Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑιγαίο: "Τσάι και συμπάθεια" από Μέρκελ προς Δημάρχους Βορείου Αιγαίου για προσφυγικό

Αιγαίο: “Τσάι και συμπάθεια” από Μέρκελ προς Δημάρχους Βορείου Αιγαίου για προσφυγικό

|

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ μετά από δύο μήνες έστειλε απάντηση στους Δημάρχους Λέρου, Κω, Λέσβου, Χίου, Σάμου για το προσφυγικό – Τι αναφέρει 

Ηταν η 9η Ιανουαρίου όταν έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο των συντονισμένων κινήσεων για την αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.)  των νησιών του B.A. Αιγαίου, οι πέντε  δήμαρχοι των νησιών της Σάμου, της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου και της Κω κ.κ. Αγγελόπουλος, Γαληνός, Βουρνούς, Κόλιας και Κυρίτσης αντίστοιχα,έστειλαν επιστολή στην Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Άνγκελα Μέρκελ, για το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά κυρίως τη διαχείριση του προσφυγικού για την αποσυμφόρηση των νησιών. Και ζητούσαν την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ ώστε η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας να ερμηνευθεί ως προς το ζήτημα αυτό, υπέρ των ακριτών νησιωτών της Ένωσης και όχι εις βάρος τους, επιτρέποντας την μετεγκατάσταση των εγκλωβισμένων στα νησιά στην Ηπειρωτική Ευρώπη.

Και τώρα έρχεται η ώρα της απάντησης… Με χτυπήματα στη πλάτη, πολύ συμπάθεια (και ολίγον τσάι) αλλά επί της ουσίας τίποτα. Οχι, ότι περίμενε κάποιος κάτι διαφορετικό, έτσι δεν είναι; Η απάντηση έρχεται από το γραφείο της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου και ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε ” Σας διαβεβαιώνω ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου” ….. “Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, αναλαμβάνουν  μεγάλη ευθύνη – που είναι για χάρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά”, έχει και καλύτερο όταν λέει ” Παρακαλώ να είστε βέβαιοι ότι η Γερμανία επίσης θα παραμείνει δυνατός υποστηρικτής σε αυτή την κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια”, Ααα όχι, το καλύτερο είναι αυτό “Ως Ευρωπαίοι και στενοί φίλοι, είμαστε ευγνώμονες για τις σπουδαίες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι κοινότητές σας μέχρι τώρα”.

Αναλυτικά η επιστολή όπως δημοσιεύτεται στην ιστοσελίδα parapolitika.gr αναφέρει ” 

Αγαπητοί Κύριοι,

Εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Δρ. Άγκελα Μέρκελ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για το ευγενικό σας γράμμα της 9ης Ιανουαρίου.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αν και ο αριθμός των αφίξεων δια θαλάσσης έχει μειωθεί σημαντικά από την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρώπης –Τουρκίας, η συνεχιζόμενη παρουσία πολλών αιτούντων άσυλο παραμένει μια τεράστια πρόκληση για τις τοπικές σας κοινωνίες. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, αναλαμβάνουν  μεγάλη ευθύνη – που είναι για χάρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Ως Ευρωπαίοι και στενοί φίλοι, είμαστε ευγνώμονες για τις σπουδαίες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι κοινότητές σας μέχρι τώρα.

Κατά την άποψή μας, μια καθολική εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρώπης- Τουρκίας, ιδιαίτερα με στόχο τις άμεσες επιστροφές, παραμένει το κλειδί για να εμποδιστούν οι άτακτες αφίξεις και να ανακουφιστεί η μεταναστευτική πίεση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στο μεταξύ, πρέπει να γίνει πλήρης χρήση της υπάρχουσας Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για να διασφαλιστεί, αφενός, αξιοπρεπής και επαρκής στέγαση των αιτούντων άσυλο και αφ’ ετέρου, κατάλληλη υποστήριξη και αποζημίωση των κοινοτήτων  που τους αφορά. Πιστεύουμε ότι ανάλογα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε στενή συνεργασία ανάμεσα στις τοπικά και κεντρικά κέντρα εξουσίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρακαλώ να είστε βέβαιοι ότι η Γερμανία επίσης θα παραμείνει δυνατός υποστηρικτής σε αυτή την κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια,

Με εκτίμηση,

Jan Hecker

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.