Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑιγαίο: Κάσος και Ψαρά αναγνωρίστηκαν ως «Ηρωικά νησιά»

Αιγαίο: Κάσος και Ψαρά αναγνωρίστηκαν ως «Ηρωικά νησιά»

|

Δεκτή έγινε η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Δωδεκανήσων Δημήτρης Γάκης με αίτημα την ανακήρυξη των Ψαρών και της Κάσου σε «Ηρωικές Νήσους», λόγω της καταστροφής των δύο νησιών κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία.- Το “Ευχαριστώ” από το Δήμο Κάσου 

Δεκτή έγινε η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Δωδεκανήσων Δημήτρης Γάκης με αίτημα την ανακήρυξη των Ψαρών και της Κάσου σε «Ηρωικές Νήσους», λόγω της καταστροφής των δύο νησιών κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία. «Η τροπολογία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης, έγινε άμεσα δεκτή τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, όσο και από την Έλενα Κουντουρά, καθώς το νομοσχέδιο στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία είναι του υπουργείου Τουρισμού». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Α. Μιχαηλίδης προχώρησε σε μια σύντομη επισκόπηση των γεγονότων που συνδέονται πρωτίστως με την καταστροφή των Ψαρών. Επισήμανε την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά των Ψαρών (όπως και της Κάσου) στον αγώνα για την εθνική αυτοδιάθεση, ανάλογη με το βαρύ τίμημα που τελικά κατέβαλλαν μέσω της σχεδόν ολοσχερούς καταστροφής τους.

Εν συνεχεία, «σημείωσε πως η σημασία των γεγονότων της καταστροφής των δύο νησιών υπερβαίνει την αδιαμφισβήτητα εθνική και πατριωτική τους διάσταση καθώς και την περίοπτη θέση που κατέχουν στην ελληνική κληρονομιά και αποκτούν πανανθρώπινη αξία. Και αυτό διότι τόσο τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον αγώνα και τη θυσία των κατοίκων των δύο νησιών, όσο και το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας που συνόδευσε την καταστροφή τους έχουν οικουμενική διάσταση και αποτύπωμα». Για τους παραπάνω λόγους, κατέληξε ο Α. Μιχαηλίδης «με την ανακήρυξη των Ψαρών και της Κάσου σε «Ηρωικές Νήσους» αφενός αποδίδεται η ύψιστη τιμή στους άνδρες και γυναίκες των νησιών αυτών, και αφετέρου θωρακίζεται συμβολικά όχι μόνο η ελληνική αλλά και η πανανθρώπινη ιστορική μνήμη».

Το ευχαριστώ από τη Κάσο

Να σημειώσουμε ότι σήμερα είχαμε και το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Κάσου σχετικά με την εν λόγω κυβερνητική απόφαση και αναφέρει: «  Χρειάστηκε να πλησιάσουμε τα 200 χρόνια από την καταστροφή της  επαναστατημένης Κάσου το 1824 από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, αλλά επιτέλους η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει επισήμως τη θυσία των προγόνων μας, ανακηρύσσοντάς την, μέσω της Βουλής των Ελλήνων, «Ηρωικό Νησί». Ένα πάγιο αίτημα των αρχών του νησιού, μετά από συστηματική και επίμονη προσπάθεια του Δήμου μας, βρήκε ανταπόκριση από όλους τους πολιτειακούς φορείς και από σήμερα πλέον είναι γεγονός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Ελληνική Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χαρίτση, και η Βουλή των Ελλήνων συμμερίστηκαν άμεσα το δίκαιο αίτημα που προώθησε μεθοδικά ο Δήμος μας σε αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μαζί με την Κάσο αναγνωρίστηκαν και τα Ψαρά, ως ηρωικό νησί, κι έτσι επιτέλους δικαιώνονται οι αγώνες και οι θυσίες των δύο νησιών που είχαν μείνει εκτός του εθνικού κορμού το 1830 με την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Δήμαρχος Κάσου Μαίρη Σορώτου – Τσανάκη, η οποία παρακολούθησε τη συνεδρίαση, κατόπιν προσκλήσεως από τις θέσεις των επισήμων, εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση για την ανακήρυξη της Κάσου ως «Ηρωικού Νησιού», με τη σχετική τροπολογία. Η Δήμαρχος εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος υπήρξε σταθερός συμπαραστάτης στο αίτημα του Δήμου. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται επίσης σε όλους τους Έλληνες Βουλευτές και ιδιαιτέρως στους κ.κ Δημήτριο Γάκη και Ανδρέα Μιχαηλίδη που κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία-προσθήκη και τον κ. Μάνο Κόνσολα που ήταν ο εισηγητής από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Για την Ιστορία…

Και για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η σφαγή της Κάσου έγινε την 7η Ιουνίου του 1824 όταν με την αρωγή Κασιώτη προδότη, οι δυνάμεις του χιλίαρχου Μουσά κατέλαβαν το νησί και έσφαξαν όλους σχεδόν τους κατοίκους ενώ όσοι έμειναν ζωντανοί οδηγήθηκαν στα κάτεργα των πλοίων του Χουσεϊν Μπέη… Λέγεται ότι από τους 7000 κατοίκους δεν έμεινε … ρουθούνι όπως είχε αναφέρει στον Γάλλο ναύαρχο Δεριγνύ για να εισπράξει την απάντηση « οι έλληνες είναι σαν τον φοίνικα της Ελληνικής μυθολογίας, θα γεννηθούν από τις στάχτες τους».

Και η σφαγή των Ψαρρών που υμνήθηκε από τον Διονύσιο Σολωμό έγινε μερικές ημέρες αργότερα, στις 21 Ιουνίου με περίπου 20.000 νεκρούς Ψαριανούς και πρόσφυγες ενώ οι Τούρκοι έχασαν περίπου 2000 άνδρες σε μία από τις πιο σκληρές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης…  Εξού και το τετράστιχο του Σολωμού που αναφέρει:

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη /

περπατώντας η Δόξα μονάχη /

μελετά τα λαμπρά παλληκάρια /

και στην κόμη στεφάνι φορεί /

γινωμένο από λίγα χορτάρια /

πού ‘χαν μείνει στην έρημη γη».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου διαψεύδει την ένταξη της Τήνου στη γραμμή Λαυρίου – Καβάλας

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στη γραμμή που συνδέει τον Άη Στράτη και τη Λήμνο, παρά τις «εντυπώσεις» που δημιουργήθηκαν από δηλώσεις βουλευτών.

«Το Γλέντι»: Από τη Σχοινούσα στα πανηγύρια όλης της Ελλάδας, το τραγούδι που έγινε φαινόμενο (video)

Δεκαεννιά χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, το τραγούδι του Νίκου Οικονομίδη εξακολουθεί να ξεσηκώνει, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση μπορεί να παραμένει ζωντανή και να γίνεται viral.

Κατ. Μουστάκη: “Η αλήθεια για το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Νάξου, τα παιδιά μας δεν αξίζουν κοντέινερ”

Κατερίνα Μουστάκη, δημοτική σύμβουλος με τη «Δύναμη Αλλαγής», καταγγέλλει την αδράνεια της δημοτικής αρχής και ζητά άμεση λύση για την αξιοπρεπή εκπαίδευση των μαθητών.

Στην Αμοργό ο επόμενος σταθμός των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ

Στις 5–7 Σεπτεμβρίου το ΔΣ συνεδριάζει στο κυκλαδίτικο νησί με σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης

Νάξος – Μονή: Στη Παναγία Δροσιανή γιορτάζει το Γενέθλιον της Θεοτόκου

Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, η ιστορική εκκλησία του 4ου αιώνα μ.Χ. υποδέχεται πιστούς σε μια από τις πιο κατανυκτικές πανηγύρεις των Κυκλάδων.

Σαντορίνη: Το ρεμπέτικο τραγούδι ζωντανεύει στον παραλιακό πεζόδρομο του Καμαρίου

Μια μουσική περιπλάνηση με κιθάρα, μπουζούκι και τραγούδι, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στο φεστιβάλ «Στρογγύλη On The Road»

ΔΕΘ: 100 χρόνια από την έμπνευση του Νικόλαου Γερμανού έως το σήμερα

Η 89η ΔΕΘ τιμά τα 100 χρόνια του θεσμού – Η εμμονή του Γερμανού, η κρίση του ’30, ο μύθος του φραπέ και τα χρόνια Σημίτη, Καραμανλή και Τσίπρα

Πάρος: Αποκτά Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, νέα εποχή για την εκπαίδευση στο νησί

Η Νάουσα υποδέχεται δύο νέες σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση στις Κυκλάδες.

Δήμος Κέας: Δωρεάν εξετάσεις πρόληψης για γυναίκες στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου»

Από 23 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου, κινητή μονάδα στην Κορησσία θα προσφέρει τεστ Παπανικολάου, μαστογραφίες και HPV test χωρίς καμία χρέωση.

Η ΕΕ θεσπίζει Κώδικα Δεοντολογίας για τις διαδικτυακές κριτικές στον τουρισμό

Νέοι κανόνες για διαφάνεια και αξιοπιστία στις αξιολογήσεις καταλυμάτων, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τουρισμό

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.