Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΔημοτικές ενότητες θα συγκροτήσουν το νέο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Δημοτικές ενότητες θα συγκροτήσουν το νέο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

|

Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει η Κυβέρνηση έως τέλος του χρόνου που θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του «Καλλικράτη» με έμφαση κυρίως στην διακυβέρνηση των νησιωτικών Δήμων – Οι σκέψεις για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Αναμένεται επίσκεψη στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες 

Προ των πυλών είναι το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την αναμόρφωση του Καλλικράτη, που θα περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις στον τρόπο διακυβέρνησης των νησιωτικών δήμων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προχωράει το σχέδιο για σαρωτικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με σχεδόν συνολική επανεξέταση του ‘Καλλικράτη”. Το νομοσχέδιο σκοπεύει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους, ενώ στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει από το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη, δεν έχει προγραμματιστεί εως τώρα επίσκεψη στα Δωδεκάνησα αλλά και τις Κυκλάδες…

Εάν τελικώς υπάρξει αυτή τοποθετείται χρονικά μετά την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του Γενικού.

«Μπούσουλα» για τις μεταρρυθμίσεις αποτελεί η πρόταση της Επιτροπής, που συστάθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Tοπικής Aυτοδιοίκησης.

Η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι 27μελής, με πρόεδρο τον κ. Πουλάκη και με τη συμμετοχή επτά επιτελικών στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου, έντεκα ειδικών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οκτώ εκπροσώπων των κυριότερων αυτοδιοικητικών φορέων.

Με την πρόταση της επιτροπής ανοίγει ουσιαστικά και ο διάλογος για την διοικητική αναδιάρθρωση των νησιωτικών δήμων, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφής αναφορά στα όρια αυτών ανά νησί.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση: «Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», τα δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα του «Καποδίστρια» διαδέχονται οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες ως μονάδες ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με κριτήριο διάκρισης μεταξύ τους τον πληθυσμό. Οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες συναποτελούν τις δημοτικές ενότητες του νέου δήμου, οι οποίες ταυτίζονται με τα όρια των συνεννούμενων Δήμων και Κοινοτήτων και έχουν κυρίως γεωγραφικό χαρακτήρα (δεν αποτελούν δηλ. αυτοτελές οργανωτικό επίπεδο), ωστόσο αποτελούν τις εκλογικές περιφέρειες για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων, ενώ μπορούν να διαθέτουν και ίδιο, κατά τόπο αρμόδιο, αντιδήμαρχο.

Σε ό,τι δε αφορά τις αρμοδιότητες των δομών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ο «Καλλικράτης», ακολουθώντας την παλαιότερη επιλογή του «Καποδίστρια», παραχωρεί αποφασιστική εξουσία μόνο στα κεντρικά όργανα του Δήμου για όλα τα ζητήματα της περιφέρειας τους, περιορίζοντας τα όργανα ενδοδημοτικής αποκέντρωσης στην άσκηση κυρίως γνωμοδοτικών αρμοδιοτήτων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».

Αξιολογώντας την υφιστάμενη κατάσταση η Επιτροπή σημειώνει στην πρόταση της τα εξής:

«Σε αδρές γραμμές, θα μπορούσε να πει κανείς ότι καθένα από τα «κύματα» συνένωσης των Ο.Τ.Α. δεν καταργούσε πλήρως, αλλά διατηρούσε στο εσωτερικό του, ως αποκεντρωτικούς θεσμούς, τους προϋφιστάμενους Ο.Τ.Α., με αποτέλεσμα σήμερα, ειδικά στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, να υπάρχουν πολλαπλά και επάλληλα επίπεδα.

Στην πραγματικότητα δε, οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένες, αφού στερούνται αποφασιστικών αρμοδιοτήτων.

Έτσι, μολονότι μετά την τελευταία διοικητική μεταρρύθμιση το μέγεθος των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ αυξήθηκε σημαντικά, χωρικά και πληθυσμιακά, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση, αντικειμενικά, ως ένα βαθμό, των δημοτικών αρχών από τους δημότες, οι αποκεντρωτικοί θεσμοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό συμβολικού χαρακτήρα. Η δυνητική πρόβλεψη για μεταβίβαση σε αυτές από το δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, η λήψη μάλιστα της οποίας απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, στην πράξη δεν υλοποιείται ποτέ».

Επισημαίνονται και τα εξής από την Επιτροπή:

«Συνολικά, η υφιστάμενη κατάσταση παρουσιάζει πέντε (5) βασικές αδυναμίες :

1ον. Πολλαπλότητα θεσμών: Σήμερα υπάρχουν οι Δημοτικές Ενότητες, οι οποίες εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους εκεί εκλεγόμενους Δημοτικούς Συμβούλους και (μπορούν να) διαθέτουν δικό τους, τοπικά αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ενώ την ίδια στιγμή στο εσωτερικό κάθε Δημοτικής Ενότητας υπάρχουν άμεσα εκλεγόμενα Συμβούλια, με τους δικούς τους προέδρους και εκπροσώπους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μία πολλαπλότητα τοπικών θεσμών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και να αυξάνονται οι επικαλύψεις.

2ον. Διαιώνιση τοπικιστικών διαιρέσεων: Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία είκοσι (20) χρόνια έχουν γίνει δύο διαδοχικές μεταβολές στη διοικητική διαίρεση των ΟΤΑ, οι παλιοί Δήμοι και Κοινότητες παραμένουν (υπό τη μορφή Δημοτικών/Τοπικών Κοινοτήτων και Δημοτικών Ενοτήτων) υφιστάμενοι κατά κάποιον τρόπο, με αποτέλεσμα να μην προωθείται η καλλιέργεια ενιαίας συνείδησης για τους δημότες των νέων Δήμων και να διαιωνίζονται τοπικιστικές διαιρέσεις.

3ον. Αποδυνάμωση του ρόλου των αποκεντρωτικών δομών: Οι αποκεντρωτικές δομές παραμένουν σχεδιασμένες με γνώμονα την προ εικοσαετίας διοικητική διαίρεση της χώρας, μη λαμβάνοντας υπόψη πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες. Την ίδια στιγμή, η διατήρηση δύο, επί της ουσίας, επιπέδων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με διαφορετική εδαφική περιφέρεια, διαφορετικά όργανα και αρμοδιότητες και χωρίς σαφή οριοθέτηση καταλήγει στην αποδυνάμωση αμφοτέρων, με αποτέλεσμα οι μεν Δημοτικές Ενότητες να υφίστανται μόνο ως εκλογικές περιφέρειες, οι δε Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες να έχουν μόνο γνωμοδοτικές αρμοδιότητες. Η δυνητική δε πρόβλεψη για μεταβίβαση σε αυτές από το δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, η λήψη μάλιστα της οποίας απαιτεί αυξημένηπλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, στην πράξη δεν υλοποιείται ποτέ.

4ον. Περιορισμός της συμμετοχής των πολιτών: Η διατήρηση άμεσα εκλεγόμενων οργάνων σε ένα τόσο «χαμηλό» επίπεδο, όπως αυτό των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων διαιωνίζει μία λογική «ανάθεσης», υποκαθιστώντας αμεσοδημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να λαμβάνουν χώρα στο μικροεπίπεδο του χωριού ή της γειτονιάς.

5ον. Αύξηση της γεωγραφικής και πολιτικής απόστασης μεταξύ των επιπέδων εκπροσώπησης : Ο «Καλλικράτης» διατήρησε τις ίδιες γεωγραφικές οντότητες ως επίπεδα ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, μετονομάζοντας τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα σε τοπικές και δημοτικές κοινότητες, την ίδια στιγμή που μέσα από εκτεταμένες συνενώσεις και ο πρώτος (Δήμοι) και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες) απέκτησαν ευρύτατη γεωγραφική βάση, άρα και πολιτική νομιμοποίηση και ισχύ. Συνεπώς, τα όργανα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων έχουν πλέον μεγάλη γεωγραφική απόσταση και, κυρίως, μεγάλη διαφορά ισχύος, σε σύγκριση με τους αιρετούς των Δήμων και, πολλώ δε μάλλον, των Περιφερειών. Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη ότι οι εκπρόσωποι των Τοπικών/Δημοτικών Κοινοτήτων εκλέγονται υποχρεωτικά στο πλαίσιο των ίδιων με το κεντρικό επίπεδο συνδυασμών, είναι σαφές ότι η ανεξαρτησία τους και τα περιθώρια διαφοροποίησής τους, αν χρειαστεί, με τις κεντρικές δημοτικές αρχές είναι ακόμα πιο περιορισμένα».

Η πρόταση της Επιτροπής για τους νησιωτικούς δήμους περιλαμβάνει τα εξής:

«Προτείνεται η κατάργηση των σημερινών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ως δομών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης. Τη θέση τους μπορούν να διαδεχτούν συμβούλια στα όρια των σημερινών δημοτικών ενοτήτων, των πρώην δηλ. δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν και συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη, τα οποία θα ενισχυθούν με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες παραμένουν μόνο ως γεωγραφικές έννοιες και ως επίπεδο οργάνωσης των αμεσοδημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών. Για λόγους απλούστευσης και ομοιομορφίας θα μπορούσαν να ονομαστούν όλες δημοτικές (ή όλες τοπικές) κοινότητες.

Ειδικότερα :

i. Εδαφική διάρθρωση

Προτείνεται η εξής εδαφική διάρθρωση :

• Δημοτικές ενότητες θα είναι, κατ΄αρχήν, όπως και σήμερα, όλοι οι «Καποδιστριακοί» Δήμοι, περιλαμβανομένης και της έδρας του Δήμου. Δήμοι με ενιαία σήμερα δομή, οι οποίοι δεν προήλθαν από συνένωση βάσει του ν. 3852/2010 και στους οποίους δεν υφίστανται, επομένως, δομές ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, προτείνεται να παραμείνουν ως έχουν.

• Δημοτική ενότητα θα συγκροτούν επίσης και τα πρώην δημοτικά διαμερίσματα στα οποία διαιρούνταν οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων.

• Νησιωτικοί Δήμοι, με μικρό πληθυσμό, που δεν προήλθαν από συνένωση (επομένως δεν έχουν σήμερα Δημοτικές Ενότητες, έχουν ωστόσο δημοτικές και τοπικές κοινότητες), δεν θα συγκροτούν συμβούλια δημοτικών ενοτήτων αλλά θα εκλέγουν μόνο δημοτικό συμβούλιο (π.χ. Δήμος Αμοργού).

Αντιθέτως, σε νησιωτικούς δήμους που εκτείνονται σε περιφέρεια πέραν αυτής του ενός νησιού (π.χ. Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) θα συγκροτούνται δημοτικές ενότητες ως δομές ενδοδημοτικής αποκέντρωσης.

• Προβληματισμό δημιουργεί το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις πολύ μικρών δημοτικών ενοτήτων που ταυτίζονται με μία τοπική κοινότητα. Για παράδειγμα στο Δήμο Γρεβενών υπάρχουν 7 δημοτικές ενότητες με πληθυσμό από 35 έως 384 κατοίκους η κάθε μία. Οι τοπικές αυτές κοινότητες αποτελούν τη συνέχεια παλαιών κοινοτήτων που δεν είχαν καταργηθεί με τον Καποδίστρια λόγω του ορεινού τους χαρακτήρα και καταργήθηκαν και συγχωνεύθηκαν με τον Καλλικράτη.

Προτείνεται: η διατήρηση των υφιστάμενων δημοτικών ενοτήτων ως δομών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης ή, εναλλακτικά, η συγχώνευσή τους, εφόσον είναι γειτονικές, με έκδοση προεδρικού διατάγματος ύστερα από γνώμη του οικείου Δήμου.

• Σε κάθε περίπτωση, οι νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διακριτά ανά περίπτωση, σύμφωνα και με τη συνολική «μοντελοποίηση».

• Οι υφιστάμενες σήμερα Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, καθώς και άλλες αντίστοιχες υποδιαιρέσεις (σε επίπεδο λ.χ. γειτονιάς) που θα δημιουργηθούν, θα αποτελέσουν το κύτταρο της αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας και συμμετοχής των πολιτών.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Δημοκρατική” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Έρχεται το νέο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»

Ξεκινά εντός Ιουλίου το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής για την αναβάθμιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων ατόμων με αναπηρία.

Υψηλές θερμοκρασίες και υγεία: Οδηγός επιβίωσης για τις μέρες του καύσωνα

Τρόποι Προστασίας από τον Καύσωνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Σαντορίνη – Ε.Σ.Θ.Π.: Ενημέρωση προς τους παραγωγούς για παραλαβές, εκκαθαρίσεις και επιδοτήσεις

Σημαντικές ανακοινώσεις για την παραλαβή Τοματάκι Σαντορίνης Π.Ο.Π., την εκκαθάριση του πενταετούς προγράμματος αμπελουργίας και την καταβολή ενισχύσεων από το πρόγραμμα Μικρών Νησιών Αιγαίου

Οι Χαΐνηδες ζωντανά στη Μονή Νάξου, τη Παρασκευή 25 Ιουλίου

Η θρυλική κολεκτίβα των Χαΐνηδων έρχεται στη Νάξο για μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη μουσική, ποίηση και ελευθερία, στο Δημοτικό Σχολείο Μονής.

Κίμωλος σε e-book: Το ταξίδι ξεκινά από την οθόνη σου

Το κυκλαδίτικο νησί συστήνεται με ένα σύγχρονο e-book, γεμάτο εικόνες, ιστορίες και πληροφορίες για τον επισκέπτη, στα ελληνικά και αγγλικά.

Rudu Fest 2025: Η Αμοργός γίνεται νησί-σκηνή για το απόλυτο καλοκαιρινό φεστιβάλ

Από τις 27 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, η μουσική, ο χορός και η δημιουργικότητα κατακλύζουν κάθε γωνιά της Αμοργού με ένα φεστιβάλ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στο Αιγαίο.

Καμπάνια προβολής της Σαντορίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Έκτακτο διαφημιστικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Jet2holidays για να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα του νησιού

Με λαμπρότητα ξεκίνησαν τα «Νικοδήμεια 2025» από τον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής στη Χώρα Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος κήρυξε την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, με πλήθος πιστών να συμμετέχει στον εορταστικό Εσπερινό.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)