Ο Δήμος Θήρας με ανακοίνωσή του εξηγεί τους λόγους που ώθησαν την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης να πάρει πίσω τρεις από τις έξι «γαλάζιες σημαίες» που είχε το νησί για το 2017 – Η απουσία ναυαγοσώστη η μοναδική αιτία και τονίζει ότι την επόμενη χρονιά και οι έξι παραλίες του νησιού θα έχουν και πάλι την …σημαία τους
Όπως αποτελεί σημαντικό γεγονός να έχει μία παραλία γαλάζια σημαία, έτσι και όταν αφαιρείται δημιουργείται μεγάλος …θόρυβος. Δεν είναι μόνο ελεώ πρεστίζ αλλά και για οικονομικούς λόγους από τη στιγμή που οι αλλοδαποί επισκέπτες κοιτάζουν προσεκτικά ποιες παραλίες έχουν γαλάζιες σημαίες. Και τις προτιμούν. Όχι από καπρίτσιο, αλλά γιατί οι παραλίες αυτές πληρούν κάποιους όρους. Πριν από δύο ημέρες είχαμε την ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ότι αφαιρούνται 19 σημαίες… Οι πέντε στη Ζάκυνθο. Ο Δήμος μέσω της τουριστικής επιτροπής εξήγησε τους λόγους και τόνισε ότι το 2018 θα έχει μια επιπλέον (18) σε σχέση με το 2017. Στη Κεφαλονιά λίγο πολύ το περίμεναν καθότι ο Μύρτος μία από τις κορυφαίες παραλίες στο κόσμο έχει προβλήματα και περιβαλλοντικά (βλ νυχτερίδες) ενώ στη Σαντορίνη η αντίδραση ήρθε χθες το απόγευμα. Με τον Δήμο να σημειώνει ότι το μοναδικό πρόβλημα είχε να κάνει με την απουσία ναυαγοσώστη στις τρεις παραλίες (Καμάρι και Αγίου Γεωργίου) αλλά είναι πεπεισμένοι στο Δήμο ότι του χρόνου και οι έξι παραλίες του νησιού θα λάβουν κανονικά την ύψιστη αυτή τιμή.
Ας δούμε την ανακοίνωση…
Ανακοινώθηκε χθες από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, η απόσυρση τριών (3) από τις έξι (6) Γαλάζιες Σημαίεςτων ακτών της Σαντορίνης.
Η απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας αφορά στις ακτές του Καμαρίου (δύο Σημαίες) και του Αγίου Γεωργίου για το έτος 2017, ενώ εγέρθηκαν κανονικά τρεις (3) Γαλάζιες Σημαίες στην παραλία της Περίσσας, του Περιβόλου και της Βλυχάδας.
Η απουσία ναυαγοσώστη ήταν το μοναδικό από τα Τριάντα Τρία (33) κριτήρια που πρέπει να πληροί ακτή βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία το οποίο δεν καλύφθηκε. Τα άλλα κριτήρια του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» είχαν καλυφθεί πλήρως και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως για παράδειγμα οι περιβαλλοντικές δράσεις, ο απαραίτητος εξοπλισμός και παροχές των ακτών, καθώς και η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων κολύμβησης η οποία είναι εξαιρετική όπως δείχνουν όλα τα αποτελέσματα από τις μηνιαίες δειγματοληψίες που διενεργούνται από εξειδικευμένο εργαστήριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά την αδυναμία ναυαγοσωστικής κάλυψης των τριών (3) παραπάνω ακτών, αυτή οφείλεται, κυρίως, στην αδυναμία εύρεσης καταλυμάτων για τους ναυαγοσώστες, ένα πρόβλημα που αφορά αρκετούς εργαζομένους του νησιού, αφού ενώ η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. είχε προβεί εγκαίρως σε διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού, βάση της υπ’ αριθ. 19/28-04-2017 απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, με τίτλο «Ναυαγοσωστική Κάλυψη Παραλιών Δ.Κ. Καμαρίου και Εμπορείου Θήρας», ο διαγωνισμός κατέληξε άγονος.
Παρόλα αυτά, με συντονισμένες ενέργειες, συνεχείς επαφές, δημοσιοποίηση ανοικτής πρόσκλησης για ναυαγοσώστες στον τύπο και προσκλήσεις προς κάθε υποψήφιο κατέστη δυνατό να υπάρχουν ναυαγοσώστες στις ακτές της Περίσσας και Περιβόλου Δ.Κ. Εμπορείου Θήρας. Ακόμη, η ακτή της Βλυχάδας, η οποία δεν χαρακτηρίστηκε ως πολυσύχναστη, διαθέτει όλα τα προβλεπόμενα διασωστικά εφόδια που απαιτούνται από το Πρόγραμμα.
Πλέον οι ακτές του Καμαρίου και του Αγίου Γεωργίου αποτελούν ειδική περίπτωση για το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», όπως συμβαίνει και σε ακτές άλλων νησιών (για παράδειγμα της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς κ.α.), όπου ενώ πληρούνται όλα τα άλλα κριτήρια του προγράμματος για την ακτή, δεν καλύπτεται μόνο το κριτήριο του ναυαγοσώστη. Επίσης, έγιναν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ναυαγοσωστική τους κάλυψη και είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων οι υπεύθυνοι του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για το άγονο του διαγωνισμού από τον διαχειριστή των ακτών (Δήμο Θήρας). Οι περιπτώσεις αυτές και σύμφωνα με τους υπευθύνους του Προγράμματος, θα εξετασθούν από επιτροπή του ώστε να βραβευθούν κανονικά την νέα κολυμβητική περίοδο του 2018, εφόσον θα έχει εξασφαλιστεί η παρουσία ναυαγοσώστη σε αυτές”.