Όπως διέρρευσε χθες, καταργούνται τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω, τα οποία ως γνωστόν υφίστανται από την Ιταλική κατοχή (από το 1930) και ήταν τα μοναδικά που υπήρχαν στην Ελλάδα!
Όπως διέρρευσε χθες, καταργούνται τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω, τα οποία ως γνωστόν υφίστανται από την Ιταλική κατοχή (από το 1930) και ήταν τα μοναδικά που υπήρχαν στην Ελλάδα!
Οι γνωστοί-άγνωστοι μανδαρίνοι των υπουργείων, προσπάθησαν αρκετές φορές και τα προηγούμενα χρόνια να καταργήσουν στην πράξη τα Κτηματολόγια, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Αυτή τη φορά, κινούμενοι αιφνιδιαστικά, και βρίσκοντας “πρόθυμους” στις ηγεσίες των υπουργείων, φαίνεται ότι έχουν δρομολογήσει τα σχέδιά τους!
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, σε νομοσχέδιο που πρόκειται εντός των ημερών να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται η κατάργηση των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω και η απόλυση του προσωπικού τους!
Βάσει των ίδιων διαρροών, τα κτηματολόγια θα περάσουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος (σήμερα είναι ως γνωστόν στο υπουργείο Δικαιοσύνης).
Προφανώς εάν δεν υπάρξουν έγκαιρα σντονισμένες αντιδράσεις, τότε τα Κτηματολόγια στα δύο νησιά θα αποτελέσουν παρελθόν, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το αλαλούμ που θα επικρατήσει (άλλωστε εδώ και 25 χρόνια προσπαθεί το κεντρικό κράτος να φτιάξει Κτηματολόγιο χωρίς να τα καταφέρνει).
Για τις εξελίξεις πάντως αυτές δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των τοπικών παραγόντων, και αναμένονται έντονες αντιδράσεις.
ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ένα κτηματολογικό γραφείο σε κάθε νομό με την κατάργηση όλων των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων καθώς και των Κτηματολογικών Γραφείων Κω και Ρόδου, τα οποία περνούν από τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην ομπρέλα του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργού Γιώργου Σταθάκη που βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Με τη νέα δομή, η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) από Ανώνυμη εταιρία του δημοσίου που είναι σήμερα, μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αναλαμβάνοντας το τιτάνιο έργο της κτηματογράφησης της χώρας μέχρι το 2020 και παράλληλα την λειτουργία των 395 υποθηκοφυλακείων που πλέον κρατικοποιούνται (τα 17 από αυτά είναι ήδη κρατικά).
Για πρώτη φορά ιδρύεται ένας νέος ενιαίος φορέας και δημιουργείται ένας κοινός κουμπαράς, αφού στα έσοδα από τα τέλη κτηματογράφησης θα προστεθούν και τα έσοδα από τις συναλλαγές των υποθηκοφυλακείων που θα χρηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση του έργου.
Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή αφού θα χρειαστούν άλλα επτά χρόνια δηλαδή ως το 2027, ώστε οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο να γίνουν οριστικές, να μην μπορούν δηλαδή να αμφισβητηθούν από κανένα, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Πάταξη της αδιαφάνειας
Με το σχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο προβλέπεται να εγκριθεί μέχρι το Σεπτέμβριο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, γίνεται και μία μεγάλη προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο της αδιαφάνειας και διαφθοράς στα άμισθα υποθηκοφυλακεία που ελέγχουν με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης αλλά έχει ελέγξει παλιότερα και το ΣΔΟΕ και έχει…βγάλει λαγούς.
Στο επίκεντρο είναι οι κρατήσεις 0,25% τοις χιλίοις επί των δικαιωμάτων μεταγγραφής για τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, οι οποίες όπως προκύπτει από τους ελέγχους δεν διατέθηκαν για τον σκοπό που προέβλεψε ο νομοθέτης που ήταν η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υποθηκοφυλακείων. Τα πορίσματα του ΣΔΟΕ κατέδειξαν παρακρατήσεις άνω του 1 εκ. ευρώ σε ορισμένα υποθηκοφυλακεία, για τις οποίες είτε δεν υπήρξαν παραστατικά, είτε όπου υπήρξαν, έλλειπε ο αναγκαίος εξοπλισμός! Από την πρακτική αυτή, το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι ζημιώθηκε με απώλειες εσόδων εκατομμυρίων ευρώ.