Η επιστολή του Δήμου Αμοργού προς το Υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με το ταχύπλοο που .. έφυγε πριν έρθει – Τι αναφέρει και πως δικαιολογεί την κίνηση αυτή
Ξεκινάμε με τα άμεσα…. Ο Δήμος Αμοργού διοργανώνει συνάντηση στο Δημαρχείο σήμερα Τετάρτη 30 Οκτωβρίου (λίγο μετά τις 6 το απόγευμα) με βασικο θέμα συζήτησης: “Προγραμματισμού της επόμενης τουριστικής περιόδου” και όπως τονίζεται θα συζητηθούν “η υπάρχουσα κατάσταση και οι προοπτικές βελτίωσης της εικόνας του νησιού και η δυνατότητα συνεργασίας όλων μας”.
Μία ημέρα νωρίτερα είχε φύγει επιστολή όμως από το Δήμο Αμοργού (προσυπογράφουν 27 σωματεία του νησιού και βέβαια υπάρχει και η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι όταν αποσύρθηκε από τη γραμμή το ταχύπλοο Super Express (με δυνατότητα μεταφοράς 200 αυτοκινήτων) και στη θέση του μπήκε το SuperSpeed που μπορεί να ήταν πιο γρήγορο αλλά δεν είχε δυνατότητα μεταφοράς αυτοκινήτων με αποτέλεσμα όπως τονίζεται για πρώτη φορά μετά από είκοσι (20) χρόνια να μην υπάρχει σύνδεση με ταχύπλοο στο νησί που είχε ανάλογη δυνατότητα… Μάλιστα, στις 24 Ιουλίου το εν λόγω ταχύπλοο λόγω βλάβης στο λιμάνι της Νάξου, σταμάτησε τα ταξίδια και το δρομολόγιο Αμοργός – Νάξος – Πάρος – Μύκονος – Σύρος – Ραφήνα έμεινε στη μέση
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή: “Δεδομένου ότι η Αμοργός δεν διαθέτει αεροδρόμιο, η εικοσάχρονη παρουσία ταχύπλοου οχηματαγωγού είχε συντελέσει καίρια στην αύξηση της επισκεψιμότητας, λόγω της αξιόπιστης και γρήγορης σύνδεσης με την Αττική. Κατανοείται λοιπόν ότι, η μη εκτέλεση του δρομολογίου αυτού, σε συνάρτηση με τις μεγάλες καθυστερήσεις (ως και 3 ώρες), των συμβατικών πλοίων λόγω αυξημένης κίνησης στα μεγάλα νησιά, είχε ως αποτέλεσμα την σοβαρότατη υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού μας, με τραγικές επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία της Αμοργού και σοβαρότατες αρνητικές κοινωνικές προεκτάσεις”.
Eπίσης, τονίζεται ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της Αμοργού είναι τεράστιες. Eιδικότερα υπογραμμίζεται ότι:
-Πολλοί από τους επισκέπτες ακύρωσαν την διαμονή τους κι άλλοι εξαναγκάστηκαν να αποχωρήσουν νωρίτερα, με αποτέλεσμα τεράστιες οικονομικές ζημίες σε όσους ασχολούνται με τον κλάδο του τουρισμού.
-Διασύρθηκε η Αμοργός κι η Ελλάδα διεθνώς, δεδομένου ότι πλήθος επισκεπτών υπέστη τη βάσανο πολύωρης αναμονής για δρομολόγια που δεν εκτελέστηκαν ποτέ, ενώ πολλοί ήταν σε κατάσταση απελπισίας, διότι έχασαν ακόμη κι αεροπορικά εισιτήρια.
-Καταστήματα που είχαν προμηθευτές από Σύρο έμειναν χωρίς εμπορεύματα.
-Ασθενείς αδυνατούσαν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο της Σύρου.
-Οι αυξημένες προσεγγίσεις σε μεγαλύτερα νησιά, δημιουργούσαν μεγάλες καθυστερήσεις στα συμβατικά πλοία προς Αμοργό, δημιουργώντας αλγεινές εντυπώσεις ως προς την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tornosnews.gr