Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΔωδεκάνησα: Δεν θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο στα Λέβιθα

Δωδεκάνησα: Δεν θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο στα Λέβιθα

|

Κατηγορηματική διάψευση από την Κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει σε ακατοίκητη νήσο (βλ Λέβιθα) κλειστή δομή για μετανάστες και πρόσφυγες

Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου… Και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για δημιουργία δομών ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά. Ενα εξ αυτών είναι η περίφημη Λέβιθα – ανάμεσα σε Κυκλάδες – Δωδεκάνησα – που αποτελεί κλειδί ουσιαστικά όσον αφορά την δημιουργία ΑΟΖ στο Αιγαίο… Και ο Μάνος Λογοθέτης, – εδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής μεταναστών / προσφύγων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι “Δεν θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο για μετανάστες και πρόσφυγες στο ακατοίκητο νησί Λέβιθα”.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, κλειστό κέντρο θα δημιουργηθεί στη Λέρο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Στις επικρίσεις πως τα κλειστά κέντρα είναι φυλακές, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και επεσήμανε πως η λειτουργία τέτοιων, κλειστών κέντρων, προβλέπεται και από τον προηγούμενο νόμο αλλά και από τον τωρινό.

«Θα κρατούν κάποιους ανθρώπους για το χρονικό διάστημα που αυτό χρειάζεται ή επιβάλλεται. Υπάρχουν τα προαναχωρησιακά κέντρα, που θα τους κρατούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει η επιστροφή τους, είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα προέλευσης. Δεν είναι φυλακές», είπε ο κ. Λογοθέτη.

24-stefanis-prosfygiko.jpg

Η Λέβιθα πήγε έως την Ευροβουλή.. 

Ολα ξεκίνησαν πάντως από τη φωτογραφία που χρησιμοποίσε ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκιδιάδης Στεφανής – αρμόδιος για το προσφυγικό – για να δείξει πως θα είναι τα νέου τύπου κλειστά κέντρα μεταναστών και προσφύγων με σημείο αναφοράς την Λέβιδα… Και όπως τονίστηκε ” Η κυβέρνηση δεν έχει να σχολιάσει κάτι, διότι το πού θα δημιουργηθούν τα προαναχωρησιακά κέντρα παρουσιάστηκε αναλυτικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η συγκεκριμένη φωτογραφία ήταν ένα σχεδιάγραμμα ως τυχαίο παράδειγμα για το πώς θα είναι η δομή ενός κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου».

Μάλιστα, από την “Εφημερίδα των Συντακτών” αναφέρεται ότι οι “πληροφορίες μας μέσα από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη λύση -μεταφορά μεταναστών και προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά- έχει ακουστεί στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και μάλιστα δεν πρόκειται για ένα νέο σχέδιο, αλλά για μια πιθανότητα που είχε εξεταστεί -μαζί με άλλες- εδώ και καιρό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ροές από την Τουρκία. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το πώς ακριβώς μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο, ενώ ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι στην πορεία”.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» έφτασε χθες στην Ευρωβουλή, μέσω της παρέμβασης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Δείχνοντας τις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε ανέφερε: «Δεν μιλάμε για μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Μιλάμε για ξερονήσια. Θα επιτρέψουμε και θα χρηματοδοτήσουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ξερονήσια; Θα χτίσουμε Γκουαντάναμο στην Ευρώπη; Αυτό ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς βγάλαμε δελτίο Τύπου, θα καταθέσουμε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενημερώνουμε επ’ αυτού το σώμα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική είδηση και θεώρησα πως οι συνάδελφοί μου εδώ στη LIBE έπρεπε να το μάθουν».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Εκδοση ΚΥΑ, τι αλλάζει σε καίριες περιοχές του νησιού

Σε εφαρμογή η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση – Περιορισμοί στις μετακινήσεις, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και έλεγχος πρόσβασης σε τουριστικές ζώνες.

Σέριφος: Μαθητές ζωντανεύουν την ιστορία των υπολογιστών, προβληματίζονται για το μέλλον της τεχνολογίας

Το «SERIFOS–SUPERCOMPUTERPROJECT» του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου συνδυάζει την καινοτομία με την παράδοση και την τεχνολογική παιδεία με την ανθρώπινη ευαισθησία.

Πρόταση Ημέρας: Τηγανιά με χοιρινό και μανιτάρια πλευρώτους διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Μία ξεχωριστή πρόταση ημέρας από την αγαπημένη μας Μαριέττα Γαλάνη - χοιρινό και μανιτάρια, τι καλύτερο

Αμοργός: Από την πράξη στη λήθη, όταν η τοπική μνήμη αγνοείται

Μια δημόσια υπενθύμιση για την αξία της αναγνώρισης των ανθρώπων που προσφέρουν στον τόπο τους, αθόρυβα.

Νάξος – Λιμάνι: Στην τελική ευθεία οι εργασίες αποκατάστασης του κρηπιδώματος στη Μυρτιδιώτισσα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του κρηπιδώματος στη Μυρτιδιώτισσα του λιμένα Νάξου

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.