Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑιγαίο: Εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα ύψους 15.5 εκατ....

Αιγαίο: Εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα ύψους 15.5 εκατ. ευρώ

|

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου – Εντεκα έργα προϋπολογισμού 15.5 εκατ. ευρώ, κερδισμένη με το καλημέρα η Ανάφη 

Ιούλιος του 2017 και ο Δήμαρχος Ανάφης κος Ιάκωβος Ρούσσος βρέθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με στόχο να συζητήσει την ένταξη του έργου του τουριστικού καταφυγίου Ανάφης στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Υπουργείου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, και η ένταξή του στο Α.Π. του Υπουργείου θα αφορά στην πρώτη φάση, ενώ η υλοποίηση θα γίνει άμεσα. Η πρώτη φάση αφορά στην κατασκευή κυματοθραύστη του τουριστικού καταφυγίου, η δεύτερη φάση στην κατασκευή των κρηπιδωμάτων, ενώ η τρίτη φάση αφορά στην εγκατάσταση ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων.

Και όπως είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κος Ρούσσος «θεωρώ ότι η Ανάφη είναι ίσως το μοναδικό νησί, όχι στις Κυκλάδες, αλλά στην Ελλάδα, που δεν έχει έστω ένα μικρό αγκυροβόλιο, ένα λιμανάκι, ώστε να δέσει έστω και μία βάρκα. Το χειμώνα αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα, δεδομένου, ότι ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστεί η μεταφορά κάποιου ασθενούς με πλωτό μέσο, δεν υπάρχει κανένα σημείο κατάλληλο να ελλιμενιστεί και πολλές φορές καθίσταται αδύνατη η προσέγγιση». Είχε τονίσει δε ότι «Από το Υπουργείο θα λάβουμε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ και από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε κι εμείς, είτε με ίδιους πόρους, είτε με άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, να το ολοκληρώσουμε σε επόμενες φάσεις. Αυτό, όμως, που επείγει αυτή τη στιγμή είναι να υλοποιηθεί ο βραχίονας και να μπορεί να υπάρχει ελλιμενισμός σκαφών. Τα υπόλοιπα μπορούν να έλθουν και αργότερα».

Και σήμερα; Σχεδόν πέντε μήνες αργότερα, έρχεται η λύτρωση. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για τα προγράμματα που δημιούργησε το Υπουργείο Οικονομίας ειδικά για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τα οποία θα στηρίξουν τα νησιά με επιπλέον εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ. Και η Ανάφη είναι η πρώτη που εντάσσεται στο σχετικό πρόγραμμα. 

O κ. Χαρίτσης δήλωσε σχετικά: «Στεκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των νησιών του Αιγαίου και παρέχουμε τους πόρους και τα κατάλληλα εργαλεία για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα και να ενισχύσουμε περισσότερο τα νησιά που σηκώνουν το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.
Τα Προγράμματα συνάντησαν μεγάλη επιτυχία και κατατέθηκαν δεκάδες ποιοτικές προτάσεις των οποίων η αξιολόγηση ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας. Σήμερα εντάσσουμε τα πρώτα έργα προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ περίπου (6 στο Βόρειο Αιγαίο και 5στο Νότιο). Χωροθετούνται τόσο σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά όσο και σε μεγαλύτερα που έχουν δεχτεί το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.
Πρόκειται για έργα υψηλής προτεραιότητας που αναβαθμίζουν τις τοπικές υποδομές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών και ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν δεκάδες νέα έργα τόσο στα Προγράμματα αυτά όσο και σε νέα προγράμματα που προετοιμάζει το Υπουργείο μας».

Και όπως βλέπεται στους πίνακες που ακολουθούν, στο Νότιο Αιγαίο έχουμε έργα σε Ανάφη (τουριστικό καταφύγιο), Κάσο (Κρηπίδωμα λιμένα), Σύμη (Ανάπλαση πλατείας λιμένα), Επιμελητήριο Κυκλάδων (για δημιουργία εξαγωγικού cluster) και τέλος Χάλκη (συντήρηση διατηρητέων κτηρίων) 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

ΚΟΚ – Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους: 3.959 παραβάσεις σε μία εβδομάδα

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και αυστηροποίηση των ποινών με τον νέο ΚΟΚ – Στο Νότιο Αιγαίο 374 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Σαντορίνη – 9 Ιουλίου 1956: Ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι που σημάδεψαν το Αιγαίο

69 χρόνια από τον σεισμό μεγέθους έως 7,8 Ρίχτερ στην Αμοργό – 54 νεκροί, 100 τραυματίες και κύματα άνω των 20 μέτρων στη Σαντορίνη - Η ανάρτηση της κας Νομικού

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού