Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑποψη: Η δαμόκλειος σπάθη της Ελευθερίας

Αποψη: Η δαμόκλειος σπάθη της Ελευθερίας

|

“Είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας η ελευθερία μας, ζήτημα αυτοσεβασμού και αυθυπαρξίας. Η απόλυτη ελευθερία που δόθηκε σε ένα αδιάφορο και διεφθαρμένο λαό είναι παρθένα που δόθηκε στους ακόλαστους (Μπαλζάκ) που κατέληξε πόρνη που της αρέσει να ξαπλώνει πάνω σε στρώμα από πτώματα”. Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, η συγγραφέας Σοφία Μαργαρίτη (με καταγωγή από τη Νάξο) σε άρθρο της με τίτλο “Η δαμόκλειος σπάθη της Ελευθερίας” 

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που στρατιωτικοί σφετερίστηκαν την εξουσία, καταστρατήγησαν το πολίτευμα και κατέλυσαν τις ελευθερίες των πολιτών. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως μας υπενθυμίζουν ότι η ελευθερία μας από δεδομένο έγινε ζητούμενο και τείνει να φθάσει στα … αζήτητα.

Της Σοφίας Μαργαρίτη (*)

Το τίμημα της ελευθερίας είναι η συνεχής επαγρύπνηση για αυτήν. Παρόλαυτα βρισκόμενοι αντιμέτωποι με ένα διεθνές καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης» λαμβάνονται μέτρα όπως η αναστολή ελεύθερης κυκλοφορίας, κοινωνικών επαφών, λειτουργίας σχολείων και επιχειρήσεων, κατ’ οίκον περιορισμός, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, που πριν λίγους μήνες θα τα θεωρούσαμε ευφάνταστα σενάρια εφετζίδικης ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Τα μέτρα αυτά ωστόσο φαντάζουν με υποχώρηση, με αμυντική στρατηγική, όχι με επίθεση στον κοινό κίνδυνο που θα οδηγήσει σε νίκη. Το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία και ασφάλεια ή η ολοκληρωτική διαχείριση της υπερπληθούς ανθρώπινης βιομάζας; Ποιος αποφασίζει για το καθεστώς «εξαίρεσης» που νομιμοποιεί τη λήψη μέτρων; Το κίνητρο είναι βιοηθικό και βιοϊατρικό ή βιοπολιτικό; Και ο στόχος είναι η υγειονομική ή γεωπολιτική στρατηγική;

Ο Μοντεσκιέ είχε διαπιστώσει ότι ένα έθνος μπορεί να χάσει τις ελευθερίες του σε μια μέρα και να τις στερείται επί έναν αιώνα. Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου λοιπόν, υπό την απειλή της πανδημίας και  στο όνομα της ασφάλειας, ο πολίτης έχει υποστεί δραματικό περιορισμό των ελευθεριών του. Κλίμα συλλογικού φόβου, ανασφάλειας και πανικού τον εξαναγκάζει να παραδώσει αυτοβούλως το δημοκρατικό του οπλισμό παραμένοντας παθητικός και αδρανής στην επιβολή ακροτήτων μορφής (στρατιωτικού) νόμου. Ο Κικέρων το είχε επιγραμματικά διατυπώσει legum servi sumus ut liberi esse possimus (είμαστε υπηρέτες/σκλάβοι; του νόμου για να μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι). Είναι σαφές και αποδεικτέο ότι νομιμοποιούνται από το Σύνταγμα τα έκτακτα μέτρα και αποφασίστηκαν με την προβλεπόμενη από αυτό διαδικασία.

Η εξουσία έχει την τάση να επικαλείται το δημόσιο συμφέρον για να επιβάλει καταστάσεις ανελευθερίας και η εφαρμογή τους φαντάζει μονόδρομος εν όψει της επιδημικής απειλής. Το ζητούμενο είναι αν αυτά τα μέτρα ήρθαν για να παραμείνουν, καθώς είναι εξόφθαλμη πλέον η απειλή τα κέντρα παγκόμιας εξουσίας να μην μας επιστρέψουν οικειοθελώς τα δικαιώματα που παραχωρήσαμε αδιαμαρτύρητα ιεραρχώντας την αξία της ζωής, εν προκειμένω, υπεράνω της αξίας της ελευθερίας. Ο φόβος του θανάτου υπερίσχυσε (ή επιβλήθηκε) και η ατομική ελευθερία αποτέλεσε την παράπλευρη απώλειά του. Αναιρέθηκε περίτρανα στην τεχνοκρατική εποχή μας το «κάλλιο ΄ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά…»

28.gif

Για αυτό το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαμε, ευθύνεται η ατροφία του ηθικού και πνευματικού κόσμου σε αντιδιαστολή με την υπερτροφική ανάπτυξη του τεχνικού πολιτισμού και των εφαρμογών του, που οδηγούν στην υπονόμευση της εσωτερικής και εξωτερικής ελευθερίας μας. Η δουλική εξάρτηση του πολίτη από τα τεχνολογικά μέσα δίνει μια αίσθηση παντοδυναμίας και ελέγχου αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι έχει αλώσει κάθε οχυρό της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων.

Εκ παραλλήλου η ανθρώπινη ελευθερία φαίνεται να είναι αντιστρόφως ανάλογη της ελευθερίας των ΜΜΕ. Ο Ουμπέρτο Έκο είχε συμπεράνει εκ των έσω ότι αν κάποιος θέλει να επιβάλλει δικτατορία δεν χρειάζεται στρατούς και τανκς αρκεί να έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του τα μέσα ενημέρωσης. Η τηλοψία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση, την υπερπληροφόρηση μεταλλάσσουν και αποπροσανατολίζουν τον δέκτη, που δεν αποτολμά να αμφισβητήσει, να κρίνει, να αναστοχαστεί. Παραμένει άοπλος χωρίς κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική παιδεία, βορά των αδηφάγων μηχανισμών χειραγώγησης της κοινής γνώμης και συστημικής διάδοσης πληροφοριών.

Κάνε τον άνθρωπο να πιστέψει σε μια ιδέα και όπλισέ του τα χέρια. Στο όνομα του πατριωτισμού έχουν γίνει πόλεμοι και δολοφονίες, στο όνομα της θρησκείας διωγμοί και λεηλασίες και τώρα στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας και υγείας οικειοθελής παράδοση ατομικών ελευθεριών. Η ελευθερία του μετουσιώθηκε σε ελευθερία προαποφασισμένης επιλογής. Απογυμνώθηκε ο πολίτης από την κριτική σκέψη, το διάλογο, το συναίσθημα, τη δύναμη της αντίδρασης, την κοινωνική συνοχή, έφθασε να φοβάται τον διπλανό και τον αδερφό του. Η αίσθηση οικονομικής και κοινωνικής αδικίας από μόνη της είναι και αυτή στέρηση ελευθερίας, καθώς όποιος αισθάνεται αδικημένος δεν θεωρεί ελεύθερον εαυτόν αλλά γίνεται απελπισμένος και επιθετικός.

Είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας η ελευθερία μας, ζήτημα αυτοσεβασμού και αυθυπαρξίας. Η απόλυτη ελευθερία που δόθηκε σε ένα αδιάφορο και διεφθαρμένο λαό είναι παρθένα που δόθηκε στους ακόλαστους (Μπαλζάκ) που κατέληξε πόρνη που της αρέσει να ξαπλώνει πάνω σε στρώμα από πτώματα. Η πνευματική ανδρεία και η ηθική εντιμότητα είναι τα όπλα του σύγχρονου δούλου που ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει τις αλυσίδες του. Υπάρχει εξουσία πάνω σε ανθρώπους μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι έχασαν τα πάντα. Μόνο τότε, όπως πίστευε ο Καζαντζάκης, δεν ελπίζουν τίποτα. Δεν φοβούνται τίποτα. Είναι ελεύθεροι.  

(*) Η Σοφία Μαργαρίτη, συγγραφέας – φιλόλογος με καταγωγή από τη Νάξο  Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, καθώς και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει κάνει μεταπτυχιακά σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία. Συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη διδακτική της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακή επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή και τις Μαθησιακές δυσκολίες και κατέχει δίπλωμα και επάρκεια γραφής σε μέθοδο braille.  Ως συγγραφέας, συνεργάζεται με τις εκδόσεις Ζήτη (βοηθήματα για το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας για μαθητές λυκείου). Αρθρογραφεί στο διαδίκτυο στις ιστοσελίδες των εφημερίδων Βήμα, Καθημερινή, στο protagon.gr, στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα Alfavita


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη, τρύγος 2025: Πέρα από τους αριθμούς, το Ασύρτικο αντιστέκεται

Χρονολόγιο, κλίμα και πρώτες ενδείξεις από τις δεξαμενές της Santo Wines∙ μια δύσκολη χρονιά που «γράφει» κρασιά έντασης, οξύτητας και ορυκτότητας.

Σαντορίνη: Το 3ο “The Luxury Side of Greece” φέρνει τη Randi Zuckerberg

Στις 18–19 Οκτωβρίου 2025, στο Petros Nomikos Conference Center, κορυφαίοι decision makers συζητούν καινοτομία, βιωσιμότητα και ψηφιακή αφήγηση στον πολυτελή τουρισμό.

Γιουβέντους – Ντόρτμουντ: Φαβορί η «Γηραιά Κυρία»· αξίζει ο άσος στο 2.05

Πρεμιέρα League Phase του Champions League με μεγάλο ζευγάρι στο Τορίνο (22:00) — φόρμα, δεδομένα και επιλογές με υπενθύμιση «Παίζουμε Υπεύθυνα».

Νέος Κ.Ο.Κ.: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση. Στο στόχαστρο όσοι κλείνουν ράμπες και θέσεις ΑμεΑ

Αφαίρεση πινακίδων, άδειας οδήγησης και πρόστιμα έως 2.000€ για τους παραβάτες, με στόχο τον σεβασμό στην προσβασιμότητα.

Νάξος: Καλοκαιρινές βραδιές Π.Ε.ΔΑΝ στη Βρύση Δανακού — Ζερβουδάκης & «Το μυστήριο της γύρης»

Η Πολιτισμική Εταιρεία Δανακού συνέχισε την παράδοση με δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις, ευχαριστώντας Δήμο, Περιφέρεια και χορηγούς για τη στήριξη.

Serifos Sunset Race: Για 7η χρονιά αθλητισμός και φύση σε αρμονία

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, η Σέριφος φιλοξένησε για 7η χρονιά μια γιορτή τρεξίματος και περιβαλλοντικής δράσης

Η Ολομέλεια του ΕΚ υιοθέτησε τις τροπολογίες Κουντουρά για δίκαιη μετάβαση, στεγαστική κρίση, ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιά

Ενισχυμένη στήριξη σε νησιωτικές και μεταβατικές περιοχές, προσιτή στέγη για όλους και στήριξη βιώσιμου τουρισμού. Σφοδρή κριτική στην Κομισιόν για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μετά το 2027.

Σαντορίνη – Ηφαίστεια 2025: Drone Light Show στην καλντέρα & δύο μεγάλες συναυλίες το Σάββατο (20/9)

Η εμβληματική αναπαράσταση της ηφαιστειακής έκρηξης επιστρέφει με φωτισμένα drones πάνω από το Ηφαίστειο και μουσικές βραδιές στη Μητρόπολη και στο Santo Wines.

TasteAtlas: Τρία ελληνικά «τυρένια» γλυκά στα κορυφαία του κόσμου — Μελόπιτα #4, Σφακιανόπιτα #10, Καλιτσούνια #15

Η Σίφνος και η Κρήτη βάζουν δυνατά την Ελλάδα στη διεθνή λίστα επιδορπίων με τυρί∙ από τη μελόπιτα και τη σφακιανόπιτα έως τα καλιτσούνια.

«Σπουδή στο Χρώμα»: 12 μαθήματα ζωγραφικής για ενήλικες αρχάριους στη Νάξο

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ανοίγει νέο κύκλο με την εικαστικό Αγγελική Θεοφίλου — Πρώτη συνάντηση την Πέμπτη 18/9 στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική