Στην Ανδρο την Κυριακή είχαμε την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή Προέδρου και των μελών όχι μόνο του Προεδρείου αλλά και Οικονομικής Επιτροπής αλλά και Ποιότητας Ζωής…
Έγιναν το πρωί της Κυριακής 8/9 οι αρχαιρεσίες για το νέο πρόεδρο, νέο αντιπρόεδρο και νέο γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου και τα μέλη της νέας Οικονομικής Επιτροπής, η οποία με το νέο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποκτά καθοριστικό ρόλο στη διοίκηση του Δήμου Άνδρου. Στη φωτογραφία σύμβουλοι της νέας πλειοψηφίας όπως προέκυψε μετά τη συμπαράταξη των τριών παρατάξεων (Μαζί για την Άνδρο, Άνδρος, η πρώτη μας σκέψη, Νέο Ξεκίνημα) που πλέον αθροίζει 9 μέλη έχοντας την σχετική πλειοψηφία.
Παρόντες στις αρχαιρεσίες οι 20 από τους 21 εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους. Απών ο νεοεκλεγείς Σπύρος Τσαούσης που επικαλέσθηκε “προσωπικό πρόβλημα”! Παραπάνω φωτογραφία της ανθρωπογεωγραφίας της νέας πλειοψηφίας. Την προεδρία του πρώτου δημοτικού συμβουλίου είχε ο συγκεντρώσας περισσότερες ψήφους της παράταξης του νέου δημάρχου δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μπακέλας.
Απέναντι η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Θ. Σουσούδη και την ομάδα του (8 συμβούλους) και πλάι ο Γ. Καπάκης και οι τρεις από τους τέσσερις συμβούλους του.
Τις αρχαιρεσίες διενέργησαν ο Γ. Μπακέλας με τον αρμόδιο υπάλληλο Γ. Μήλα και με την βοήθεια του έμπειρου στα δημοτικά Λ. Μπάλα. Ψήφισαν 20 παρόντες σύμβουλοι. Ο Λ. Μπάλας έλαβε 9 ψήφους υπέρ (όλους της συμπολίτευσης) και είχε και 11 λευκούς (όλους της αντιπολίτευσης). Κάτι που έδειξε εξ αρχής πως η αντιπολίτευση (Θ. Σουσούδης και Γ. Καπάκης) ξεκίνησε με φόρα δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως θα είναι απέναντι στη διοίκηση σε κάθε περίπτωση. Ακόμα και σε διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα όπως η εκλογή προεδρείου στο δημοτικό συμβούλιο. Αντιθέτως. στην εκλογή αντιπροέδρου και γραμματέα, που ήταν προτάσεις της αντιπολίτευσης, η συμπαράταξη περί τον Δ. Λοτσάρη στήριξε ομόφωνα τις επιλογές των αντιπάλων παρατάξεων. Έτσι, ο μεν Δ. Θεοδωράκης (της ομάδας Σουσούδη) ως αντιπρόεδρος έλαβε το σύνολο των παρόντων (20 ψήφους) ο δε Β. Αδάμης το σύνολο της παράταξης Καπάκη (3 ψήφους), το σύνολο της παράταξης Λοτσάρη (9 ψήφους) και μόνο 2 της παράταξης Σουσούδη (σύνολο 14 ψήφους), ενώ οι 6 δεν τον ψήφισαν.
Όπως είναι προφανές οι της αντιπολίτευσης ξέχασαν την απλή αναλογική και τις απαιτούμενες “ευρείες συναινέσεις” που διακήρυττε η προηγούμενη κυβέρνηση της οποίας στέλεχος υπήρξε ο Γ. Καπάκης. Διακηρύξεις που ο Καπάκης άφησε πίσω του και με την επιθετική ομιλία στην ορκωμοσία και με τις ψηφοφορίες στο πρώτο ΔΣ. Τα ίδια ισχύουν και για τον Θ. Σουσούδη, ο οποίος διοίκησε επί χρόνια με απόλυτη πλειοψηφία και κατηγορούσε την αντιπολίτευση (που τον στήριξε σε όλα τα κρίσιμα θέματα της 5ετίας) για… λαϊκισμό! Τώρα δεν μπόρεσε να συμφωνήσει να ψηφίσει ούτε τον δικό του πρόεδρο ΔΣ μέχρι την 31/8 σε μια τυπική διαδικασία. Είναι προφανές πως οι δύο αντιπολιτευτικές παρατάξεις δεν είναι έτοιμες να συζητήσουν ούτε την πρόταση Λοτσάρη για συγκλίσεις έστω στα τυπικά θέματα. Κρίμα για την Άνδρο…
Μετά την εκλογή του ο συνεχίζων και στη νέα περίοδο ως πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο Λ. Μπάλας εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την πρακτική των δύο παρατάξεων, υποσχέθηκε πως θα είναι δίκαιος έναντι όλων κι έκανε έκκληση (πέρα από τη δεδομένη πλειοψηφία) να βρεθούν συναινέσεις.
Στη φωτογραφία ο εκλεγείς με ομοφωνία Δ. Θεοδωράκης μιας και τον ψήφισαν όλοι. Υπό αυτές τις περιστάσεις ευτυχώς που η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε το νόμο το καλοκαίρι και έτσι πλέον μπορεί να διοικηθεί η Άνδρος και άλλοι 220 περίπου Δήμοι σε όλη την Ελλάδα που εξέλεξαν στο δεύτερο γύρο δήμαρχο. Διαφορετικά ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης θα κατέληγε σε πλήρες αδιέξοδο επί μια 4ετία. Αυτά για τα περί “ωριμότητας”. “συγκλίσεων” και όλα αυτά τα ευχάριστα που στην πράξη καταλήγουν στο πουθενά. Η απλή αναλογική συνεπάγεται διαφορετική πολιτική κουλτούρα και διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό, που μάλλον δεν υπάρχουν στον τόπο μας.
Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Αδάμης αποτέλεσε την θετική έκπληξη της αντιπολίτευσης. Προετοιμασμένος, με φακέλους και σημειώσεις, με παρεμβάσεις προσεκτικές, έδωσε μιαν εικόνα που δεν ξέραμε. Για παράδειγμα: ο Θ. Σουσούδης στα της εκλογής οικονομικής επιτροπής βρέθηκε αδιάβαστος μην γνωρίζοντας το νέο νόμο για την συγκρότηση της. Ζήτησε να του τον διαβάσει ο Λ. Μπάλας. Ο πρόεδρος του ΔΣ του τον διάβασε κι έκανε τις σχετικές εξηγήσεις στον αμήχανο πρώην δήμαρχο. Εκεί ο Β. Αδάμης παρενέβη και εξήγησε περαιτέρω δείχνοντας πως και ξέρει και μπορεί – αν και νέος στο συμβούλιο – να παίρνει πρωτοβουλίες. Ομολογουμένως ήταν ο καλύτερος της αντιπολίτευσης.
Ο παλαιότερος στο δημοτικό συμβούλιο πρώην δήμαρχος Άνδρου Μ. Βάμβουκας. Είναι στο Δήμο από το 1991!!!
Και η νεώτερη και νεαρότερη στο νέο συμβούλιο, η Αναστασία Μπιθικώτση. Εξελέγη δεύτερη στην οικονομική επιτροπή. Από την πλειοψηφία εξελέγησαν οι Γ. Μπακέλας (9 ψήφοι) και Αναστασία Μπιθικώτση (9 ψήφοι). Αναπληρωμετικά μέλη η Μ. Βενετίκη (8 ψήφοι) και Ν. Στεφάνου (8 ψήφοι). Από την αντιπολίτευση εξελέγησαν ο Θ. Σουσούδης (8 ψήφοι) με αναπληρωματικό τον Α. Αντώνογλου και η Τ. Μαμάη-Καπόν (3 ψήφοι) με αναπληρωματικό τον απόντα Σ. Τσαούση.
Οι δύο νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι στη Χώρα της παράταξης ‘”Ανδρος, η πρώτη μας σκέψη”. Αριστερά ο Δημήτρης Γιαννίσης, πρώην δήμαρχος Άνδρου που εισέρχεται για πρώτη φορά στο συμβούλιο της ενιαίας Άνδρου. Από μια μικρή έρευνα που κάναμε στις αρχαιρεσίες για πρόεδρο ΔΣ διαπιστώσαμε πως ο Κυριάκος Θωμάς το 2014 είχε ψηφιστεί και από μέλη της αντιπολίτευσης. Κάτι που σημαίνει πως το 2014 οι απερχόμενοι είχαν πολύ περισσότερη ωριμότητα, ανοχή και υπομονή από τους σημερινούς απερχόμενους. Κάτι που το έδειξαν στην πράξη το 2015 όταν στήριξαν την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο, αλλά και την παράταξη Σουσούδη που τότε παράπαιε πολιτικά. Αν κρίνουμε από την πρώτη μετωπική εμφάνιση της ομάδας Σουσούδη δεν πρόκειται να δούμε συγκλίσεις. Ευτυχώς που μερίμνησαν οι νέοι νόμοι και αποφύγαμε την ακυβερνησία που συνεπαγόταν – αν έμενε μέχρι τέλος – η απλή αναλογική που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση…