Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΔήμος Θήρας: για όλα φταίει ο …ναυαγοσώστης

Δήμος Θήρας: για όλα φταίει ο …ναυαγοσώστης

|

Ο Δήμος Θήρας με ανακοίνωσή του εξηγεί τους λόγους που ώθησαν την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης να πάρει πίσω τρεις από τις έξι «γαλάζιες σημαίες» που είχε το νησί για το 2017 – Η απουσία ναυαγοσώστη η μοναδική αιτία και τονίζει ότι την επόμενη χρονιά και οι έξι παραλίες του νησιού θα έχουν και πάλι την …σημαία τους 

Όπως αποτελεί σημαντικό γεγονός να έχει μία παραλία γαλάζια σημαία, έτσι και όταν αφαιρείται δημιουργείται μεγάλος …θόρυβος. Δεν είναι μόνο ελεώ πρεστίζ αλλά και για οικονομικούς λόγους από τη στιγμή που οι αλλοδαποί επισκέπτες κοιτάζουν προσεκτικά ποιες παραλίες έχουν γαλάζιες σημαίες. Και τις προτιμούν. Όχι από καπρίτσιο, αλλά γιατί οι παραλίες αυτές πληρούν κάποιους όρους. Πριν από δύο ημέρες είχαμε την ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ότι αφαιρούνται 19 σημαίες… Οι πέντε στη Ζάκυνθο. Ο Δήμος μέσω της τουριστικής επιτροπής εξήγησε τους λόγους και τόνισε ότι το 2018 θα έχει μια επιπλέον (18) σε σχέση με το 2017. Στη Κεφαλονιά λίγο πολύ το περίμεναν καθότι ο Μύρτος μία από τις κορυφαίες παραλίες στο κόσμο έχει προβλήματα και περιβαλλοντικά (βλ νυχτερίδες) ενώ στη Σαντορίνη η αντίδραση ήρθε χθες το απόγευμα. Με τον Δήμο να σημειώνει ότι το μοναδικό πρόβλημα είχε να κάνει με την απουσία ναυαγοσώστη στις τρεις παραλίες (Καμάρι και Αγίου Γεωργίου) αλλά είναι πεπεισμένοι στο Δήμο ότι του χρόνου και οι έξι παραλίες του νησιού θα λάβουν κανονικά την ύψιστη αυτή τιμή.

Ας δούμε την ανακοίνωση…

Ανακοινώθηκε χθες από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, η απόσυρση τριών (3) από τις έξι (6) Γαλάζιες Σημαίεςτων ακτών της Σαντορίνης.

Η απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας αφορά στις ακτές του Καμαρίου (δύο Σημαίες) και του Αγίου Γεωργίου για το έτος 2017, ενώ εγέρθηκαν κανονικά τρεις (3) Γαλάζιες Σημαίες στην παραλία της Περίσσας, του Περιβόλου και της Βλυχάδας.

Η απουσία ναυαγοσώστη ήταν το μοναδικό από τα Τριάντα Τρία (33) κριτήρια που πρέπει να πληροί ακτή βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία το οποίο δεν καλύφθηκε. Τα άλλα κριτήρια του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» είχαν καλυφθεί πλήρως και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως για παράδειγμα οι  περιβαλλοντικές δράσεις, ο απαραίτητος εξοπλισμός και παροχές των ακτών, καθώς και η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων κολύμβησης η οποία είναι εξαιρετική όπως δείχνουν όλα τα αποτελέσματα από τις μηνιαίες δειγματοληψίες που διενεργούνται από εξειδικευμένο εργαστήριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την αδυναμία ναυαγοσωστικής κάλυψης των τριών (3) παραπάνω ακτών, αυτή οφείλεται, κυρίως, στην αδυναμία εύρεσης καταλυμάτων για τους ναυαγοσώστες, ένα πρόβλημα που αφορά αρκετούς εργαζομένους του νησιού, αφού ενώ η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. είχε προβεί εγκαίρως σε διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού, βάση της υπ’ αριθ. 19/28-04-2017 απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, με τίτλο «Ναυαγοσωστική Κάλυψη Παραλιών Δ.Κ. Καμαρίου και Εμπορείου Θήρας», ο διαγωνισμός κατέληξε άγονος.

Παρόλα αυτά, με συντονισμένες ενέργειες, συνεχείς επαφές, δημοσιοποίηση ανοικτής πρόσκλησης για ναυαγοσώστες στον τύπο και προσκλήσεις προς κάθε υποψήφιο κατέστη δυνατό να υπάρχουν ναυαγοσώστες στις ακτές της Περίσσας και Περιβόλου Δ.Κ. Εμπορείου Θήρας. Ακόμη, η ακτή της Βλυχάδας, η οποία δεν χαρακτηρίστηκε ως πολυσύχναστη, διαθέτει όλα τα προβλεπόμενα διασωστικά εφόδια που απαιτούνται από το Πρόγραμμα.

Πλέον οι ακτές του Καμαρίου και του Αγίου Γεωργίου αποτελούν ειδική περίπτωση για το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», όπως συμβαίνει και σε ακτές άλλων νησιών (για παράδειγμα της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς κ.α.), όπου ενώ πληρούνται όλα τα άλλα κριτήρια του προγράμματος για την ακτή, δεν καλύπτεται μόνο το κριτήριο του ναυαγοσώστη. Επίσης, έγιναν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ναυαγοσωστική τους κάλυψη και είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων οι υπεύθυνοι του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για το άγονο του διαγωνισμού από τον διαχειριστή των ακτών (Δήμο Θήρας). Οι περιπτώσεις αυτές και σύμφωνα με τους υπευθύνους του Προγράμματος, θα εξετασθούν από επιτροπή του ώστε να βραβευθούν κανονικά την νέα κολυμβητική περίοδο του 2018, εφόσον θα έχει εξασφαλιστεί η παρουσία ναυαγοσώστη σε αυτές”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χατζηανδρέου: «Πολιτικό το πρόβλημα με την Πορτάρα – Όχι στη σύγκρουση με την Αρχαιολογία»

Κάλεσμα για κοινή επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και αποφυγή δικαστικής αντιπαράθεσης – «Η Πορτάρα ανήκει σε όλους τους Ναξιώτες, όχι μόνο στη δημοτική αρχή»

Κρήτη – Ζωνιανά: Η μεγαλύτερη γραβιέρα του κόσμου είναι 1.300 κιλά, το “χρυσάφι” του Μυλοποτάμου!

Με 9 τόνους γάλα και το μεράκι των ντόπιων, το κεφάλι-γίγας γραβιέρας θα παρουσιαστεί στη Γιορτή Βοσκού & Τυριού, στις 10 Αυγούστου. Πολιτισμός, γεύσεις και Κρητικό γλέντι στα Ζωνιανά.

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Βίβλο: Τα μικρο-τοπωνύμια ζωντανεύουν την ιστορία των Τριπόδων

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Βίβλο: Τα μικρο-τοπωνύμια ζωντανεύουν την ιστορία των Τριπόδων

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” (video)

“Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” – Συγκινητική αναφορά στον ήρωα των Μικρών Κυκλάδων από τον Πέτρο Αξαόπουλο (video)

Επιχείρηση «Θέρος»: Μαζικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ, πρόστιμα και λουκέτα σε Μύκονο, Πάρο, Μήλο

Αδιάκοποι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και τον Αύγουστο – Καμπάνες σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού και ενοικιάσεων οχημάτων στο Αιγαίο

Πορτάρα Νάξου: Η «περίφραξη» της ψυχής του νησιού και η τοποθέτηση του Δημάρχου Λιανού (video)

Ανησυχία, αγανάκτηση και δημόσια παρέμβαση για το συρματόπλεγμα στο εμβληματικό μνημείο της Πορτάρας

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα (video)

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα – Μια «Άσπρη Γάτα» στη φωτεινή αυλή του Αιγαίου (video)

«Δεν βάζεις Σύρμα στην Ψυχή ενός Τόπου» – Συγκινητική Παρέμβαση του Γιώργου Βάλλη για την Πορτάρα της Νάξου

Έντονη αντίδραση για την περίφραξη με συρματόπλεγμα – «Η Πορτάρα δεν είναι εργοτάξιο, είναι η ψυχή της Νάξου»

Παρέμβαση Φόρτωμα για την άδικη φορολογική μεταχείριση των νησιωτών – Στο επίκεντρο η Φολέγανδρος

Αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων στον Υπ. Οικονομικών με αιχμές για ανισότητα στην παροχή υποδομών και υπηρεσιών στα μικρά νησιά

Η Ελλάδα υψώνει φωνή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Μαζικές δράσεις και στις Κυκλάδες στις 10 Αυγούστου

Από τη Νάξο ως τη Μήλο και από τα Δωδεκάνησα έως την Ήπειρο, σε δεκάδες πλατείες και λιμάνια στήνονται δράσεις αλληλεγγύης με το μήνυμα: «Not in our name»

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.