Η επιστολή που έχει στείλει στο Δήμο Αμοργού, η δημοτική παράταξη «Ένωση για την πρόοδο της Αμοργού» σχετικά με την παράνομη διάνοιξη στο δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου – Δείτε τι αναφέρει
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην Αμοργό, στο δρόμο για το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων εντός κι εκτός του νησιού των Ανατολικών Κυκλάδων. Τα σχόλια αρκετά στο διαδίκτυο και ο Δήμος πρόσφατα πήρε θέση αναφέροντας “ H Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμοργού προέβει σε επιτόπια αυτοψία και κατέγραψε την κατάσταση,προκειμένου άμεσα να αποκατασταθούν οι επιφανειακές παρεμβάσεις στο τμήμα του μονοπατιού , σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Η αποκατάσταση του μοναδικού στο είδος του χριστιανικού μνημείου στις Κυκλάδες, το οποίο η αδιαφορία και απραξία δεκαετιών έχει φέρει στα όρια της πλήρους καταστροφής, όχι μόνο δεν θα καταστρέψει το χωμάτινο τμήμα του σηματοδοτημένου μονοπατιού, αλλά μέσα από την διάσωση και προβολή του θα αναβαθμίσει όλη την πολιτιστική διαδρομή και το σπάνιας ομορφιάς τοπίο της περιοχής. Η διάσωση του μνημείου είναι χρέος μας και περιβαλλοντολογικό και πολιτισμικό”.
Τι αναφέρει όμως η αντιπολίτευση; Η δημοτική παράταξη «Ένωση για την πρόοδο της Αμοργού» με επιστολή της αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ότι “Προς μεγάλη μας λύπη σας ενημερώνουμε ότι ουδέ ποτέ το θέμα αυτό ετέθη προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να παρθεί μία ομόφωνη απόφαση ή έστω και πλειοψηφικά. Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες οι οποίες προσβάλουν – καταστρέφουν ανεπανόρθωτα προστατευόμενες περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλος”. και σημειώνει “οποιαδήποτε ενέργεια παράνομη, μας καθιστά υπεύθυνους για την αποκατάσταση της, εφόσον οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αμοργού και ο κ. Δήμαρχος προέβησαν σε αυτοψία! Χωρίς περιβαλλοντολογικές μελέτες και ότι άλλο προβλέπεται δεν είναι δυνατόν να χαράσσονται δρόμοι και να ανοίγονται προκαλώντας ζημιά. Είμαστε υποχρεωμένοι από θέση να πράξουμε τα νόμιμα. Ζητούμε από τη δημοτική αρχή να λάβει θέση σοβαρή και επίσημη προσκομίζοντας μας όλες τις αδειοδοτήσεις που υπάρχουν για αυτό το δρόμο. Έστω και μία υποτιθέμενη αδειοδότηση από την αρχαιολογία σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το σύνολο των αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για τη διάνοιξη τέτοιων δρόμων”.
Αναλυτικά η επιστολή που φέρει τις υπογραφές των Αννα Γαβαλά, Γιώργου Παναγάκη, Ελευθέριου Συνοδινού και Ειρήνης Γιαννακοπούλου, αναφέρει τα εξής:
” Ως αρχηγός της μείζονος πλειοψηφίας και εκ μέρους όλων των μελών του συνδυασμού μας που βρίσκονται στο παρόν δημοτικό συμβούλιο, θέλω να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια μας. Κυκλοφορούν εδώ και αρκετές ημέρες στον ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύματα – καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες, εν μέσω πανδημίας, διάνοιξης δρόμου ακριβώς επάνω σε μεγάλο τμήμα επιλεγμένης και χαρακτηρισμένης διαδρομής με αριθμό 1 ¨διαδρομής πολιτιστικού ενδιαφέροντος με τίτλο Παλιά Στράτα¨ με την ανοχή της Δημοτικής αρχής.
Προς μεγάλη μας λύπη σας ενημερώνουμε ότι ουδέ ποτέ το θέμα αυτό ετέθη προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να παρθεί μία ομόφωνη απόφαση ή έστω και πλειοψηφικά. Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες οι οποίες προσβάλουν – καταστρέφουν ανεπανόρθωτα προστατευόμενες περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλος. Ειδικότερα η συγκεκριμένη διαδρομή αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών καθώς πρόκειται για μία από τις ομορφότερες διαδρομές του νησιού. Αναλογιστείτε μόνο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που επισκέπτονται το νησί μας επί σειρά ετών είναι περιπατητές και άτομα με ιδιαίτερη ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα.
Εμείς πιστοί στις αρχές μας ως συνδυασμός και σεβόμενοι την πολιτιστική μας κληρονομιά και το περιβάλλον καταδικάζουμε απερίφραστα τις παραπάνω ενέργειες και απαιτούμε άμεσα την αποκατάσταση, αν και εφόσον αυτό είναι εφικτό πια, της διαδρομής αυτής που οδηγεί στο βυζαντινό μνημείο του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου.
Η παρουσία μας όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει δείξει εμπράκτως την ιδιαίτερη ευαισθησία που μας διακατέχει σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό μας και το περιβάλλον για αυτό φροντίσαμε για τη χάραξη των διαδρομών, τη σήμανση – σηματοδότηση τους, την πιστοποίηση τους και την έκδοση ειδικού τουριστικού οδηγού σε όλες της γλώσσες για τους επισκέπτες του νησιού.
Συνεπώς, οποιαδήποτε ενέργεια παράνομη, μας καθιστά υπεύθυνους για την αποκατάσταση της, εφόσον οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αμοργού και ο κ. Δήμαρχος προέβησαν σε αυτοψία! Χωρίς περιβαλλοντολογικές μελέτες και ότι άλλο προβλέπεται δεν είναι δυνατόν να χαράσσονται δρόμοι και να ανοίγονται προκαλώντας ζημιά. Είμαστε υποχρεωμένοι από θέση να πράξουμε τα νόμιμα.
Ζητούμε από τη δημοτική αρχή να λάβει θέση σοβαρή και επίσημη προσκομίζοντας μας όλες τις αδειοδοτήσεις που υπάρχουν για αυτό το δρόμο. Έστω και μία υποτιθέμενη αδειοδότηση από την αρχαιολογία σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το σύνολο των αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για τη διάνοιξη τέτοιων δρόμων.
Έχουμε υποχρέωση όλοι να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά και να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια τα προσβάλει βάναυσα. Εμείς οι σύγχρονοι δεν είμαστε πιο ευαίσθητοι από εκείνους που κατασκεύασαν τα μνημεία αυτά χωρίς να επέμβουν και να πληγώσουν στο ελάχιστο το τοπίο”.