Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑπειλές κατά της ζωής του

Απειλές κατά της ζωής του

|

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος ζήτησε αστυνομική προστασία  μετά από ανώνυμα τηλεφωνήματα με απειλές κατά της ζωής του 

Απειλές κατά της ζωής του δέχεται το τελευταίο διάστημα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, που αναγκάστηκε να ζητήσει αρμοδίως από την Yποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, τμήμα 5ο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, την φύλαξή του από δύο αστυνομικούς!

Στο περιβάλλον του Περιφερειάρχη κρατούν ωστόσο χαμηλούς τόνους, για το γεγονός, παρά την ανησυχία που έχει προκληθεί, για ευνόητους λόγους.

Ο κ. Χατζημάρκος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δέχτηκε τηλεφωνήματα με απειλητικό περιεχόμενο από πρόσωπα που ομιλούσαν ελληνικά, προφανώς ημεδαπούς, ενώ σ’ ένα από αυτά του ζητήθηκε απειλητικά να ανακαλέσει τις αποφάσεις του για τη μεταστέγαση των Ρομά.

Το γεγονός τον θορύβησε. Εξέφρασε σε οικεία του πρόσωπα φόβους ότι κακοποιά στοιχεία, εξαιτίας των πρωτοβουλιών που ανέλαβε, δεν αποκλείεται να υλοποιήσουν τις απειλές τους, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί αρμοδίως στην ΕΛΑΣ για να εξασφαλίσει την φύλαξη του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ζήτησε αρμοδίως να ανατεθεί η προστασία του σε δύο αστυνομικούς και ήδη η Κρατική Ασφάλεια, αφού μελέτησε τα στοιχεία, έχει αποσπάσει στην προσωπική του φρουρά έμπειρο αστυνομικό, της εμπιστοσύνης του.

Απέρριψε το αίτημά του για έτερο αστυνομικό διότι υπηρετεί ως ειδικός φρουρός και αναμένει νέα αίτησή του για άλλο πρόσωπο επιλογής του.

Ο κ. Χατζημάρκος συνοδεύεται επί του παρόντος από αστυνομικό, που έχει υπηρετήσει επί σειράν ετών στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός δεν δίστασε μάλιστα πρόσφατα να καταδιώξει τους δύο επικίνδυνους και ένοπλους ληστές της Εθνικής Τράπεζας Δωδεκανήσου στην πλατεία Κύπρου, με μοτοποδήλατο, άοπλος, ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, προκειμένου να διευκολύνει τους συναδέλφους του στον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Σημειώνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα 84/2011 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α-206/16.09.2011, τροποποίησε το σχετικό άρθρο 156 του Προεδρικού Διατάγματος Π.Δ.141/1991, για τα πρόσωπα στα οποία παρέχεται υποχρεωτικά συνοδεία ασφαλείας.

Εκτός των βουλευτών, των ευρωβουλευτών και των άλλων επισήμων προσώπων, που προβλέπονται από το άρθρο 156 του Π.Δ.141/1991, οι  αιρετοί περιφερειάρχες της χώρας, δικαιούνται δύο αστυνομικούς για την προσωπική τους ασφάλεια.

Η φρούρηση ευπαθών στόχων, είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων, καθώς και ο προσδιορισμός της, καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής.

Για τον καθορισμό του είδους της προστατευτικής φύλαξης των ευπαθών στόχων ορίζονται αντικειμενικά κριτήρια, ενώ εάν διαπιστωθεί ότι το διατιθέμενο αστυνομικό προσωπικό εκτελεί καθήκοντα που δεν σχετίζονται με την αποστολή του, αντικαθίσταται άμεσα και ελέγχεται πειθαρχικά, ενώ η αρμόδια επιτροπή επανεξετάζει άμεσα την ανάγκη διατήρησης ή μη της συνοδείας ασφαλείας.

Ο κ. Χατζημάρκος ανέλαβε πρωτοβουλίες για την άμεση επίλυση ενός προβλήματος που μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά, το οποίο μάλιστα τέθηκε με επιτακτικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί λόγο αιρεσιμότητας ολόκληρου του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για το Νότιο Αιγαίο.

Λόγω της εξάντλησης και των τελευταίων χρονικών περιθωρίων, το θέμα των Ρομά εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, με τη συμμετοχή της ΕΔΑ Νοτίου Αιγαίου και στελεχών της ΜΟΔ ΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης) κ. Ηλία Μπάρδα, Συντονιστή Ομάδας Υποστήριξης Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού και Δημήτρη Ψαλλίδα, στελέχους της Ομάδας, για την άμεση ενεργοποίηση των δράσεων παρέμβασης στο ζήτημα των Ρομά της Ρόδου και της Κω.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση χωροθέτησης του οικισμού μετεγκατάστασης των Ρομά, απορρέει από τον Κανονισμό 1303/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αφορά στις ειδικές ευάλωτες ομάδες.

Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη μνεία στις περιπτώσεις της Ρόδου και της Κω. Βάσει του στοιχείου της αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, οι Περιφέρειες καλούνται να προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό της περιφερειακής τους πολιτικής, αναπτύσσοντας ένα εξειδικευμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά.

Η προθεσμία που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έληξε στο τέλος του 2014, γεγονός που δεν επιτρέπει άλλες αναβολές ή καθυστερήσεις, χωρίς τον ορατό πλέον κίνδυνο απώλειας ολόκληρου του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, για το Νότιο Αιγαίο.

Κατά συνέπεια, η άμεση ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, τίθεται πλέον ως επιτακτική ανάγκη, τόσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο και – κυρίως – για την εκπλήρωση της αιρεσιμότητας, προκειμένου να μην χαθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ.

Ο  περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με επείγον έγγραφό του προς τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ζήτησε εξάλλου να προσδιοριστεί άμεσα  ο χώρος μετεγκατάστασης του οικισμού των Ρομά, στο νησί.

Πηγή: dimokratiki.gr
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεν κλέβουν τα κινητά για να τα πουλήσουν

Στόχος τα προσωπικά σου δεδομένα για τους κλέφτες των κινητών τηλεφώνων

Τίτλοι τέλους για τον Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ

Το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ

Τραγωδία στη Νάξο: 59χρονος εντοπίστηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία από τον ξαφνικό θάνατο του αγαπητού δημοτικού υπαλλήλου – Ερευνώνται οι συνθήκες του περιστατικού

Υπερτουρισμός: Πρόβλημα στις Κυκλάδες!

Έρευνα του βρετανικού Which? αποκαλύπτει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη «τουριστική πίεση» — κορυφή για τη Ζάκυνθο και Κυκλάδες!

Το έργο των Προγόνων: Ένα εργόχειρο, μια ζωή, μια αλυσίδα τιμής

Μια συγκινητική αφήγηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για τη δύναμη της μνήμης, την αξία της οικογένειας και τα ίχνη που αφήνει η θυσία στην καθημερινότητά μας

Σύρος: Βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής μάχης κατά της παιδικής παχυσαρκίας (video)

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη επισκέφθηκε το νησί στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τη UNICEF και παρουσίασε δράσεις για τη διατροφική εκπαίδευση και πρόληψη στα παιδιά

Ηλιοβασίλεμα στη Νάξο: Μοναδική AI φωτογραφία

Ανακαλύψτε την απόλυτη ομορφιά του Κυκλαδίτικου ηλιοβασιλέματος μέσα από μια μαγευτική AI εικόνα από τη Νάξο — με φόντο την Πορτάρα, τη θάλασσα και τα παραδοσιακά λευκά σπίτια της Χώρας.

Αεροδρόμιο Νάξου: Απογειώνεται σε επιδόσεις, ρεκόρ αφίξεων για τον φετινό Απρίλιο

Με αύξηση 45% στις αφίξεις επιβατών και εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ο «Απόλλων» της Νάξου δείχνει έτοιμος να φιλοξενήσει το μέλλον του νησιωτικού τουρισμού

Ισπανία: Tοξικό νέφος έκλεισε 160.000 Ισπανούς στα σπίτια τους

Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Καταλονία της βορειοανατολικής Ισπανίας προειδοποιήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε βιομηχανική περιοχή, προκαλώντας τοξικό νέφος χλωρίου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ταξίδεψε στη Σύρο, μία διήμερη γιορτή γνώσης, πολιτισμού και εμπειριών

Μαθητές και εκπαιδευτικοί της Γ’ Γυμνασίου Νάξου έζησαν ένα μοναδικό διήμερο στην «αρχόντισσα» των Κυκλάδων, γεμάτο ιστορία, τέχνη και συναισθηματική φόρτιση

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα