Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑμοργός - Ελ. Ψυχογιού: " δεν είμαι προς αγορά, πολλώ δε μάλλον...

Αμοργός – Ελ. Ψυχογιού: ” δεν είμαι προς αγορά, πολλώ δε μάλλον κανείς δεν με χαρίζει”

|

«Ταύρος εν υαλοπωλείο» η δημοτικής σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού με ανοιχτή της επιστολή απαντάει στις ψευδείς «πληροφορίες» περί της διαγραφής της από τον συνδυασμό «Αμοργός, Συμμέτοχή, Δημιουργία»

…. «Κατηγορήθηκα από τον  κ. Καραϊσκο, ότι με σχόλιο μου στην σελίδα του Δήμου, απαξίωσα τον Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο κα Πόπη Δεσποτίδη και τον πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Α., επιχειρώντας  να διασπάσω τον συνδυασμό και εξυπηρετώντας προσωπικές επιλογές». Τάδε έγραψε η δημοτική Σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού…

…. « Κατηγορήθηκα για έλλειψη ομαδικότητας την στιγμή που πάντα ενημέρωνα με απίστευτη λεπτομέρεια προφορικά και εγγράφως για τα πάντα.

Κατηγορήθηκα ψευδώς, ότι απαξίωσα την Δ.Ε.Π. στέλνοντας μια επιστολή μετά την ύπαρξη κρουσμάτων covid19 προς τον Δήμαρχο, το Κ.Υ. Αμοργού, τους συλλόγους γονέων ζητώντας  προληπτικά το κλείσιμο των σχολείων όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές». Τάδε έγραψε η δημοτική Σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού…

«Πέραν αυτού, πριν αποφασίσει η παράταξη για την διαγραφή μου ή μη, ο αντιδήμαρχος κ. Κωσταντίνος Γρίσπος διέδιδε στους  πολίτες, ότι θα με διαγράψουν, λέγοντας αυτολεξεί ότι θα «χαρίσουμε» στην αντιπολίτευση μια δημοτική σύμβουλο.   Να ενημερώσω εδώ τον κ. Κ. Γρίσπο ότι δεν είμαι προς αγορά, προς πώληση,  πολλώ δε μάλλον κανείς δεν μπορεί να με χαρίσει!» Τάδε έγραψε η δημοτική Σύμβουλος Ελευθερία Ψυχογιού….

Τι είναι όλα αυτά; Η απάντηση της Δημοτική Συμβούλου, Ελευθερίας Ψυχογιού απέναντι σε όλα ακούστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Αμοργό.. Και με ανοιχτή επιστολή της καταθέτει με επιχειρήματα και απαντάει τονίζοντας «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού, που ψήφισαν την διαγραφή μου, αιτιολογώντας την  λέγοντας ότι με διαγράφουν, προκειμένου να με διευκολύνουν,  να εκφράζω ακόμη πιο ελεύθερα ότι παραβιάζει αυτό που θεωρώ καλό για τον τόπο. Ωστόσο αναρωτιέμαι κι εκείνοι δεν έχουν ηθικό και νομικό χρέος να εκφράζονται ελεύθερα υπερασπιζόμενοι με την θέση τους τον Δήμο Αμοργού;»

Αναλυτικά, η επιστολή της…

«Δεδομένου ότι διαδίδονται ψευδείς «πληροφορίες» περί της διαγραφής μου από τον συνδυασμό «Αμοργός, Συμμέτοχή, Δημιουργία», θεωρώ απαραίτητο προς αποκατάσταση της αλήθειας να ενημερώσω τους Αμοργιανούς πολίτες και τους φίλους του νησιού με τα παρακάτω:

Στις 13 Ιουνίου και ώρα 13:00 κλήθηκε διαδικτυακά όλος ο συνδυασμός «Αμοργός , συμμέτοχη δημιουργία» από τον δήμαρχο κ. Ελευθέριο Καραΐσκο με μοναδικό θέμα να ψηφίσουν τα εκλεγμένα μέλη του, τη διαγραφή μου από την δημοτική παράταξη, βάσει της εγκύκλιου 91 ΑΠ: 59851/21-8-2019 και το άρθρο 73 του Νόμου 4555/2018.

Κατηγορήθηκα από τον  κ. Καραϊσκο, ότι με σχόλιο μου στην σελίδα του Δήμου, απαξίωσα τον Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο κα Πόπη Δεσποτίδη και τον πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Α., επιχειρώντας  να διασπάσω τον συνδυασμό και εξυπηρετώντας προσωπικές επιλογές.

Βάσει του κώδικα κανονισμού δήμων και κοινοτήτων, δημοτική αρχή δεν είναι μόνο ο δήμαρχος. Η αλήθεια είναι  λοιπόν, ότι θεωρούσα και θεωρώ απαράδεκτο να τσουβαλιάζονται όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι σε δελτία τύπου του Δήμου Αμοργού, χωρίς να έχουν απολύτως καμία γνώση για το περιεχόμενό τους, όπως συνέβη με τους “Nomaδes Artcore”. Είναι άλλο το γραφείο δημάρχου κι άλλο η δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε ο συνδυασμός. Εκπροσωπεί.

Όπως εκείνος έτσι και εγώ  είμαστε απολύτως ελεύθεροι να έχουμε προσωπική άποψη και κρίση, φτάνει όταν την εκφράζουμε να είναι σαφές ότι εκπροσωπεί τον εαυτό μας είτε ως φυσικό πρόσωπο, είτε ως θεσμικό ρόλο. Παρεμπιπτόντως με την κ. Δεσποτίδη και τον κ. Περικλή Γρίσπο είχαμε καλή  συνεργασία.

Μετά από πολύμηνη προσπάθεια και δουλειά, πρόταση μου χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο πολιτισμού μέσω της ΔΗ.Κ.Ε.Α. με τον τίτλο «ΣΥΝΥΠΑΡΧΩ».  Σκοπός είναι η δημιουργία ενός φεστιβάλ στο δημοτικό κάμπινγκ τον ερχόμενο Φθινόπωρο που να αλληλοεπιδρά με την τοπική κοινωνία, σεβόμενο ήθη και παραδόσεις κι αναδεικνύοντας το συμπονετικό πρόσωπο της κουλτούρας μας και του πολιτισμό εν γένει.   Παρότι εκρίθηκε η χρηματοδότηση καμία  ενημέρωση δεν είχα από τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΑ, την κ. Δεσποτίδη ή τον Δήμαρχο που τους είχα αποστείλει λεπτομερώς το περιεχόμενο της δράσης ως την ημέρα του 8ο για το 2021 Δημοτικού Συμβουλίουστις 29/6/2021.

Η συμμετοχή του οποιουδήποτε σ’ ένα δημοτικό συμβούλιο, καθώς και σ’ ένα συνδυασμό ενισχύει τον πλουραλισμό και την δημοκρατία. Οι απόψεις όλων έχουν σκοπό την ορθότερη λήψη αποφάσεων. Υγιής και παραγωγική είναι και η διαφωνία, η οποία κάνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες να είναι ουσιαστικοί. Οι διαδικασίες δεν  είναι τυπικά ψιλά γράμματα, που ρεαλιστικά και με απλά λόγια εκφράζεται ως κενού περιεχομένου σε ένα: «μάλιστα κ. δήμαρχε.»

psixoggg.jpg

Κατηγορήθηκα για έλλειψη ομαδικότητας την στιγμή που πάντα ενημέρωνα με απίστευτη λεπτομέρεια προφορικά και εγγράφως για τα πάντα.

Κατηγορήθηκα ψευδώς, ότι απαξίωσα την Δ.Ε.Π. στέλνοντας μια επιστολή μετά την ύπαρξη κρουσμάτων covid19 προς τον Δήμαρχο, το Κ.Υ. Αμοργού, τους συλλόγους γονέων ζητώντας  προληπτικά το κλείσιμο των σχολείων όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές.

 Η αλήθεια είναι ότι ήταν ενήμερα όλα τα μέλη της Δ.Ε.Π. κι υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, κάτι που αποδεικνύεται και από τις απαντήσεις που υπάρχουν ακόμη στα mail μου. Επιπροσθέτως ακριβώς την ίδια άποψη είχε και η γιατρός κα Αναστασία Κιοσσέ ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού. Όχι μόνο δεν απαξίωσα την ΔΕΠ αλλά φρόντισα οι κάτοικοι της Αμοργού να έχουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μεταλυκειακή μόρφωση και υπερασπίστηκα τα εκπαιδευτικά δικαιώματα όλων των μαθητών με συνέπεια.

Διερωτώμενη, αν για ένα τόσο σοβαρό θέμα  τα μέλη του συνδυασμού είναι σωστό να ενημερώνονται με μηνύματα στο  messenger, δέχτηκα δημόσια ειρωνικά σχόλια από τον δήμαρχο, στα οποία και δεν απάντησα. Επίσης κι ως αποδέκτης προσβλητικών σχολίων από τον κ. δήμαρχο σε δημοτικά συμβούλια πάλι δεν απάντησα.

Πέραν αυτού, πριν αποφασίσει η παράταξη για την διαγραφή μου ή μη, ο αντιδήμαρχος κ. Κωσταντίνος Γρίσπος διέδιδε στους  πολίτες, ότι θα με διαγράψουν, λέγοντας αυτολεξεί ότι θα «χαρίσουμε» στην αντιπολίτευση μια δημοτική σύμβουλο. 

Να ενημερώσω εδώ τον κ. Κ. Γρίσπο ότι δεν είμαι προς αγορά, προς πώληση,  πολλώ δε μάλλον κανείς δεν μπορεί να με χαρίσει!

Επιπροσθέτως, το να διασπείρεται η πληροφορία της διαγραφής  μου, πριν αυτή ψηφισθεί από τον συνδυασμό, αποδεικνύει ποιος στερείται πνεύματος συλλογικότητας, απαξιώνοντας συλλογικές διαδικασίες.

Όπως άλλωστε έχω αναφέρει και στα μέλη του συνδυασμού, θεωρώ  επικίνδυνο για μια κοινωνία, τον κοινωνικό αυτοματισμό. Οφείλουμε όλοι παρά τις διαφωνίες μας, να διατηρούμε την κοινωνική συνοχή του τόπου μας. Ο διαχωρισμός των κατοίκων, ο κατακερματισμός κι η κατηγοριοποίηση, εντείνει  την  πόλωση με θλιβερές συνέπειες, συνθλίβοντας την απαραίτητη κοινωνική συνοχή.

Σε ερώτηση πολίτη «Γιατί διαγράψατε την Ψυχογιού: Η απάντηση του Αντιδήμαρχου καθαριότητας ήταν: «Γιατί είναι πιο οικολόγος από τους οικολόγους» Πώς αντιλαμβάνεται ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας την οικολογία και την σχέση μας με το περιβάλλον μόνο ένας Θεός ξέρει.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα πρέπει να εξυπηρετούν το κοινό καλό κι όχι δυό τρεις ανθρώπους όπως έχει ειπωθεί σε Δημοτικό Συμβούλιο.

Για την ψήφο μας επί των θεμάτων ο κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει προσωπική ευθύνη και δημοκρατικό δικαίωμα,  να συμφωνεί ή να διαφωνεί.  Ο κώδικάς κανονισμού ορίζει ότι ψηφίζουμε κατά συνείδηση. Αυτό ακριβώς έκανα και θα εξακολουθώ να κάνω ως ανεξάρτητη πλέον δημοτική σύμβουλος, υπερασπιζόμενη το καλό του τόπου, χωρίς εμπάθεια και μεροληψία.

Κατήλθα στις Δημοτικές εκλογές,  για να λύσω προβλήματα της Αμοργού μας. Για να βοηθήσω και εγώ με τις δυνάμεις μου, ώστε να γίνουν οι γειτονιές του Δήμου μας πιο ανθρώπινες, πιο καθαρές, πιο βιώσιμες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού, που ψήφισαν την διαγραφή μου, αιτιολογώντας την  λέγοντας ότι με διαγράφουν, προκειμένου να με διευκολύνουν,  να εκφράζω ακόμη πιο ελεύθερα ότι παραβιάζει αυτό που θεωρώ καλό για τον τόπο. Ωστόσο αναρωτιέμαι κι εκείνοι δεν έχουν ηθικό και νομικό χρέος να εκφράζονται ελεύθερα υπερασπιζόμενοι με την θέση τους τον Δήμο Αμοργού;

Από τη πρώτη μέρα της εκλογής μου, είχα την άποψη ότι τα τοπικά προβλήματα αντιμετωπίζονται μόνο με την μέγιστη ενωτική προσπάθεια, με διάθεση συνεργασίας και συγκλίσεων από όλους τους εμπλεκομένους.

Πάνω από παραταξιακές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Πάνω από εγωιστικές εμμονές.

Με την ενεργοποίηση των πολιτών και την συμμετοχή τους.

Δημοκρατία δεν είναι να γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας την άποψη των πολιτών, όπως συνέβη για μελλοντικά λιμενικά έργα στην Αιγιάλη.

Δημοκρατία δεν είναι να μετατρέπονται οι λαϊκές συνελεύσεις σε αρένες, όπως συνέβη στην Λαγκάδα και στον Όρμο.

Δημοκρατία είναι να μπορούμε να κουβεντιάζουμε χωρίς προσβολές, ακούγοντας με σεβασμό όλες τις απόψεις.

Ελπίζω στο άμεσο μέλλον, όπως λέει κι ο Ρίτσος:  «Να βρούμε αυτά τα λόγια που παίρνουνε το ίδιο βάρος σ᾿ όλες τις καρδιές, σ᾿ όλα τα χείλη. Έτσι για να λέμε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη!».

Η Δημοτική Σύμβουλος

Ελευθερία Ψυχογιού


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Θήρας: Δωρεάν δρομολόγια λεωφορείου από Φηρά προς Αθηνιό για κατοίκους Θηρασιάς

Δωρεάν δρομολόγια λεωφορείου από Φηρά προς Αθηνιό για επισκέπτες και κατοίκους της Θηρασιάς

Αμοργόραμα: Μια πρωτοβουλία που θέλει να σώσει τους ψαρότοπους της Αμοργού

Το βλέμμα της παγκόσμιας αλιευτικής κοινότητας είναι στραμμένο στους ψαράδες της Αμοργού, για την πρωτοβουλία τους με τίτλο Αμοργόραμα, που θα εξασφαλίσει βιώσιμη αλιεία

ΥΠΕΝ – Σαρακήνικο Μήλος: Καμία άρνηση έγκρισης, αναμονή ενεργειών από τον Δήμο

το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απευθυνόμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με το ερώτημα: αν έχει παραλάβει το σχετικό ΣΧΟΟΑΠ από τον Δήμο Μήλου, έλαβε αρνητική απάντηση.

ΑΠΑΣ Νάξου: Ηττα από τον Εσπερο και …ρέστα για παραμονή κόντρα σε Πανελευσινιακό και Μίλωνα

Νέα ήττα για τον ΑΠΑΣ τα Φανάρια (σ.σ. από τον Εσπερο) που «παίζει τα ρέστα του» στα δύο επόμενα εντός έδρας ματς με Πανελευσινιακό και Μίλωνα - Εχει κι έναν ακόμη αγώνα που εκκρεμεί

Ελλάδα – “Τουρισμός για Ολους 2025”: Ανοίγουν σήμερα (24/02) οι αιτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 14:00 ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι θα πάρουν από 200 έως 400 ευρώ - Μέχρι τη Δευτέρα 10 Μαρτίου οι αιτήσεις - Ποιοι αποκλείονται

Ευ. Λέκκας για Σαντορίνη: “Παραμένει στο τραπέζι το σενάριο των 6 Ρίχτερ”

Για μακρόσυρτη σεισμική ακολουθία, που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, που τόνισε ότι τα μισά κτίρια στο νησί είναι αυθαίρετα

Νάξος – 4ο Δημοτικό Σχολείο: Ερχεται αποκριάτικο Μασκέ πάρτι

Αποκριάτικο πάρτι μασκέ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου - Πότε και που;

Σαντορίνη: Το σχέδιο για δύο λιμάνια διαφυγής και πλωτή εξέδρα στον Μονόλιθο

Αυτά θα γίνουν στη Βλυχάδα, την περιοχή του Κολούμπου και στην περιοχή του Μονόλιθου, αντίστοιχα - Οι προτάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών στη Σαντορίνη

Γερμανία – Εκλογές: «Αδύναμη νίκη» Μερτς και «θρίαμβος» της Ακροδεξιάς

«Οι Γερμανοί είπαν ξεκάθαρα όχι στον Ολαφ Σολτς, αλλά όχι πραγματικά ναι στον Φρίντριχ Μερτς», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ενώ η Handelsblatt αναφέρεται σε «δύσκολη νέα αρχή»

Νάξος – Αδέσποτα: Οι εθελοντές αφανείς ήρωες και η “μάχη” τους σε καθημερινή βάση

Οι αφανείς ήρωες της Νάξου: Ο αγώνας ενός εθελοντή για τα αδέσποτα στις παγωμένες μέρες

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος