Μπήκαν οι υπογραφές για την κατασκευή δύο μονάδων αφαλάτωσης 600 κυβικών ενώ έρχονται ακόμη κι άλλες δύο ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η εξάρτηση της Αμοργού από τις υδροφόρες και τις γεωτρήσεις
Το 2017 (από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο) είχαν πέσει 279 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Αμοργό… Το 2018 για το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιανουάριος – Αύγουστος) τα χιλιοστά βροχόπτωσης στην Αμοργό ήταν μόλις 136 (κάτι περισσότερο από 50% η μείωση των βροχοπτώσεων) και το χειρότερο είναι ότι η τελευταία καλή βροχή έπεσε τον Φεβρουάριο στο νησί των Ανατολικών Κυκλάδων… Μοιραία; Η ανάγκη για να βρεθεί λύση στο θέμα της ύδρευσης.
Η Αμοργός είναι ένα από τα νησιά που παραδοσιακά δεν είχε πολλά νερά και είχε ανάγκη από έλευση υδροφόρας για να καλυφθούν οι καλοκαιρινές ανάγκες…
Από πέρυσι, ο Δήμαρχος κος Φωστιέρης έκανε μία μεγάλη προσπάθεια να βρει λύσεις. Και φαίνεται ότι η προσπάθειά του ολοκληρώθηκε.. Πέρυσι, παραδόθηκε μονάδα αφαλάτωσης 450 κυβικών ημερησίως στη περιοχή της Αιγιάλης αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν στα Κατάπολα όπου οι δύο προγραμματισμένες μονάδες αφαλάτωσης (800 κυβικών συνολικά) είχαν μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας… Και το κενό αυτό καλύπτεται ακόμη και σήμερα με μεταφορά νερού από το Λαύριο.. .
Όμως, όλα φτάνουν στο τέλος τους. Κι αυτό γιατί όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση του Δήμου Αμοργού υπάρχει ανάδοχος για τις δύο μονάδες αφαλάτωσης καθότι μπήκαν υπογραφές και έρχονται δύο ακόμη (Αιγιάλη και Κάτω Μεριά) ενώ υπάρχει χώρος για επέκταση των δύο μονάδων στα Κατάπολα… Και με δεδομένο ότι για τις εν λόγω μονάδες ο χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι οι έξι μήνες, τα Κατάπολα από το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουν νερό από το ..σπίτι..
Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Δήμο Αμοργού αναφέρει:
Σας ανακοινώνουμε ότι υπεγράφη σήμερα (30/08) η σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Αφαλάτωση Καταπόλων» η οποία θα αποτελείται από δυο μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού 300 κυβ ημερησίως , μεταξύ του Δήμου και της εταιρίας «ΔΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Α.Ε» συνολικού προϋπολογισμού 671.448,25 ευρώ , με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι έξι μήνες.
Στην κατασκευή των συνοδών έργων έχει προβλεφθεί χώρος για επέκταση σε 1200 κυβ. ημερησίως.
Με το έργο αυτό λύεται μερικώς η υδροδότηση της Χωρικής Ενότητας Χώρας Καταπόλων και αφ΄ ενός θα δώσει καθαρό νερό στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αφ΄ ετέρου ο υδροφόρος ορίζοντας των Καταπόλων θα βελτιωθεί και το απόθεμα του βελτιωμένο θα χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες της περιοχής.
Υπάρχει ήδη διαθέσιμη χρηματοδότηση για δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας 450 κυβ. ημερησίως και αναζητείται οικόπεδο στην περιοχή της Αιγιάλης για να τοποθετηθεί.
Ήδη εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη σκοπιμότητας για εγκατάσταση μιας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 κυβ. ημερησίως για εγκατάσταση στην Χωρική Ενότητα Κάτω Μεριάς προκειμένου να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας (γεωργία – κτηνοτροφία), οι επιχειρήσεις (τουρισμός) και κυρίως τα νοικοκυριά.
Σύντομα θα ανατεθεί η μελέτη και θα αναζητηθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου».