Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑιγαίο (Αϊ Στράτη): Πάσχα της Σακελλαροπούλου με τους ακρίτες

Αιγαίο (Αϊ Στράτη): Πάσχα της Σακελλαροπούλου με τους ακρίτες

|

Πάσχα στον Αϊ Στράτη, στην καρδιά του Αιγαίου για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το ρόλο της Ελλάδας 

Πάσχα στην καρδιά του Αιγαίου, τον Αϊ Στράτη με τους 200 ακρίτες κατοίκους του, επέλεξε να κάνει σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στέλνοντας «προς όλους τους Έλληνες ένα μήνυμα αισιοδοξίας, υπερηφάνειας και αποφασιστικότητας» αλλά και σημειώνοντας σε κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα «επιθυμεί ειρηνική συνεργασία και καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν».

Αρχικά στο αεροδρόμιο της Λήμνου όπου προσγειώθηκε και όπου η έδρα των φρουρών του Αιγαίου, της 130ης Σμηναρχίας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, συναντήθηκε με ιπταμένους και τεχνικούς των αεροσκαφών τύπου F 16 που εδρεύουν εκεί και των ελικοπτέρων Super Puma που πραγματοποιούν έρευνες και διασώσεις στο Αιγαίο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη και ευχήθηκε σε όλους, σημειώνοντας σε δήλωση της «το υψηλό αίσθημα ευθύνης, από το φρόνημα και την αποφασιστικότητα που διακατέχει τα πληρώματα επιφυλακής, ιπτάμενους και τεχνικούς, καθώς και το προσωπικό της 130ης Σμηναρχίας Μάχης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας».

Για την κ. Σακελλαροπούλου «είναι όλοι αυτοί που, αγνοώντας κούραση και προσωπικό κόστος, υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Όλοι που, με πίστη, μαχητικότητα και συνέπεια, αποδεικνύουν ότι μπορούμε να υπερβούμε κάθε πρόκληση και κάθε κίνδυνο».

Η Ελλάδα ούτε απειλεί, ούτε απειλείται

Στη δήλωση της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η Ελλάδα, ένα σύγχρονο κράτος στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενδυναμώνει τις συμμαχίες της, σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί ειρηνική συνεργασία και καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν.

Και η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό, είπε απευθυνόμενοι στα πληρώματα των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, είστε εσείς, οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

Στο μνημείο του Υποσμηναγού Σιαλμά

Από τη Λήμνο με πτήση ελικοπτέρου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στον Αϊ Στράτη. Πρώτος συμβολικός σταθμός πριν τον οικισμό του Αγίου Ευστρατίου το Ακρωτήριο Σιαλμά (τέως Τρυπητή) όπου το μνημείο του Υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά, «του πρώτου νεκρού πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε αερομαχία στο Αιγαίο».

Καταθέτοντας στεφάνι υπό τους ήχους μιας σάλπιγγας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποκλίθηκε με συγκίνηση «στη μνήμη του 27χρονου Υποσμηναγού που στις 18 Ιουνίου 1992, έχασε τη ζωή του εδώ, στη θαλάσσια περιοχή του Αϊ Στράτη, υπερασπιζόμενος τον εθνικό μας εναέριο χώρο από τουρκικά αεροσκάφη».

Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο πριν αναχωρήσει για τη συνάντηση της με τους ανθρώπους του μικρονησιού «η ηρωική πράξη του υποσμηναγού δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η πατρίδα τον ευγνωμονεί. Όπως ευγνωμονεί και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία διασφαλίζουν καθημερινά την ακεραιότητα των συνόρων μας

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Σκληρή απάντηση των επιχειρηματιών στον αντιδήμαρχο Οικονομικών

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει «λαϊκισμό και κακοδιαχείριση» – Αμφισβητεί την «κοινωνική πολιτική» του Δήμου και ζητά δίκαιη τιμολόγηση στο νερό

Εκπαίδευση: Ένας στους τέσσερις νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ζήτησε άδεια αμέσως μετά τον διορισμό

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλά για «δομικό πρόβλημα» που αφήνει κενά κάθε Σεπτέμβριο – Σχεδόν 30% οι άδειες στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Κουφονήσια: 3.135 € από το Koufonisia Festival για τα παιδιά του νησιού

Οι εθελοντικές δωρεές του φετινού Φεστιβάλ στηρίζουν τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» ζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας τίμησε τον Ναξιώτη δημιουργό με μια δυνατή σατιρική παράσταση

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Τέταρτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας φέτος

Μικρή Βίγλα ... 31 νεογέννητες χελώνες έφτασαν στη θάλασσα με τη βοήθεια εθελοντών και Λιμεναρχείου

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Κουφονήσια: Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς για τα «φουσκωμένα» τιμολόγια νερού (video)

Κατσαράς «Έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός – Δεν θέλαμε η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες να μείνουν χωρίς νερό»

Κ. Μουστάκη για ΕΕΕΕΚ Νάξου: «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» (video)

Η Κατερίνα Μουστάκη στον ΣΚΑΪ για το ΕΕΕΕΚ Νάξου «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» – Έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας για άμεση λύση

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.