Συνέντευξη Τύπου χθες (04/4) στην κεντρική αίθουσα της ΚΕΔΕ ενόψει της διοργάνωσης του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου στη Μήλο (21-22 Απριλίου) με θέμα “Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές και Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα” – Τι δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Σαντορινιός
Ένα από τα πλέον σημαντικά διεθνή συνέδρια θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Απριλίου στη Μήλο και αναμένεται να προσελκύσει μερικούς εκ των κορυφαίων σημαντικών ομιλητών από Ελλάδα και Ευρώπη και με θέμα συζήτησης “Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές & Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα” έρχεται ως συνέχεια του πρώτου που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο στον Πειραιά και συνδιοργανώνεται από το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, και το δημοσιογραφικό portal Energypress, υπό την αιγίδα του Δήμου Μήλου, του Λιμενικού Ταμείου Μήλου και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Και χθες… Τρίτη 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΚΕΔΕ, όπου το παρών έδωσε και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο εκπρόσωπος της Κυβερνητικής πολιτικής χαρακτήρισε ως σημαντική τη διοργάνωση ενός συνεδρίου για την Νησιωτικότητα στην Ελλάδα, καθώς δίνεται, όπως είπε, η δυνατότητα να αναδειχθεί η Μήλος και να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης των νησιωτικών πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στάθηκε στα ζητήματα της καινοτομίας που πρόκειται να αναπτυχθούν στο συνέδριο και σχολίασε ότι είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν εκτενώς οι τρόποι επέκτασής της στο περιβάλλον των νησιών. Τα νησιά είναι ένας ιδανικός χώρος για την εφαρμογή καινοτόμων και πιλοτικών δράσεων, οι οποίες θα μπορέσουν να αποτελέσουν καταλυτικούς πυλώνες ανάπτυξης για τις τοπικής κλίμακας οικονομίες και κοινωνίες, είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στοίχημα, ακόμη, θεώρησε την εκμετάλλευση σχετικών θεματικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για καινοτομίες σε σχέση με το περιβάλλον και την ενέργεια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι ανοιχτό σε επιστημονικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στην ακτοπλοΐα, γεγονός που θα ενίσχυε την προσπάθεια για αναβάθμιση της πρόσβασης στα νησιά και θα προσέφερε πιο «καθαρές» θαλάσσιες μετακινήσεις.
Υπάρχουν ήδη διερευνητικές συζητήσεις, ανέφερε, για την πιθανότητα δημιουργίας σταθμών LNG στα λιμάνια, μέσω του προγράμματος ConnectingEuropeFacility, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ναυτιλία μέσω της χρήσης του φυσικού αερίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και σκεφτόμαστε την εφαρμογή του στα νησιά, το πιλοτικό πρόγραμμα coldironig που θα εφαρμοστεί στην Κυλλήνη της Ηλείας. Γενικά, είπε, η χρήση νέων τεχνολογιών που ήδη είναι σε ένα καλό στάδιο ωριμότητας σε διεθνές επίπεδο και μπορούν να έχουν εφαρμογή στο ελληνικό αρχιπέλαγος, έχουν το ενδιαφέρον μας. Κλείνοντας την σύντομη τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράμμισε εκ νέου τις δυνατότητες που ανοίγονται μέσα από την διεξαγωγή του συγκεκριμένου συνεδρίου που θα λάβει χώρα στη Μήλο τον Απρίλη, λέγοντας ότι θα δοθεί σε όλους μια πραγματική ευκαιρία να συζητήσουμε προτάσεις και μεθόδους χρηματοδότησης νέων και καινοτόμων δράσεων με πεδίο εφαρμογής τα νησιά και τις ελληνικές θάλασσες.
Οι άλλοι
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι θα πρέπει να πάρουμε κάπως διαφορετικά τα πράγματα στη χώρα και να αντιληφθούμε ότι η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα, αλλά ευκαιρία ανάπτυξης, η οποία έχει καθυστερήσει να πάρει τη σωστή πορεία και να δώσει προϊόντα και αποτελέσματα. “Όλη η Μεσόγειος αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό του θαλάσσιου τουρισμού και υπάρχουν πάνω από 6 εκατομμύρια σκάφη στη θαλάσσια περιοχή, ενώ η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που τη θέτουν στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς είμαστε μια χώρα με μοναδικά πλεονεκτήματα,” δήλωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Ελλάδος (ΟΚΕ), Γιώργος Βερνίκος.
Ο δήμαρχος της Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης τόνισε ότι το συνέδριο θα δώσει την αφορμή και την ευκαιρία να γίνουν προτάσεις για συνέργειες και ανάπτυξη. “Είναι απαραίτητο να πετύχουμε τον στόχο και η νησιωτικότητα να φύγει από τη λογική της έννοιας και των λέξεων και να γίνει πράξη με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων των νησιών”, ανέφερε ο δήμαρχος της Μήλου.
Παρουσιάσεις
Να σημειώσουμε ότι θα παρουσιαστούν οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά ως προς το σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη λειτουργία των λιμενικών τους υποδομών σε σχέση με τις θαλάσσιες συνδέσεις (ενδονησιωτικές και μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας).
Η προσέγγιση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής των «Έξυπνων Νησιών – Smart Islands» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι μέρος της στρατηγικής για την μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου. Επιπλέον, το συνέδριο συμπίπτει με την προκήρυξη του προγράμματος Ports of the Future της ΕΕ (Horizon 2020). Ειδικότερα, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις και η πρόοδος που έχει συντελεστεί στους παρακάτω τομείς:
Υποδομές στα λιμάνια για νέα καύσιμα (φυσικό αέριο, LNG)
Υποδομές για ηλεκτροκίνηση πλοίων (cold ironing)
Συστήματα διαχείρισης της ενέργειας στα λιμάνια
Retrofitting πλοίων για υποδοχή νέων καυσίμων
Πράσινα λιμάνια και μαρίνες (μείωση του οικολογικού αποτυπώματος)
Πιλοτικές εφαρμογές σε νησιωτικά λιμάνια
Κατάρτιση και ενίσχυση ικανότητας στο τοπικό επίπεδο
Περισσότερες πληροφορίες https://smartports.wordpress.com/