Εντυπωσιακή η σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων της Πάρου για το θέμα των Ανεμογεννητριών – Αναβολή για 9η φορά της εκδίκασης όσον αφορά την προσφυγή του Συλλόγου Καμαρών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο λόφο Ανεφανή στις Καμάρες Πάρου.
Μια λαοθάλασσα από παριανούς πολίτες, κατέκλυσε σήμερα την πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στην Παροικία. Σύσσωμη η παριανή κοινωνία, διατράνωσε έτσι την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί. Με πλακάτ και συνθήματα, ο αγωνιστικός παλμός της προγραμματισμένης συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου 2017, ήταν μεγαλειώδης. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει στο νησί, το οποίο είναι κυριολεκτικά ανάστατο εξαιτίας της επικείμενης εκτεταμένης εγκατάστασης ανεμογεννητριών μεγάλης ισχύος, η οποία θα μετατρέψει την Πάρο σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Οι παριανοί ανταποκρίθηκαν σχεδόν καθολικά στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες. Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αρχών, συλλόγων, πολιτευτές και βουλευτές μίλησαν για το ζήτημα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα, στην ποιότητα ζωής, στο φυσικό – πολιτισμικό περιβάλλον και στην τουριστική – οικονομική ανάπτυξη της Πάρου.
Το psts.gr, βρέθηκε στην συγκέντρωση – διαμαρτυρία και σας παρουσιάζει σε βίντεο τα κυριότερα στιγμιότυπά της. Σε ρεπορτάζ που έκανε στο χώρο της συγκέντρωσης, συνομίλησε με πολίτες της Πάρου, δίνοντας έτσι «φωνή» στον απλό κόσμο του νησιού που μετείχε στην συγκέντρωση εκφράζοντας την μεγάλη αγωνία του για το μέλλον του τόπου του, εφόσον τελικά εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Γιατί δυστυχώς, οι πολίτες ολόκληρης της Πάρου, θα είναι κυρίως εκείνοι που θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες μιας εκτεταμένης εγκατάστασης.
Εκ νέου αναβολή
Δύο ημέρες νωρίτερα όμως τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ένιωσαν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Ο λόγος; Εγινε γνωστή η είδηση για την 9η κατά σειρά αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής του Συλλόγου Καμαρών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο λόφο Ανεφανή στις Καμάρες Πάρου. Και ο προβληματισμός είναι έντονος από τη στιγμή που η μη έκδοση απόφασης από το ΣτΕ για τις Καμάρες και η χρονίζουσα αβεβαιότητα που εκκρεμεί στη συγκεκριμένη εκδίκαση, καθιστά παντελώς αβέβαιη και ίσως δυσχεραίνει έμμεσα την έκβαση της υπόθεσης προσφυγής της Επιτροπής Αγώνα Πάρου, εναντίον των νέων ανεμογεννητριών που προβλέπεται να εγκατασταθούν στο νησί.
Και αυτό, γιατί μια απόφαση για τις ανεμογεννήτριες των Καμαρών, θα δημιουργούσε μάλλον δεδικασμένο, πάνω στο οποίο θα στηριζόταν και μια νέα απόφαση για τις ανεμογεννήτριες η εγκατάσταση των οποίων προγραμματίζεται σε ολόκληρη την Πάρο. Να σημειωθεί ότι προσφυγή του Συλλόγου Καμαρών, η οποία έχει ασκηθεί από το 2010, εκκρεμεί δικαστικά εδώ και επτά περίπου έτη.
Το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης
Και τέλος να σημειώσουμε όχι χθες είχε αναρτηθεί και το μήνυμα από την Λαϊκή Συσπείρωση όσον αφορά την μάχη για τις ανεμογεννήτριες … «Δεν πρέπει να υποκύψουμε στη πολιτική που εμπορευματοποιεί το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, που ξεπουλάει τις ενεργειακές πηγές στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την εύκολη κερδοφορία τους και προμηνύει την καταστροφή των νησιών μας.
Πρέπει να υπερασπίσουμε τον τόπο μας, το περιβάλλον , τη προίκα των παιδιών μας και την επιβίωση μας, τα δικά μας συμφέροντα με κάθε μέσο και κάθε τρόπο.
Δεν ξεχνάμε ποιοί είναι αυτοί που έβαλαν τις υπογραφές τους σε τούτο το έγκλημα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και ποιοί μπορούν τώρα να τις πάρουν πίσω. Ας αφήσουν λοιπόν τα λόγια τα παχιά και:
Nα ανακαλέσουν τις άδειες εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα νησιά μας.
Να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές ανάγκες των νησιών, διασφαλίζοντας φθηνό και επαρκές ρεύμα για τα λαϊκά στρώματα και τις μικρές επιχειρήσεις, με ελαχιστοποίηση των επιδράσεων στο περιβάλλον, ενεργειακή ασφάλεια με μόνιμο προσωπικό με σύγχρονα δικαιώματα.
Όχι στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων».