Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΞέρουν, δεν μιλούν, φοβούνται... Ποιοι κρύβονται στο ...σκοτάδι;

Ξέρουν, δεν μιλούν, φοβούνται… Ποιοι κρύβονται στο …σκοτάδι;

|

Το Λιμεναρχείο Νάξου περιμένει τις απαντήσεις, οι Δήμαρχοι Νάξου (και Μικρών Κυκλάδων) και Ιού τάσσονται στο πλευρό των αρχών ώστε να βρεθεί λύση και ο διευθυντής του Ιστιτούτου θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” είναι ξεκάθαρος “Ξέρουν αλλά δεν μιλάνε…” – Και ο σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου προχώρησε σε μήνυση στην Εισαγγελία Νάξου  ώστε να βρει απαντήσεις 

Οι εξελίξεις τρέχουν… Μπορεί ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με την ανακοίνωση που εξέδωσε να μιλάει ακόμη και για σκοπιμότητες πίσω από τους θανάτους των θαλάσσιών χελωνών, όμως κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη. Όπως, οι ιθύνοντες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» όπου διά του διευθυντή του, Θοδωρή Τσιμπίδη είναι ξεκάθαροι μιλώντας ουσιαστικά για εγκληματική ενέργεια, για θανάτους από ανθρώπινο χέρι αλλά και για μία κοινωνία που γνωρίζει αλλά επειδή απειλείται δεν μιλάει. Και βέβαια σημειώνει ότι «εάν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα, θα το είχαν λύσει». Επίσης μέσα από το δημοσίευμα του CNN Greece έχουμε την απάντηση του Λιμεναρχείου Νάξου αλλά και των Δημάρχων Ιητών και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οι οποίοι εκφράζουν την άποψή τους για τα τελευταία γεγονότα που δημιουργούν αρνητική εικόνα για τα νησιά και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.  Εμείς να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες είχαμε σήμερα την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα από τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου όπου προχωρούν ένα βήμα περισσότερο και ζητούν από τον Εισαγγελέα πλέον να λάβει όχι απλά γνώση αλλά και δράση ώστε να βρεθούν οι άνθρωποι που προσβάλουν με τις πράξεις τους το σύνολο της κοινωνίας του νησιού…    

Ας δούμε όμως αναλυτικά το δημοσίευμα της ιστοσελίδας CNN Greece που υπογράφει η Θάλεια Δήμου και η οποία φιλοξενεί τόσο τον κο Τσιμπίδη όσο και τους Δημάρχους των δύο νησιών ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση…

«Τον τελευταίο καιρό – σύμφωνα με καταγγελία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» – παρατηρείται έξαρση στις θανατώσεις σπάνιων ειδών σε περιοχές του Αιγαίου. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε πυροβολημένη μια φώκια στην παραλία της Αγίας Θεοδότης της Ίου ενώ τους τελευταίους δύο μήνες έχουν εντοπιστεί δέκα νεκρές, αποκεφαλισμένες, θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή της Νάξου. Οι φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και γεννούν αμέτρητα ερωτήματα. Ποιος και γιατί προβαίνει σε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα εγκλήματα;

Ποιος φταίει;

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρή Τσιμπίδη και με τους δημάρχους Νάξου και Ίου.  «Το θέμα δεν είναι τωρινό. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο εξελίσσεται σχεδόν τα τελευταία 15 χρόνια απλώς αυτή τη στιγμή έχουμε την κορύφωσή του. Αυτό οφείλεται βασικά στην ανομία που υπάρχει. Κανείς τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει διωχθεί, δεν έχει καταδικαστεί, δεν έχει καν ενοχληθεί». Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, μέσω του CNN Greece κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δολοφονίες των θαλάσσιων ζώων και επισημαίνει ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες βρίσκονται «συγκεκριμένοι άνθρωποι που είναι γνωστοί στα νησιά». Διευκρινίζει ωστόσο ότι οι ψαράδες των νησιών δεν φέρουν ευθύνη.

«Οι άνθρωποι που σκοτώνουν τα ζώα είναι αυτοί που καταστρέφουν την αλιεία και ταυτόχρονα απειλούν τις κοινωνίες, τους νησιώτες και οποιονδήποτε τολμήσει να σηκώσει το ανάστημά του. Είναι καιροσκόποι, τελευταίας γενιάς παράνομοι αλιείς που διαθέτουν ταχύπλοα» αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης. Σημειώνει δε ότι το «Αρχιπέλαγος» έχει ενημερώσει τις Αρχές και έχει προχωρήσει σε καταγγελίες αλλά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. «Όλοι αυτοί είναι γνωστοί στις αρχές. Τους έχουμε καταγγείλει μέσα από Ένορκες καταθέσεις, έχουμε δώσει τα ονόματά τους αλλά τίποτα δεν φτάνει ποτέ στη λύση του», λέει χαρακτηριστικά.

 «Οι νησιώτες φοβούνται, τους απειλούν»

Ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» υπογραμμίζει ότι εκτός από τις καταγγελίες του Ινστιτούτου και αρκετοί νησιώτες έχουν απευθυνθεί στις Αρχές αλλά έχουν κάνει πίσω γιατί δέχονται απειλές. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Έχουμε πολλά παραδείγματα πολιτών που έχουν προσπαθήσει να σηκώσουν το ανάστημά τους, να καταγγείλουν τα γεγονότα αυτά αλλά βρέθηκαν μπλεγμένοι σε μία μεγάλη περιπέτεια. Βρέθηκαν να απειλούνται. Έσπασαν το αυτοκίνητο του ενός ενώ του άλλου του έσπασαν τη βάρκα. Απειλούν τις οικογένειές τους». Οι άνθρωποι φοβούνται. Καθένας μας εξιστορεί περιπτώσεις που απειλήθηκε από τους ίδιους ανθρώπους οι οποίοι στα χέρια τους έχουν όπλα και εκρηκτικά».

 «Σκοτώνουν για να τρομοκρατήσουν»

Ένα ερώτημα που γεννάται βλέποντας τις φωτογραφίες των νεκρών ζώων είναι πώς και γιατί ένας άνθρωπος φτάνει σε αυτό το σημείο. Ο Θοδωρής Τσιμπίδης μας εξηγεί: «Σκοτώνουν τα πάντα είτε για αντεκδίκηση είτε για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες. Οι άνθρωποι που σκοτώνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο ζώα δεν το έχουν σε τίποτα να σκοτώσουν ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε μέρα εκρηκτικά. Είτε κατά λάθος, είτε στοχευμένα θα έχουμε θύματα αθώους πολίτες».

 «Η κατάσταση συγκαλύπτεται. Θα φτάσουμε να έχουμε ανθρώπινα θύματα»

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» υποστηρίζει ότι κάποιοι δεν θέλουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ότι το συγκαλύπτουν. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο λιμεναρχείο της Νάξου. «Αν ήθελε να τελειώσει με αυτή την υπόθεση θα το έκανε. Γνωρίζει τους ανθρώπους, τους έχουμε ενημερώσει εμείς οι ίδιοι με καταγγελίες, υπάρχουν τα ονόματά τους στην Εισαγγελία της Νάξου και στο Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η κατάσταση συγκαλύπτεται και αν θέλουμε να τη λύσουμε μπορούμε να τη λύσουμε αύριο. Αν δεν θέλουμε, θα ζήσουμε πολύ χειρότερες μέρες. Θα φτάσουμε να έχουμε ανθρώπινα θύματα. Έχουμε ήδη τραυματισμένους ανθρώπους, που απλά κολυμπούσαν στο νερό και δέχθηκαν το ωστικό κύμα και απλώς λένε ότι αυτή τη φορά τη γλιτώσαμε. Είναι κάτι που πραγματικά μας ντροπιάζει ως πολίτες και ως περιβαλλοντικό φορέα μας ανησυχεί πολύ. Τα ζώα μέρα με τη μέρα τελειώνουν».

Πώς σκοτώνονται τα ζώα

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Τσιμπίδης γίνεται πάντοτε νεκροψία στα νεκρά ζώα και έχει διαπιστωθεί ότι το 90% αυτών έχουν θανατωθεί από ανθρώπινο χέρι. «Οι χελώνες δεν μπλέχτηκαν σε δίχτυα. Οι χελώνες σχεδόν ποτέ δεν μπλέκονται στα δίχτυα. Μία χελώνα είναι ικανή να κόψει ακόμα και σύρμα. Το πιο πιθανό είναι αυτές οι χελώνες να δέχθηκαν ωστικό κύμα από κάποιο δυναμίτη. Μπορεί και να πιάστηκαν στα δίχτυα κάποια μηχανότρατας από όπου δεν μπορεί να γλιτώσει κανένα ζώο» σημειώνει και καταλήγει: «Το πώς σκοτώνονται τα ζώα το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με την παράκτια αλιεία γιατί δεν μπορεί να επιφέρει μία τέτοια καταστροφή. Μαζική θανάτωση ζώων μπορούν να κάνουν είτε τα μεγάλα αλιευτικά είτε οι εκρήξεις».

Η απάντηση του Λιμεναρχείου Νάξου

Το CNN Greece επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο Νάξου από όπου μας είπαν ότι έχει σταλεί έγγραφο στον αρμόδιο φορέα ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος θανάτωσης των χελωνών. Τόνισαν επίσης ότι διενεργείται προανάκριση και όλα θα γίνουν γνωστά όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Δήμαρχος Νάξου: Να βρεθούν οι υπαίτιοι

«Ο δήμος Νάξου καταδικάζει κάθε ενέργεια θανάτωσης θαλάσσιων χελωνών. Επειδή ακούγονται πολλά σχόλια πραγματικά μας κάνει εντύπωση γιατί καμία αρμόδια αρχή δεν έχει διαπιστώσει τις συνθήκες θανάτωσης των χελωνών. Κανείς δεν γνωρίζει τις αιτίες και τον χρόνο που προκλήθηκαν οι θάνατοι αυτοί» λέει στο CNN Greece, ο δήμαρχος Νάξου, Μανώλης Μαργαρίτης και προσθέτει: «Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε τέτοια θέματα. Ο Δήμος μας στηρίζει κάθε προσπάθεια των αρμόδιων Αρχών να βρεθούν οι υπαίτιοι και έχει ήδη ξεκινήσει προανάκριση από το λιμεναρχείο Νάξου. Είναι κρίμα όμως η Νάξος να δέχεται μία αυθαίρετη συκοφάντηση».

Δήμαρχος Ίου: Η θάλασσα είναι η ζωή μας

Η εικόνα της πυροβολημένης φώκιας σε παραλία της Ίου προκάλεσε σοκ. Ο δήμαρχος, Μιχάλης Πετρόπουλος καταδικάζει το γεγονός και λέει στο CNN Greece ότι «δεν είναι δυνατόν να καταδικάζεται ένα νησί για ένα γεγονός». Τονίζει δε με εμφατικό τρόπο ότι «η θάλασσα είναι η ζωή μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

Το Αιγαίο “πηγαίνει” Μέγαρο Μουσικής με τους Ματθαίο Γιαννούλη και Μάκη Ψαραδέλλη

Μουσικές «ΘΥΜΗΣΕΣ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πότε θα γίνει η εκδήλωση και ποιοι συμμετέχουν

Σαντορίνη: Το πρωί της Τετάρτης το τελευταίο “αντίο” στον ηγούμενο του Προφήτη Ηλία

Την Κυριακή (19/03) έφυγε από τη ζωή ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία στη Σαντορινη - Το πρόγραμμα της εξόδιου ακολουθίας την Τετάρτη (22/03)

Στις Μέλανες η τελυταία κατοικία του πατέρα Νικόλαου Μετζητάκου

Την Κυριακή 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία του πατέρα Νικόλαου - Ποιοι τον αποχαιρέτησαν

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Δολοφονία Αλκη – Ιατροδικαστής: “Αργός και βασανιστικός ο θάνατός του”

Κατάθεση ιατροδικαστή στη Δίκη για τη δολοφονία του Αλκη "Καλύτερα να σε πυροβολήσουν, καλύτερα να πέσεις από το μπαλκόνι. Αυτό το ένα λεπτό ήταν μια αιωνιότητα για τον Αλκη"

Ανακάλυψη χαμένης … ηπείρου μετά από σχεδόν 400 χρόνια

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη χαμένη ήπειρο μετά από 375 χρόνια

ΠΝΑι: Από τη Νάξο ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων του Νοτίου Αιγαίου

Μελέτη Ενεργειακής Αναβάθμισης του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου, του Νοσοκομείου Σύρου και τεσσάρων (4) ακόμα νοσοκομείων στο Ν. Αιγαίο

Μήλος: Εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Star Clippers για το 2023

Star Clippers: Η Μήλος νέος προορισμός κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά για το 2023

Η Σκόπελος και ο ρόλος της στην βιομηχανία κινηματογράφου

Mirror: Η Σκόπελος στις 10 πιο εμβληματικές κινηματογραφικές τοποθεσίες του κόσμου - Η σημασία των γυρισμάτων του Mamma Mia

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Απεργία – Blue Star Ferries: Βράδυ Πέμπτης (16/03) λύνει κάβους το Blue Star Naxos

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση την απεργία της 16ης Μαρτίου

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Δυνατότητα γυναικολογικών εξετάσεων (19-27 Μαρτίου) στο Νοσοκομείο Νάξου

Στο Νοσοκομείο της Νάξου έρχεται γατρός ειδικότητας Μαιευτικής – Γυναικολογίας - Το χρονικό διάστημα και ο τρόπος για ναεπικοινωνήσετε

Ελλείψεις στην ασφάλεια των αεροδρομίων και τα …γίδια στο διάδρομο της Νάξου

Συναγερμός για τα αεροδρόμια: Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις – Η προειδοποίηση για… αιγοπρόβατα σε διαδρόμους προσγείωσης με σημείο αναφοράς τη Νάξο

Ο.ΝΑ.Σ.: Ερχεται 7ημερη εκδρομή σε Ουγγαρία – Αυστρία

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) διοργανώνει 7ημερη εκδρομή σε Βουδαπέστη και Βιέννη.. Δείτε ημερομηνίες

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

“Αξίζουμε Καλύτερα” – Μ. Πολυκρέτης: Κάλεσμα για συζήτηση σχετικά με την περιοχή της Ελλης

Κάλεσμα σε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τη περιοχή της "Ελλης" στη πόλη της Νάξου ανοίγει ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης - Που και πότε

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας