Στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος – Το παλιό σχολαρχείο που γίνεται … Βιβλιοθήκη
Με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, συναντήθηκε στην Αθήνα ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, και εξετάστηκαν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα έργα και τις υποδομές της Αμοργού. Επίσης εξετάστηκαν και οι προτάσεις του Δήμου για ένταξη νέων έργων σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τον Δήμαρχο Αμοργού για την χρηματοδοτική υποστήριξη σημαντικών υποδομών του νησιού όπως τα έργα αγροτικής οδοποιίας, κτιριακές υποδομές και η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.
Να σημειωθεί πως ανακοινώθηκε από το Δήμο Αμοργού η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «Κατασκευή Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο κτήριο του παλαιού Σχολαρχείου Αμοργού». Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και αποπληρώνεται από πόρους του ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Δήμαρχος Αμοργού δήλωσε μετά τη συνάντηση : «Αξιοποιούμε με το βέλτιστο δυνατό τρόπο κάθε διαθέσιμο πόρο, για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών. Με το Υπουργείο Εσωτερικών η συνεργασία μας είναι κάθε φορά εξαιρετική και αποδοτική, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Αμοργού.»
Τι γίνεται με την βιβλιοθήκη
Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο μετατροπής του παλαιού Σχολαρχείου της Αμοργού σε Δημοτική Βιβλιοθήκη, για την δημιουργία ενός χώρου παιδείας, ιστορικής μνήμης, αλλά και πολιτισμού στη Χώρα της Αμοργού.
Ένα πολυαναμενόμενο έργο για την τοπική κοινωνία της Αμοργού τίθεται σε τροχιά υλοποίησης, καθώς προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός για την εκτέλεση των απαραίτητων δομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, που θα καταστήσουν το κτήριο του παλαιού Σχολαρχείου σε μία σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη και χώρο πολιτισμού στην «καρδιά» του νησιού.
Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και αποπληρώνεται από πόρους του ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 423.387,12 ευρώ, συν ΦΠΑ 24%.
Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 12 μήνες, ενώ οι προσφορές των υποψήφιων αναδόχων αναμένεται να αποσφραγιστούν στις 4 Μαρτίου.
Η διαμόρφωση του κύριου χώρου
Το έργο περιλαμβάνει τη μετατροπή των τεσσάρων αιθουσών συνολικού ωφέλιμου εμβαδού 165,53 τ.μ. του Ιστορικού Γυμνασίου Αμοργού σε Δημοτική Βιβλιοθήκη με την ενοποίηση των χώρων και τη λειτουργική διαμόρφωσή του με οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές επεμβάσεις. Το κτήριο αποτελείται από έναν όροφο(ισόγειο) ενώ για επαύξηση και εκμετάλλευση του χώρου προβλέπεται η κατασκευή παταριού. Ο χώρος θα λειτουργεί ως βιβλιοθήκη αλλά και ως χώρος για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία μεγάλων χώρων πέραν των βιβλιοστασίων ώστε να εξυπηρετείται η σχεδιαζόμενη διττή λειτουργία του κτηρίου.
Το κτήριο του Παλιού Σχολαρχείου Αμοργού βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της Χώρας στην περιοχή «Πηγάδια», όπου μέχρι σχεδόν τα τέλη του 20ου αιώνα ήταν η βασική θέση υδροδότησης του οικισμού. Ο αρχικός πυρήνας του κτηρίου χρονολογείται το 1829, σύμφωνα με την καλλιγραφική επιγραφή, που τώρα είναι τοποθετημένη επάνω από την μία από τις πόρτες του. Στο εν λόγω σχολικό κτήριο δίδαξε και ο Αμοργινός Σχολάρχης Αμοργού Εμμανουήλ Ιωαννίδης (1823-1906). Το κτήριο μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως εκπαιδευτήριο (Γυμνάσιο – Λύκειο) ενώ σήμερα στεγάζει σε τμήμα του την μικρή βιβλιοθήκη του ΕΠΑΛ Αμοργού, το οποίο λειτουργεί σε τμήμα του κτηριακού συνόλου του.
Λόγω της χρήσης του η συχνή συντήρηση ήταν δεδομένη και συνεπώς το κτήριο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, με μόνο τμήμα που χρίζει στοιχειώδους συντήρησης επιπλέον, μόνο τα ξύλινα κουφώματα.
Από τα τέλη του 2018 είχαν διατυπωθεί στον ανάδοχο μελετητή από την τότε Δημοτική Αρχή οι βασικοί στόχοι της βιβλιοθήκης οι οποίοι ήταν:
- Συγκέντρωση σε μία βιβλιοθήκη του διασκορπισμένου πλήθους βιβλίων στο νησί σε δημοτικές ή σχολικές βιβλιοθήκες..
- Στέγαση της αρχειακής συλλογής βιβλίων Ιωαννίδη καθώς και άλλων που προτίθενται να δωρίσουν στο νησί τις συλλογές βιβλίων τους.
- Δημιουργία κατάλληλου χώρου προστασίας και διατήρησης των παλαιών βιβλίων.
- Δυνατότητες ψηφιακής προσέγγισης και μελέτης των αρχειακών βιβλίων.
- Δημιουργία ψηφιακού κέντρου διασύνδεσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χώρας με «ψηφιακά» παραρτήματά της στου άλλους οικισμούς του νησιού (Αιγιάλη, Κατάπολα, Αρκεσίνη κτλ)
- Γενικά δημιουργία ενός χώρου που θα προσελκύει πνευματικά και πολιτιστικά την νεολαία και όχι μόνο του νησιού.
Με βάση αυτούς τους σκοπούς που είχαν συζητηθεί τότε, η μελέτη περιέλαβε κτηριολογικό πρόγραμμα το οποίο παράλληλα με όλα τα προαναφερθέντα, δίνει την δυνατότητα στο υφιστάμενο κέλυφος να εξυπηρετεί και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως ομιλίες, προβολές, και άλλες πολιτιστικές δράσεις (λχ μουσικές) τόσο στο εσωτερικό του όσο και στον αύλειο χώρο του.
Σημειώνεται ωστόσο, πως δεν έχουν περιληφθεί εργασίες κελύφους, ώστε να μην απαιτείται ανάλογη αδειοδότηση.
Η επίτευξη όλων των παραπάνω μελετήθηκε με την προϋπόθεση της ελάχιστης επέμβασης στο κτήριο, και κυρίως στον ιστορικό του πυρήνα.
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή που συνοδεύει τα τεύχη του σχετικού διαγωνισμού, η βασική ιδέα ήταν αυτή της δημιουργίας μεγάλων χώρων πέραν των βιβλιοστασίων ώστε να εξυπηρετείται η σχεδιαζόμενη διττή λειτουργία του κτηρίου. Για αυτό τον λόγο σχεδιάσθηκε διάταξη βιβλιοστασίων σε δύο στάθμες, εκμεταλλευόμενη το μεγάλο εσωτερικό ύψος του κελύφους , τόσο στον αρχικό πυρήνα του, όσο και δευτερευόντως στην προσθήκη.
Παράλληλα εξασφαλίσθηκαν χώροι για αποθήκευση στοιχείων (λχ καθίσματα κ.α) της παράλληλης λειτουργίας.
Τέλος, η υφιστάμενη παρουσία έκκεντρα του πρώην γραφείου διδασκόντων έδωσε την δυνατότητα προστατευμένης και ελεγχόμενης χωροθέτησης της αρχειακής συλλογής.
Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου
Προβλέπεται οριοθετημένος από το ΕΠΑΛ με μεταλλικό κιγκλίδωμα με δυνατότητα επικοινωνίας (πόρτα δίφυλλη) κυρίως για πρόσβαση ΑΜΕΑ μέσω εισόδου του προαύλειου ΕΠΑΛ.
Η επιφάνεια με το μπετόν θα αποξεσθεί κατά 4-5 εκ. και θα εφαρμοστεί σκυρόδεμα με εμφανή τα γαιώδη σκύρα. Σκοτίες – αρμοί από προφίλ αλουμινίου ηλεκτροστατικά βαμμένα, οργανώνουν την επιφάνεια, ενεργώντας παράλληλα ως αρμοί διακοπής σκυροδέτησης που συμβάλλουν και στην αποτροπή ρηγματώσεων.
Με ίδιας απόχρωσης σκύρα αλλά λίγο μεγαλύτερης κοκκομετρίας θα καλυφθεί η επιφάνεια των παρτεριών (ώστε αποθαρρύνονται τα αδέσποτα ζώα από τη ρύπανση του χώρου) συνεπίπεδα με το εμφανές ξεπλυμένο σκυρόδεμα του υπόλοιπου χώρου. Κάτω από αυτά απλό γεωύφασμα θα καλύπτει το κηπευτικό χώμα, ενώ 15 εκ βαθύτερα θα έχει τοποθετηθεί αντιριζικό υδατοπερατό υφαντό γεωύφασμα προς αποφυγή μεγάλής βλάστησης ζιζανίων.
Η διάταξη διατηρεί τα υφιστάμενα φυτά και αισθητικά -αλλά και λειτουργικά – μεγαλώνει τον χώρο, χωρίς τα άτεχνα τοιχάρια των υφιστάμενων παρτεριών.