Στα 296 δισ. ευρώ ανέρχεται σήμερα το χρέος του ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτες και επίσημους πιστωτές.
Σε ποιους και πόσα χρωστάει η Ελλάδα;
Στα 296 δισ. ευρώ ανέρχεται σήμερα το χρέος του ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτες και επίσημους πιστωτές. Στο ποσό αυτό όμως δεν συμπεριλαμβάνεται το λεγόμενο και «κρυφό χρέος», ύψους 25 δισ., που είναι οι δυνητικές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση καταπτώσεως των εγγυήσεων που έχει παράσχει σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης: δηλαδή κρατικές επιχειρήσεις, δημόσιοι οργανισμοί και ΔΕΚΟ που έχουν αντλήσει αυτά τα δάνεια.
Στην περίπτωση που οι εγγυήσεις αυτές καταπέσουν όλες, όπως έγινε με τα 481 εκατ. του ΟΣΕ και τα 49 εκατ. της ΕΑΣ στο πρώτο εξάμηνο, τότε το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να εκτοξευθεί έως και τα 320 δισεκατομμύρια. Και αυτά χωρίς τις εγγυήσεις του Δημοσίου για τις τράπεζες, που έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε να καλύψουν μέρος της χρηματοδότησης που έχουν αντλήσει μέσω του ELA και η οποία πάντως εξυπηρετείται κανονικά. Και βέβαια στα 296 δισ. δεν περιλαμβάνονται ούτε τα κόστη εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, τα επιτόκια δηλαδή που καταβάλλονται ετησίως και το μέσο σταθμικό ύψος των οποίων είναι της τάξης του 2%.
Οι αριθμοί ζαλίζουν
Τα ποσά αλλά και οι δομές της χρηματοδότησης ζαλίζουν κυριολεκτικά τους μη εξοικειωμένους με τη δυναμική της εξέλιξης του χρέους και τον αριθμό των πιστωτών. Και το συνολικό ποσό μεταβάλλεται συνεχώς, ενίοτε και σε εβδομαδιαία βάση, καθώς η Αθήνα έχει μπροστά της αλλεπάλληλες αποπληρωμές δόσεων προηγούμενων δανείων που εκτείνονται έως και το 2059 αλλά και εισπράξεις από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Τέτοια εκταμίευση είναι αυτή της επικειμένης δόσης των 2 δισ. και τέτοιες πληρωμές είναι οι τρεις προς το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο, που ξεπερνούν το 1,2 δισ. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμα εισπράξει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism ή ESM) παρά μέρος μόνον του τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Εχουν εκταμιευτεί 23 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 10 προορίζονται για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα, ενώ άλλα 13 δισεκατομμύρια που εκταμιεύτηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τις μεγάλες πληρωμές χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ των προηγούμενων μηνών. Η επικείμενη καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ θα προέλθει ακριβώς από αυτά τα 63 δισ. ευρώ εκ των συνολικά 86 δισ. που έχει εγκρίνει ο ESM στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.