

Η άλλη Νάξος.. Αυτή που είναι πέρα από το …Λουκάκι. Που είναι σε πληθυσμό σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τους κατοίκους της πόλης της Να΄ξου.. Κι όμως είναι .. μακριά. Είναι η .. άλλη Νάξος. Η Ανεξάρτηση Κίνηση Πολιτών “ΕΔΩ” μπορεί να μην πήρε μέρος στις εκλογές, όμως έχει την δυνατότητα παρέμβασης και λόγου στη προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση και αναβάθμιση του βιωτικού επιπέδου των κατοίκων του νησιού… Και μέσω της ιστοσελίδας της στα social media επαναφέρει τη πρόταση των πέντε σημείων που δίνυν ώθηση και κίνητρο στους κατοίκους της Ορεινής κυρίως Νάξου όχι απλά να μείνουν στο χώρο τους αλλά και να προσφέρουν..  Μάλιστα οι προτάσεις αυτές ειναι κοστολογημένες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατανόησή τους 

Ποια είναι η τοποθέτηση; 5 προτάσεις για την “άλλη” Νάξο

Η μείωση του πληθυσμού των χωριών της Νάξου είναι τεράστια μέσα στα τελευταία 80 χρόνια. Χωριά όπως η Κόρωνος είδαν τον μόνιμο πληθυσμό τους να συρρικνώνεται, από τους 1900 στους 640, η Κωμιακή από 1950 στους 590 και το Σκαδό των 840 μόνιμων κατοίκων (απογραφή 1940) να κατοικείται πλέον από 150 ανθρώπους (απογραφή 2011).

Στα πλαίσια δημιουργίας ενός σχεδίου βελτίωσης των συνθηκών της ζωής των κατοίκων των οικισμών της ορεινής Νάξου αλλά και αύξησης του μόνιμου πληθυσμού τους, προτείνουμε 5 βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα λειτουργήσουν «διασωστικά» έως ότου διαμορφωθεί από όλους μας ένα ευρύτερο μακροπρόθεσμο πολιτικό σχέδιο οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας και τους τρεις κλάδους της, με στόχο την βελτίωση της ζωής και την ευτυχία όλων των δημοτών του νησιού.

1. Μείωση (για 5 έτη) κατά 90% των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης για τους μόνιμους κατοίκους των χωριών που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση και τους οικισμούς που έχουν μικρότερο ποσοστό παιδιών και εφήβων από τη Χώρα της Νάξου.
(Κόστος στον προϋπολογισμό του Δήμου από μείωση εσόδων: 300.000 ευρώ)
2. Μείωση (για 5 έτη) κατά 90% των τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους μόνιμους κατοίκους των ίδιων χωριών.
(Κόστος στον προϋπολογισμό του Δήμου από μείωση εσόδων: 140.000 ευρώ)
3. Πάγωμα προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής χρεών προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (που δεν αφορούν αυθαιρεσίες) για τους μόνιμους κατοίκους των ίδιων χωριών.
(Κόστος στον προϋπολογισμό του Δήμου από μείωση εσόδων: 30.000 ευρώ)
4. Δωρεάν παραχώρηση καλλιεργήσιμων δημοτικών εκτάσεων (για 10 έτη), βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, στους δημότες. 
(Κόστος στον προϋπολογισμό του Δήμου από μείωση εσόδων: 20.000 ευρώ)
5. Διασφάλιση δέσμευσης δημοτικού προϋπολογισμού κατά 50% για έργα υποδομών που αφορούν στους οικισμούς που πλήττονται πληθυσμιακά στην επικράτεια του Δήμου (αφορούν στο 65% του πληθυσμού) και κατά προτεραιότητα στους οικισμούς που είναι στο χείλος της πληθυσμιακής εξαφάνισης.

Τα πέντε αυτά πρώτα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ενώ παράλληλα θα διαμορφώνεται από όλους εμάς η πολιτική που θα εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου. Κύρια στοιχεία αυτής της πολιτικής μπορούν να είναι: α) η ενίσχυση της γεωργικής και κτηνοτροφικής εκπαίδευσης, β) η χωροταξική μελέτη που θα περιλαμβάνει και τις ανάγκες των κατοίκων εκτός Χώρας της Νάξου, γ) η εξειδίκευση των τουριστικών υπηρεσιών βάσει των αναγκών κάθε οικισμού και τόπου, δ) η διεκδίκηση της μείωσης του κόστους μεταφοράς προϊόντων και επιβατών ανάμεσα στα νησιά, ε) η ενδυνάμωση της παραγωγής «ντόπιου» πολιτισμού μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου παιδείας στους τομείς της μουσικής, της ζωγραφικής και γλυπτικής, της ποίησης και συγγραφής και της ιστορίας, ζ) η έμπρακτη υποστήριξη από τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης των συλλόγων και των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, η) η δημιουργία δημοτικών χώρων ιατρείου και διαμονής δασκάλων σε κάθε χωριό του Δήμου, θ) οι πρωτοποριακές δράσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των μνημείων στον τόπο μας, και άλλα πολλά στοιχεία που θα πρέπει ένα-ένα να συζητηθούν μεταξύ μας, να στοιχειοθετηθούν και να εξειδικευτούν σε μία συμφωνία που δεσμεύει όλους μας και τους εκπρόσωπούς μας στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Δεν υπάρχει πια άλλος χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε ότι προτεραιότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται στον τόπο μας είναι η συγκέντρωση του πλούτου και της εξουσίας σε λίγους με κόστος την εξαφάνιση των κοινωνιών των χωριών. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για ψευδαισθήσεις ότι κάποιοι άλλοι, ξαφνικά, θα αντιστρέψουν αυτές τις πολιτικές επειδή απλά είναι «καλύτεροι» από τους προηγούμενους.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε (σήμερα , εδώ, τώρα) είναι να δεσμευτούμε μεταξύ μας σε ένα ελάχιστο σχέδιο και να αρχίσουμε να προσδιοριζόμαστε πολιτικά βάσει αυτής της νέας συμφωνίας. Πάνω από όλα, όμως, θα πρέπει να ξαναμάθουμε να μιλάμε και να ακουγόμαστε μεταξύ μας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

Αύξηση επιβατικής κίνησης, ενίσχυση στόλου και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την πορεία της AEGEAN, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Δ. Γερογιάννη.

Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές – Μια θαλάσσια αποστολή ελπίδας και αλλαγής

Με 17,8 εκατομμύρια σκουπίδια λιγότερα, το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος Λασκαρίδη ταξιδεύει από νησί σε νησί για να αποκαταστήσει το φυσικό μας περιβάλλον και να δώσει νέα πνοή στις παραλίες της Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Δραματικές ελλείψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ: Στο «κόκκινο» τα νησιά ενόψει καλοκαιριού (video)

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους σε Κυκλάδες και ηπειρωτικές περιοχές λόγω αδυναμίας 24ωρης λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Κώδικα Αυτοδιοίκησης: Ενίσχυση γονεϊκότητας και κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους

Επιδοτήσεις έως 3.000€ για κάθε γέννηση, στήριξη εκπαιδευτικών και δομών υγείας φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ζητείται αναδρομική ισχύς για αδικημένες οικογένειες.

Ανάσα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μειώσεις μέσω λιμενικών τελών ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Μεσοσταθμική μείωση 3,2% και σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες υπόσχεται η κυβέρνηση, με στόχο πιο προσιτά ταξίδια στα νησιά για το 2025.

Η 10η γενιά Pokémon εμπνέεται από τις Κυκλάδες

Η θρυλική σειρά Pokémon φαίνεται να στρέφει το βλέμμα της στο Αιγαίο, αντλώντας έμπνευση από το κυκλαδίτικο τοπίο και τις θαλάσσιες μετακινήσεις μεταξύ νησιών.

Σίφνος – Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Ολιστική Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το τριήμερο 8-10 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις από 12 ειδικότητες, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων για άτομα άνω των 65 ετών – Μόνο ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Κίνα: Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες

Στην Κίνα, ένα φιλόδοξο έργο μεταμορφώνει την παραδοσιακή ανάβαση στο βουνό Lingshan, ύψους 1.500 μέτρων, με την εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών που επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή με άνεση.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο