Νέες αναφορές Ερντογάν στην Συνθήκη της Λωζάνης: Γιατί ενοχλείστε; Αυτά τα νησιά ήταν δικά μας – Τι αναφέρει για την επαναφορά της θανατικής ποινής – Ποιο μήνυμα έστειλε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης
Η συνθήκη της Λωζάννης θα μας απασχολήσει ουκ ολίγες φορές στο προσεχές μέλλον. Άλλωστε σε μερικά χρόνια συμπληρώνονται 100 από την υπογραφή του και ήδη υπάρχει γκρίνια και διάθεση για αλλαγές. Κυρίως από τη πλευρά της Τουρκίας. Και σε καθημερινή βάση, ο πρόεδρος της Τουρκίας αλλά και μέλη της Κυβέρνησης ή κι εκτός αυτής συνεχώς στέλνουν μηνύματα κυρίως για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και του καθεστώτος που τα διέπει. Φτάνουν στο σημείο μάλιστα να μιλούν και για τους Σελτζούκους Τούρκους ξεχνώντας ότι πριν απ’ αυτούς κάποιοι άλλοι ήταν κάτοικοι. Αλλά προφανώς γι αυτούς κάποια πράγματα έχουν σχέση με την …κοντή μνήμη.
Και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου έστειλε το δικό του μήνυμα προς την απέναντι πλευρά τονίζοντας ότι «Η Συνθήκη της Λωζάννης διαπίστωσε και αναγνώρισε το ιστορικά αδιαπραγμάτευτο, την Ελληνικότητα των νησιών μας. Σήμερα δεν υπάρχουν Μάγιστροι των Ιωαννιτών Ιπποτών για να ζητήσουν ανακωχή, όπως το 1522. Κιβωτός Ελληνισμού το Αιγαίο, για πάντα“.
Προκλητικός Ερντογάν
Και μπορεί να μην υπάρχουν Μάγιστροι, υπάρχουν όμως… δάσκαλοι. Και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε στην άκρη το ρόλο του Σουλτάνου, του οικονομολόγου, του στρατιωτικού και έπιασε αυτό του …δασκάλου. Μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν είπε πως ότι τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού. «Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας. Η τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο αλλά το τελευταίο μας κράτος. Το κράτος το οποίο δεχθήκαμε υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν 100 χρόνια πριν, είναι σημαντικό επίτευγμα μας. Αναφέρω τον Εθνικό Όρκο. Τον είχε χαράξει Μουσταφά Κεμάλ. Κάποιους τούς είχε ενοχλήσει. Μπορείτε να το ψάξετε και να δείτε. Είπα Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; Αυτά τα νησιά ήταν δικά μας. Έχουμε δικά μας μνημεία, τεμένη. Γιατί ενοχλείστε; Είναι υπεύθυνος όποιος υπέγραψε, φέρει την ευθύνη». ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Παιχνίδι με …Μοσούλη
Η δήλωση Ερντογάν είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό σε ένα μπαράζ αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ορίστηκαν στη Λωζάννη το 1923. Η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι η ρητορική του κ. Ερντογάν αφορά πρωτίστως το εσωτερικό ακροατήριό του, την κεμαλιστική αντιπολίτευση και τυχόν βλέψεις που μπορεί να έχει ο Τούρκος ηγέτης στην περιοχή της Μοσούλης.
Και αυτό γιατί η Άγκυρα διεκδικεί να συμμετάσχει στρατιωτικά στην εν εξελίξει επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και να έχει θέση στο τραπέζι όπου θα κριθεί το μέλλον της περιοχής. Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Ερντογάν είχε μιλήσει για τους τουρκικούς πληθυσμούς που ζουν στο βόρειο Ιράκ και την ανάγκη να προστατευθούν.
Θανατική ποινή: τι ανέφερε ο …δάσκαλος
Ο Ερντογάν μίλησε και για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία και διαβεβαίωσε πως το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, χωρίς να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι η κριτική που ασκείται επ’ αυτού του θέματος από χώρες της Δύσης «δεν μετράει». «Σύντομα, σύντομα, μην ανησυχείτε. Θα γίνει σύντομα, Θεού θέλοντος» επισήμανε ο Τούρκος ηγέτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο πλήθος που φώναζε «θέλουμε την θανατική ποινή» για τους δράστες του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.
«Η κυβέρνησή μας θα το καταθέσει αυτό στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η Εθνοσυνέλευση θα το εγκρίνει και όταν αυτό θα καταλήξει σε εμένα, εγώ θα το επικυρώσω» υπογράμμισε ο Ερντογάν.
Μια ενδεχόμενη κοινοβουλευτική συζήτηση με αντικείμενο την θανατική ποινή αναμένεται θυελλώδης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε μια χρονική περίοδο όπου η κυβέρνηση ελπίζει να πάρει με το μέρος της τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος και την εγκαθίδρυση ενός αμιγώς προεδρικού συστήματος.
Από την επόμενη κιόλας ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχόταν να εξαλείψει «τον ιό» των ταραχοποιών στους κόλπους του Κράτους κάνοντας λόγο για επαναφορά της θανατικής ποινής, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Άγκυρας για την ένταξή της στην ΕΕ και η επαναφορά της θα μπορούσε να σημάνει το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων.
«Η Δύση είπε αυτό, η Δύση είπε το άλλο. Συγγνώμη αλλά αυτό που μετράει δεν είναι αυτό που λέει η Δύση, είναι αυτό που λέει ο λαός μου» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε με αφορμή την τελετή εγκαινίων μιας ενός σιδηροδρομικού σταθμού υπερταχείας στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr