Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», πραγματοποιήθηκε διαδήλωση χθες στη Χίο – Σήμερα οι Δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να παραδώσουν στον αρμόδιο Υπουργό το ψήφισμα διαμαρτυρίας – Τι αναφέρει ο Υπουργός Μεταναστευτικού κος Μηταράκης
«Το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας, εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό», ανέφερε χθες στους συγκεντρωμένους στο λιμάνι της Χίου, ο δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης….
Κι αυτό ειπώθηκε λόγω της γενικής απεργίας, με καθολική συμμετοχή που πραγματοποιήθηκε χθες στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τα οποία πλήττονται από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.Συγκεντρώσεις και σε Σάμο, Χίο, Λέρο. Κάθε δραστηριότητα είχε νεκρώσει κλειστά ήταν έως και τα περίπτερα, ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το κτίριο της ΔΟΥ Μυτιλήνης.
Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκαν, στη Μυτιλήνη στο χώρο της προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.
Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».
«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.
«Αμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του νεοσύστατου δήμου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ανέφερε: «Μας λένε ότι θα κλείσουν όλα τα κέντρα που λειτουργούν, αλλά δεν μας λένε πως. Μας λένε ότι πρέπει κάνουν νέα δομή, ενώ ταυτόχρονα μας λένε πως δεν μπορούν να κάνουν αποσυμφόρηση. Έχουνε σχέδιο λένε, που αλλάζει από βδομάδα σε βδομάδα. Περιφέρουν τη νέα δομή σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του νησιού, προσπαθώντας να σπείρουν τον διχασμό. Ήρθε όμως φαίνεται πια η ώρα που πρέπει να μιλήσετε εσείς».
Σήμερα, οι δήμαρχοι των νησιών και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να παραδώσουν στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικό ψήφισμα των κατοίκων.
Το ψήφισμα που θα παραδοθεί στο υπουγείο Εσωτερικών:
Συγκεντρώσεις κατοίκων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, Χίο , Βαθύ Σάμου στις 22.01.2020
Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά μας να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και την ΕΥΡΩΠΗ:
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.
ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ & ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ.
ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ!!
ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Αμέσως μετά την θυροκόλληση ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν γίνεται να ερχόμαστε σε Κυβερνητικό κτήριο και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η Κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα αιτήματά μας. Αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Βουλή και το Υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμά μας. Δεν κάνουμε πίσω».
Μηταράκης: Κλειστά κέντρα και ταχείες επιστροφές για όσους δεν δικαιούνται άσυλο
«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ο περιορισμός των ροών», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
«Θα δουλέψουμε συστηματικά και με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου πάνω σε ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών αλλά αν δεν μειώσουμε τις ροές δεν λύνουμε το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Μηταράκης. Όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι καθώς επιταχύνουμε το άσυλο και διαχωρίζουμε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, περνάμε το μήνυμα, που δεν το είχαμε περάσει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου και εφαρμόζει την εθνική νομοθεσία σε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, χωρίς βέβαια να είμαστε ξενοφοβικοί, χωρίς να απορρίπτουμε καμία υποχρέωση που έχουμε βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να εφαρμόζουμε τον νόμο πολύ πιο αποτελεσματικά».
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νησιώτες είναι δύσπιστοι «γιατί έχουν ακούσει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια, έρχονται μετά από τέσσερα χρόνια μεταναστευτικής πολιτικής του Σύριζα η οποία ξαφνικά δημιούργησε ένα σοκ στα νησιά με τις αφίξεις του 2015 και τις ροές που συνεχίστηκαν. Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας». Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πάντως ότι η σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων των νησιών «είναι απόλυτα δικαιολογημένη», καθώς «βιώνουν στα νησιά μια μεταναστευτική κρίση που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυσανάλογο βάρος στη νησιωτική Ελλάδα».
Το υπουργείο διαφωνεί με τις τοπικές αρχές των νησιών στο μέγεθος των κλειστών δομών, τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι οι δομές «πρέπει να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, αυτοί που επιλέγουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά, επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα γιατί θεωρούν ότι η ελληνική διαδρομή είναι πιο εύκολη από άλλες επιλογές» και συνέχισε ότι «πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Δίνουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται, αλλά γι’ αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον η διαδρομή στην Ελλάδα είναι αδιέξοδη, θα καταλήγει σε κλειστά κέντρα και ταχείες επιστροφές».