Εθνικό Αστεροσκοπείο: Η Ζάκυνθος μετακινήθηκε τουλάχιστον τρία εκατοστά μετά τον σεισμό
Κατά τρία εκατοστά τουλάχιστον, μετακινήθηκε προς τα νοτιοδυτικά η Ζάκυνθος μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 25 Οκτωβρίου.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Αθανάσιος Γκανάς, αυτό προκύπτει από την ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση των εικόνων ραντάρ του δορυφόρου Sentinel-1 της υπηρεσίας Copernicus του Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), οι οποίες αποκαλύπτουν την επιφανειακή παραμόρφωση του εδάφους στη Ζάκυνθο.
Η μετακίνηση ήταν κυρίως στο οριζόντιο επίπεδο, ενώ δεν διαπιστώνεται κάποια αισθητή κατακόρυφη μετακίνηση. Ο κ.Γκανάς ανέφερε ότι οι επιστήμονες του ΕΑΑ αυτή την περίοδο αναλύουν επίσης γεωδαιτικά στοιχεία από τους σταθμούς GPS στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο για να δουν αν ο σεισμός έχει προκαλέσει και άλλες μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα φαίνεται ότι το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό ήταν τελικά 70 εκατοστά και χρειάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, 56 λεπτά για να φτάσει ως τις ακτές της Ιταλίας.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Δυστυχώς, όμως, μετράει αρκετές “πληγές” αφού οι ζημιές που έχουν καταγραφεί μπορεί να είναι υλικές είναι εκτεταμένες και πολύμορφες. Την ίδια στιγμή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρυχτηκε η Ζάκυνθος μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου όπως προβλέπει η νομοθεσία σε άμεση συνεργασία με τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Ζακύνθου και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση έγινε για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών. Για νέες κατολισθήσεις στην παραλία του “Nαυαγίου” έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Γεωλογίας Ευθυμιος Λέκκας ενω αναφέρθηκε και στην αλλαγή του χρώματος της θάλασσας εξαιτίας των εκτεταμένων καταπτώσεων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λέκκας “Ουσιαστικά συνεχίζεται το φαινόμενο που είχε ξεκινήσει πριν ένα μήνα περίπου. Οι κατολισθήσεις είναι πολύ μεγάλες. Πετάξαμε με ελικόπτερο στην περιοχή του ναυαγίου. Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο ότι ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στην θάλασσα με αποτέλεσμα να αλλάξει το χρώμα της σε ανοιχτό μπλε γεγονός που καταδεικνύει πως ότι έχουμε πολύ μεγάλες καταπτώσεις στην περιοχή του ναυαγίου”.
Επίσης, πολύ μεγάλη κατολίσθηση βράχων έχει υποστεί η παραλία “Μυζήθρες” που βρίσκεται κάτω από τον Φάρο του Κεριού. Εκεί, μεγάλοι όγκοι βράχων έχουν αποκολληθεί από την σεισμική δραστηριότητα και κυριολεκτικά έχουν σκεπάσει την ακτή.
Μετασεισμική συχνότητα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα το φαινόμενο εξελίσσεται ικανοποιητικά. Για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι “αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο ειναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8R καθόσον όπως δήλωσε “είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατα 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα. Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου οτι έχουμε ένα πλήθος μικρότερων μετασεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακρυά απο χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα”.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ