Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑμοργός - Πολιτική Προστασία: Αίτημα για rapid test σε όσους έρχονται στο...

Αμοργός – Πολιτική Προστασία: Αίτημα για rapid test σε όσους έρχονται στο νησί

|

Δύο τα αιτήματα προς το Δήμο Αμοργού… Από τη Πολιτική Προστασία για να πραγματοποιούνται rapid test σε όσους έρχονται στο νησί (και 3ημερη καραντίνα) και από την ΔΕΠ για προώθηση αιτήματος για επαναπροσδιορισμό των μέτρων

Η Αμοργός είναι από τα νησιά που κέρδισαν φέτος το στοίχημα του covid – free .. Εχουν κι απόδειξη. Την δήλωση που είχε κάνει στις 27 Οκτωβρίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος για το θέμα της πανδημίας που είχε τονίσει ότι «η Αμοργός λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2 (Κίτρινο), στο Επίπεδο 1 (Πράσινο).» … Ε δεν πρέπει να το εκμεταλλευτεί αυτό το νησί; Και μάλιστα σε μία περίοδο που όλοι ζητούν την άρση των οριζόντιων μέτρων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας…

Αυτό βέβαια δεν σημείναι και …ασυδοσία. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αμοργού, προτείνει στο Δήμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα Φολεγάνδρου και Καρπάθου και όσοι έρχονται στο νησί να υποβάλλονται σε rapid test και στη συνέχεια να μένουν σε καραντίνα τριών ημερών…. Επίσης έχουμε και την τοποθέτηση της ΔΕΠ Αμοργού (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας) που κατέθεσε στο Δήμο υπόμνημα σύμφωνα με το οποίο μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα σημαντικά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, κρατώντας όμως υψηλά στάνταρ ασφάλειας… 

Το ψήφισμα δόθηκε στο Δήμο (Δήμαρχο κο Καραϊσκο και Πρόεδρο Συμβουλίου κο Γρίσπο) στις 7 Δεκεμβρίου κι έχει τίτλο Επαναπροσδιορισμός των  μέτρων στην Αμοργό και στα νησιά χωρίς κρούσματα

Η Αμοργός καθώς και άλλα μικρά νησιά κατάφεραν με ευθύνη να παραμείνουν επιδημιολογικά καθαρά. Το ευτυχές  και καθόλου τυχαίο αυτό γεγονός υπογραμμίστηκε ως μήνυμα αισιοδοξίας και δια στόματος κ. Χαρδαλιά. 

Παρότι τα σχολεία άνοιξαν 14 Σεπτεμβρίου, σε καιρό που οι μετακινήσεις ήταν σαφώς περισσότερες, επομένως  και οι συνθήκες σαφέστατα πιο επισφαλείς, έκλεισαν 9 Νοεμβρίου με συνθήκες πιο ασφαλείς. Σύσσωμη η σχολική κοινότητα στην Αμοργό τηρείσαι ως κεραίας τα μέτρα προφύλαξης.

Ωστόσο τα δικά μας σχολεία έχουν χαμηλό πληθυσμό παιδιών. Επί παραδείγματι το Δημοτικό Σχολείο  Αρκεσίνης έχει μόλις 6 παιδιά, ενώ το ΕΠΑΛ Αμοργού μόλις 30 παιδιά όσο δηλαδή περίπου ένα τμήμα στις μεγάλες πόλεις.

Σημειώνουμε δε ότι τα βρετανικά νησιά σε συνθήκες κορονοϊού βρίσκονται σε διαφορετικό καθεστώς από την υπόλοιπη χώρα, δηλαδή από την Μ. Βρετανία. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία, στην εστίαση επιτρέπονται έξι καρέκλες στο ίδιο τραπέζι, οι γάμοι γίνονται με δεκαπέντε καλεσμένους και στις κηδείες μπορούν παρευρίσκονται ως τριάντα άτομα, ενώ ο πληθυσμός της νήσου Γουάιτ, που υπόκειται σε καθεστώς εξαίρεσης των μέτρων  έχει πληθυσμό 140.000 ανθρώπους.

Τα οριζόντια μέτρα για τους κατοίκους μικρών νησιών που δεν έχουν κρούσματα, είναι βλαπτικά και δεν συμβάλουν στην ασφάλεια και στην υγεία των κατοίκων. Αντιθέτως επιβαρύνουν την ψυχική υγεία όλων και κυρίως των παιδιών μας επιβάλλοντας τον παραλογισμό. Είναι σαν να λέει κάποιος επειδή στο Νευροκόπι η θερμοκρασία είναι ιδιαιτέρως χαμηλή,  επιβάλλεται σε περιοχές με ήπιο κλίμα περιβολή για χιόνι. 

Στο τόπο μας, κατά τη χειμερινή περίοδο, σε κανονικές συνθήκες περπατάς μέσα στο όποιο χωριό και δεν συναντάς πάνω από δύο ανθρώπους.

 Στο τόπο μας, κατά τη χειμερινή περίοδο, σε κανονικές συνθήκες  στα καφενεία δεν κάθονται πάνω από 5 παππούδες.

Στο τόπο μας, κατά τη χειμερινή περίοδο, σε κανονικές συνθήκες τα παιδιά μας κάνουν ομαδικές δραστηριότητες όπως άθληση, χορό, ξένες γλώσσες, θέατρο και άλλα, σε μικρές αριθμητικά ομάδες.

Στο τόπο μας, κατά τη χειμερινή περίοδο, σε κανονικές συνθήκες οι άνθρωποι προσεύχονται στις εκκλησίες και βρίσκουν ελπίδα και παρηγοριά. Υπάρχουν εκατοντάδες ξωκλήσια που κοσμούν τα βουνά και τα ακρογιάλια. Πάντα άναβε ένα καντήλι που  τώρα παραμένει παράλογα σβηστό. Όπως παράλογα σβήνεται και η κανονική ζωή μας.

Στον τόπο μας γίναμε φίλοι με την ερημιά του, την αγαπήσαμε, την μετατρέψαμε σε παράγοντα γόνιμης δημιουργίας και περίσκεψης. Η ηρεμία έγινε ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους.

Είναι αδιανόητο η ελληνική επικράτεια ν’ αντιμετωπίζεται ως μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια. Εδώ η υγεία διέπεται πολλές φορές ακόμη κι από τυχαίους παράγοντες όπως ο καιρός. Οι διακομιδές κατά τις νυχτερινές ώρες είναι αδύνατον να γίνουν με ελικόπτερο και με πλωτό μέσο γίνονται όταν το επιτρέπει ο αέρας. 

Θεωρούμε λοιπόν ότι  η τοπογραφία της χώρας προσφέρει πολλές μικρές σχετικά ασφαλείς ευέλικτες λύσεις.

Ως εκ τούτου ζητάμε την διαμόρφωση των περιοριστικών κανόνων σ’ ένα πλαίσιο λογικής, σύνεσης κι ασφάλειας κατά περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα ζητάμε:

  1. Το άνοιγμα όλων των σχολείων της Αμοργού και μικρών νησιών ή περιοχών που δεν έχουν παρουσιάσει κρούσματα. Σημειώνουμε δε ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφορτιστεί κι η διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης  κάνοντας πιο λειτουργική την τηλεκπαίδευση σε περιοχής που δεν είναι δυνατή η δια ζώσης εκπαίδευση.
  2. Την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.
  3. Την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε άτομα που μεταφέρονται για λόγους ανωτέρας βίας π.χ. για ιατρικές εξετάσεις κατά την επιστροφή τους στο νησί.
  4. Την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21.00 ως τις 05.00.
  5. Την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων.
  6. Την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας καταστημάτων εστίασης.
  7. Την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας γυμναστηρίων και άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων.
  8. Την άρση της απαγόρευσης ερασιτεχνικού ψαρέματος. 

 

Η ζωή στα νησιά διέπεται  από άλλες συνθήκες, γεγονός που υπολογίζεται στο ελληνικό Σύνταγμα το οποίο αναφέρεται ευκρινώς στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Ο μικρός πληθυσμός, οι αραιοκατοικημένες περιοχές και ως εκ τούτου κι ο μη συνωστισμός ούτως ή άλλως  είναι μια κανονικότητα στο νησί μας κατά τη χειμερινή περίοδο. 

Η ζωή στα νησιά την χειμερινή περίοδο δεν ήταν ποτέ εύκολη. Ζητούμενο είναι να μη  γίνεται αδίκως δυσκολότερη και να είμαστε ουσιαστικά ασφαλείς.


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στην Ενήλικη Ζωή;

Αρθρο της Ψυχολόγου Στέλλας Ζαχαράτου σχετικά με την Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Γ. Χότζογλου: “Λόγω Airbnb η Εστίαση χάνει έως και δύο γεύματα την ημέρα”

«Η ακρίβεια πλήττει την εστίαση – Χάνουμε 1-2 γεύματα την ημέρα λόγω του Airbnb» λέει ο πρόεδρος του Τουρισμού - Επισιτισμού

Τουρισμός: Για να πας σε αυτό το νησί πρέπει να έχεις μαζί σου .. μάσκα αερίου!

Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο

Οικονομία: Ξεκινούν αύριο 13 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις 2025

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα

Γιατί οι άνδρες βλέπουν καλύτερα από τις γυναίκες τη νύχτα;

Πολλές γυναίκες βλέπουν χειρότερα στο σκοτάδι από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά πίσω από το τιμόνι.

ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων: Ξένοι αθλητές ενδιαφέρονται ήδη για το Aligenis Milos Meeting

Αθλήτριες από την Ολλανδία, την Φινλανδία, αθλητές από την Γερμανία και την Νορβηγία δεν έχουν έρθει ποτέ στις Κυκλάδες για αγώνες στίβου και θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία το meeting

Μητρόπολη Παροναξίας: Εορταστική εκδήλωση από το Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας Βίβλου

Εορταστική εκδήλωση από το Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας Βίβλου - Τι έγινε, ποιοι έδωσαν το "παρών"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Φώναξε δυναμικά “Είμαι εδώ”, στη νίκη κόντρα στο Παγκράτι

O ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia επικράτησε του Παγκρατίου (66-55) κάλυψε τη διαφορά του πρώτου γύρου και έδειξε ότι είναι .. ζωντανός - Επόμενος αντίπαλος; Εκτός έδρας ο Ερμής Αργυρούπολης

Πάρος: Αίσιος τέλος στην επιχείρηση διάσωσης χειριστή ταχύπλοου

Σήμα κινδύνου από ταχύπλοο με κατεύθυνση προς Πάρο το βράδυ του Σαββάτου – Επιχείρηση διάσωσης με συνδρομή εναέριων μέσων

Νάξος: Το Laguna Coast Resort στα 20 ξενοδοχεία που θα ξεχωρίσουν τη φετινή χρονιά

Ανάμεσα στις 20 πιο .. ηχηρές αφίξεις στο χώρο των καταλυμάτων και το Laguna Coast Resort που βρίσκεται στη Νάξο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Σεπτέμβριο βγαίνει στο …σφυρί

Τον Σεπτέμβριο η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια της ΥΠΑ

Νάξος – Θεοφάνια: Με λαμπρότητα ο εορτασμός, μέλος του ΕΚΑΒ ο Ιορδάνης που έπιασε το Σταυρό (video)

Με λαμπρότητα και ανοιξιάτικο καιρό ο εορτασμός των Θεοφανίων - Ποιος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό και τι δήλωσε στον Γιάννη Βλαχάκη (video)

Θεοφάνια – Κωμιακή: Ο Σταυρός έπεσε στη στέρνα της Ανεβάλλουσας, τον έπιασε ο Μάριος Βενιέρης (video)

Για 3η σερί χρονιά η στέρνα της Ανεβάλλουσας λειτουργεί ως το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Κωμιακής τα Θεοφάνια - Ποιος έπιασε το σταυρό (video)

Νάξος – Cine Naxos: Ερχεται το “Υπάρχω” (10/01) που σπάει ταμεία σε όλη την Ελλάδα

Η Ελληνική ταινία "Υπάρχω" που αναφέρεται σε στιγμές από τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη από την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στο Cine Naxos - Διπλές προβολές (19:30 και 22:00) και δεν αποκλείεται να την δούμε και 2η εβδομάδα (video)

Blue Star Ferries: Από αύριο (09/01) το Blue Star 1 επιστρέφει στη γραμμή της Παροναξίας

Από αύριο Πέμπτη (09/01) το Blue Star 1 επιστρέφει στη Παροναξία - Μέχρι πότε θα είναι στη γραμμή, το Blue Star Delos πάει .. Καβάλα

Airbnb: Γιατί χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν από τις πλατφόρμες;

Ποια ακίνητα βγαίνουν από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb – Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα - Οι αλλαγές που έρχονται

Θεοφάνια – Νάξος (Αγία Αννα): Ο Γιώργος Δημητροκάλλης έπιασε τον Σταυρό (video)

Στην Αγία Αννα, το όμορφο λιμανάκι της Νάξου, ο Γιώργος Δημητροκάλλης ήταν αυτός που έπιασε τον Τίμιο Σταυρό (video)

Σίφνος: Πήρε “πράσινο” φως και … έρχεται 5αστερο ξενοδοχείο

Νέο 5άστερο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στη Σίφνο - Σε ποιο σημείο και ποια η χωρητικότητά του

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Η αύξηση στα καύσιμα αλλάζει το σκηνικό προς το …χειρότερο

Αύξηση κόστους καυσίμων: Πώς επηρεάζονται οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων