Ελλάδα – Γερμανία – Αμοργός.. Και ο Δήμος Αμοργού με απεσταλμένο τον αντιδήμαρχο Μανώλη Βασσάλο έδωσε για πρώτη φορά το παρών σε συνεδρίαση της Ελληνογερμανικής Σύσκεψης Δήμων και Κοινοτήτων… Φετινός τίτλος της συνεδρίασης ” Νέα επανεκκίνηση για πιο δυναμική Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νέοι δρόμοι για πιο ισχυρή Ευρώπη”,
Ελλάδα – Γερμανία – Αμοργός.. Και ο Δήμος Αμοργού με απεσταλμένο τον αντιδήμαρχο Μανώλη Βασσάλο έδωσε για πρώτη φορά το παρών σε συνεδρίαση της Ελληνογερμανικής Σύσκεψης Δήμων και Κοινοτήτων… Φετινός τίτλος της συνεδρίασης ” Νέα επανεκκίνηση για πιο δυναμική Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νέοι δρόμοι για πιο ισχυρή Ευρώπη”, Και όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου “Δώσαμε το παρόν σε ένα σημαντικό θεσμό, ανταλλάξαμε απόψεις και πληροφορίες, ενισχύσαμε τις διμερείς επαφές και στοχεύουμε η συνέχεια να είναι ακόμα καλύτερη μέσα από συνεργασίες που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα”. Να σημειώσουμε ότι κατά την πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης, έγινε αναφορά σε παραδείγματα μετάβασης στην «πράσινη» ενέργεια, με έμφαση σε συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Δήμων της Γερμανίας και της χώρας μας, συγκεκριμένα της Κοζάνης. Τη δεύτερη ημέρα. οι εργασίες επικεντρώθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Έγινε αναφορά σε θεσμούς όπως: Erasmus Plus (κινητικότητα, στρατηγικές συνεργασίες, τοπική επιτροπή νέων), Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (αδελφοποιήσεις πόλεων, διμερείς συνεργασίες μεταξύ φορέων και επιστημονικών ιδρυμάτων), LEADER (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης), και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (για νέους, στους τομείς καινοτομίας και ανάπτυξης). Στη συνέχεια, ακολούθησαν θεματικές όπως Τοπική Αυτοδιοίκηση και προοπτικές, καθώς και ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων.
Αναλυτικά η ανάρτηση αναφέρει: “Στην 9η Ελληνογερμανική συνδιάσκεψη Δήμων και κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκε στο Έρντινγκ της Βαυαρίας συμμετείχε ο Βασσάλος Μανώλης αντιδήμαρχος Αμοργού ως εκπρόσωπος του Δήμου Αμοργού.
Στη συνδιάσκεψη μετείχαν πάνω από 300 εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, όπως επίσης και εμπειρογνώμονες και από τις δυο χώρες. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η αναζήτηση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, η προώθηση γεωργικών προϊόντων, η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και η κυκλική οικονομία. Έγινε συζήτηση για επιτυχημένα παραδείγματα από την Ελλάδα και τη Γερμανία και οι δυνατότητες που προσφέρουν νέα μοντέλα συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εμείς από την πλευρά μας σαν δήμος που μετέχει για πρώτη φορά στη συνέλευση είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά του δήμου μας, τις προοπτικές και τις θεματικές ενότητες που θα μας ενδιέφερε μια μελλοντική συνεργασία. Δώσαμε το παρόν σε ένα σημαντικό θεσμό, ανταλλάξαμε απόψεις και πληροφορίες, ενισχύσαμε τις διμερείς επαφές και στοχεύουμε η συνέχεια να είναι ακόμα καλύτερη μέσα από συνεργασίες που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή κοινής διακήρυξης, η οποία περιέχει τις βασικές αρχές και ένα κοινό πλαίσιο δράσεων με στόχο να γίνει μία δημιουργική επανεκκίνηση στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας. Η επόμενη Ελληνογερμανική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σε περίπου ένα χρόνο στην Αθήνα.