Ο Δήμαρχος Αμοργού Νίκος Φωστιέρης σήμερα ανακοίνωσε ότι το επόμενο έργο θα είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος στην Χώρα και μοιραία έρχεται στο νου η πρόταση από την “ΕΔΩ – Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου” για αντίστοιχη κίνηση στο Νάξο
Πρωί της Τρίτης 31 Ιουλίου και ο Δήμαρχος Αμοργού Νίκος Φωστιέρης είναι καλεσμένος του Aegean Voice 107.5 “η Φωνή του Αιγαίου» και στην εκπομπή «Εκατέρωθεν»… Και αναλύει τις κινήσεις που έχουν γίνει από το Δήμο σε επίπεδο υποδομών όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο (βλ υποδομές για νερό) αλλά και για το άμεσο μέλλον. Και όπως τονίζει ανάμεσα στα άλλα «είμαστε παλιοί και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Κάνουμε μελέτες, τις αναθέτουμε σε συγκεκριμένα γραφεία και όταν είναι ώριμες οι εποχές, προσπαθούμε να εντάξουμε τα έργα σε κάποιο πρόγραμμα»…
Κι ένα από τα επόμενα σχέδια του «ναυάρχου», του Νίκου Φωστιέρη είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος στη Χώρα Αμοργού και γιατί όχι αργότερα και στα άλλα δύο κέντρα του νησιού, την Αιγιάλη και τα Κατάπολα. Στο άκουσμα της συγκεκριμένης κίνησης φέραμε στο νου, την Σαντορίνη και δη την Καλντέρα… Όπου εδώ και μερικά χρόνια, η υπογειοποίηση είναι γεγονός και η εικόνα που έχουν οι επισκέπτες μοναδική…
Αντίθετα, εμείς στη Νάξο ακόμη παλεύουμε.. Και προσπαθούμε… Ναι, έφυγαν τα καλώδια από τη παραλία, αλλά μένουν στο υπόλοιπο της πόλης.. Και δη στην Παπαβασιλείου, τον κεντρικό οδικό δρόμο της πόλης.
Και μας έρχεται στο νου η πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και μερικές εβδομάδες, η «ΕΔΩ – Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου»… Και μάλιστα με οπτικό μέσο, όπου παραθέτει το πριν και το μετά της Παπαβασιλείου στο ύψος του Γυμνασίου. Όπως κι εσείς βλέπετε μέσα από την σχετική φωτογραφία στο τέλος του άρθρου. Δεν αξίζει να το προσπαθήσουμε;
Ας δούμε τι αναφέρει η σχετική πρόταση μέσα από την ιστοσελίδα της «ΕΔΩ – Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Νάξου»
«Προτείνουμε την εκπόνηση μελέτης και χρονοδιαγράμματος υπογειοποίησης των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και όλων των απαραίτητων δικτύων στους οικισμούς του νησιού.
Το συγκεκριμένο έργο θα αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών, απελευθερώνοντας πεζοδρόμια και δημόσιους χώρους από τις ογκώδεις κολώνες διευκολύνοντας έτσι την κίνηση των πεζών. Έμμεσα θα συνεισφέρει στην διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα των χωριών και στην ανάδειξη του πολιτισμού των κοινωνιών του νησιού.
Η χωροταξία των οικισμών και η πολεοδόμησή τους με όρια, λειτουργίες και σχεδιασμό των δημόσιων χώρων θα πρέπει σαφώς να προηγηθεί ενός τέτοιου έργου.
Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να σχεδιαστεί σε στάδια, πέραν του μικρού χρονικού ορίου της τετραετίας ή πενταετίας. Ακολούθως, θα πρέπει να ερευνηθούν οι πιθανότητες χρηματοδότησης από όπου είναι δυνατό και το έργο να ιεραρχηθεί χρονικά βάζοντας ως προτεραιότητα τα πολιτιστικά στοιχεία κάθε τόπου του νησιού αλλά και την ανάγκη τόνωσης του τουρισμού σε κάθε τόπο ξεχωριστά. Ίσως ένα τέτοιο έργο να πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται από τους οικισμούς του νησιού με το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα και να καταλήξει στο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού.
Είναι αρκετά τα παραδείγματα Δήμων, κυρίως της Αττικής, που έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχα έργα υπογειοποίησης καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας με πολύ θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των δημοτών».