Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονWWF Ελλάδα - Νάξος: Η παραλία του Αγίου Γεωργίου έχει τα λιγότερα...

WWF Ελλάδα – Νάξος: Η παραλία του Αγίου Γεωργίου έχει τα λιγότερα απορρίμματα πανελλαδικά

|

Στο Νότιο Αιγαίο παρατηρήθηκε για τον μήνα Απρίλιο η μικρότερη καταγραφή απορριμμάτων στις παραλίες σύμφωνα με την WWF Ελλάς και με βάση το πρόγραμμα “Υιοθέτησε μία παραλία” – Η παραλία του Αγίου Γεωργίου στη Νάξο έχει τα λιγότερα και ακολουθεί ο Λωτός στη Σύρο – Ποια είναι η παραλία με τα περισσότερα απορρίμματα – Και ποια είναι η “μητέρα” στη παραλία της Νάξου

Μπορεί να είναι δραματική η κατάσταση που επικρατεί λόγω των σκουπιδιών σε πολλές ελληνικές παραλίες αλλά εμείς στη Νάξο χαμογελάμε… Το γιατί; Θα σας το πούμε πιο κάτω… Εδώ να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ χιλιάδες τόνοι πλαστικά αντικείμενα καταλήγουν στις θάλασσες αποδεικνύοντας πως ο άνθρωπος καταστρέφει το οικοσύστημα υποβαθμίζοντας την ίδια του τη ζωή.

Η ρύπανση των θαλασσών είναι μια θλιβερή πραγματικότητα. Η χώρα μας παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με 68 κιλά πλαστικών ανά άτομο. Πάρα πολύ μικρό ποσοστό από τα εν λόγω απορρίμματα ανακυκλώνεται, το μεγαλύτερο ποσοστό οδηγείται στις χωματερές ενώ επίσης ένα μεγάλο ποσοστό διαφεύγει στο φυσικό περιβάλλον.

«Σχεδόν 40.000 τόνοι πλαστικών απορριμάτων διαρρέουν στο φυσικό περιβάλλον και 11.500 τόνοι καταλήγουν στη Μεσόγειο. Το 70% αυτών των απορριμάτων ρυπαίνει κάθε χρόνο και τις ελληνικές ακτές» υπογραμμίζει μιλώντας στο Newsbeast o Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς και υπεύθυνος του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία».

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς το WWF Ελλάδας τον Μάιο του 2021 ξεκίνησε επίσημα το νέο του πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» που στόχο έχει την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης πραγματοποιώντας τον Απρίλιο 11 πιλοτικές καταγραφές.

«Σε 11 διαφορετικές παραλίες της χώρας μας όπου έγιναν καταγραφές βρέθηκαν 10.158 τεμάχια απορριμάτων (γιατί το πρωτόκολλο του συγκεκριμένου προγράμματος δεν μετράει κιλά και τόνους αλλά αντικείμενα σε τμήμα παραλίες 100 μέτρων). Ουσιαστικά από τα 10.158 τεμάχια το 84% αυτών ήταν πλαστικά, το υπόλοιπο 16% ήταν μέταλλο, χαρτί και επεξεργασμένο ξύλο. Μέσος όρος των καταγραφών ανά παραλία ήταν τα 925 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση όμως η ανώτατη οριακή τιμή για να θεωρείται μια παραλία καθαρή είναι τα 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής»

Τα συχνότερα απορρίμματα που βρέθηκαν στις 11 ελληνικές ακτές όπου έγιναν καταγραφές είναι τα αποτσίγαρα ενώ ακολουθούν τα πλαστικά αντικείμενα από 2,5 έως 50 εκατοστά.

Χανιά και Νάξος στους δύο πόλους

Τα περισσότερα τεμάχια απορριμμάτων ανά 100 μέτρα που ανέρχονται σε 3.790 εντοπίστηκαν στην παραλία της Κλαδισού Χανίων ενώ η περιοχή με τα λιγότερα απορρίμματα ήταν παραλία του Άη Γιώργη στη Νάξο όπου βρέθηκαν 195 τεμάχια. Για τη Νάξο να σημειώσουμε ότι – σύμφωνα με το πρόγραμμα “Υιοθέτησε μία παραλία –  η «μαμά» είναι η Κέλλυ Γαρυφαλλή με τους Naxos Beach Heroes και στην καταγραφή που έγινε βρέθηκαν: 68 Σπάγκοι και σχοινάκια, 20 Αποστίγαρα (φίλτρα), 12 πετονιές αλιείας, 10 καπάκια πλαστικά και 8 κομμάτια χαρτιού…

Να τονίσουμε εδώ ότι σε ανάρτησή της η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αναφέρει: “Θέλω να αναφερθώ στο δημοσίευμα της WWF για την παραλία του Αγίου Γεωργίου σαν τις καθαρότερες τις Ελλαδας στα μικροπλαστικά, θυμίζω ότι καθαρίστηκε συστηματικά με δράσεις των εθελοντών τις ομάδας μας αρκετές φορές το χειμώνα με αγάπη για το περιβάλλον και το νησί μας! Νίκο Αντωνια Σοφιανα Βαρβάρα Δημήτρη Κριστη Σμαράγδα Μαρία Μαργαρίτα Τζιμη Βαγγέλη και σε όλα τα παιδιά που ήταν και στης υπόλοιπες δράσεις μας αξίζουν Συγχαρητήρια!”

«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιες είναι οι πιο καθαρές και οι πιο βρώμικες παραλίες της χώρας μας μέσω του προγράμματος “Υιοθέτησε μια παραλία” καθώς δεν έχουν ακόμη γίνει οι απαραίτητες καταγραφές. Με μία μόνο δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Στόχος μας είναι να γίνονται τακτικές καταγραφές στην κάθε παραλία έτσι ώστε να δημιουργούνται χρονοσειρές και να έχουμε πιο έγκυρα δεδομένα» επισημαίνει στο Newsbeast o Κωνσταντίνος Τσουκαλάς από το WWF Ελλάς.

Αναφερόμενος στο «Υιοθέτησε μια παραλία» σημειώνει πως είναι ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και σε αυτό μετέχουν μέχρι στιγμής το σώμα Ελλήνων προσκόπων και εθελοντές.

«Εθελοντικές ομάδες “υιοθετούν” παραλίες σε παράκτιες περιοχές της Ελλάδας πραγματοποιώντας τη διαδικασία παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης. Αυτό γίνεται τέσσερις φορές ετησίως σε κάθε παραλία. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος μέσω αυτής της διαδικασίας γιατί παρακολουθεί ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές παραλίες» υπογραμμίζει.

Πώς ο κορωνοϊός επηρέασε τις ελληνικές παραλίες

Ο κορωνοϊός σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπεύθυνου του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» έχει δυστυχώς ενισχύσει το πρόβλημα που ήδη υπήρχε στις ελληνικές παραλίες αλλά και την όλη κατάσταση με τα απορρίμματα αφού χιλιάδες γάντια μιας χρήσης και εκατομμύρια μάσκες μιας χρήσης χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους πολίτες.

«Όλα αυτά φυσικά τα αντικείμενα (μάσκες, γάντια) διαρρέουν στο φυσικό περιβάλλον αφού τα βλέπουμε στους δρόμους πεταμένα και παντού γύρω μας. Ο κόσμος δεν τα απορρίπτει σωστά. Απλά τα πετάει ενώ πρέπει να τα τοποθετούμε σε σακούλες, να δένουμε τις σακούλες και μετά να τις πετάμε στους πράσινους κάδους. Επίσης υπάρχει πολύ συχνά το φαινόμενο να πετάνε τις μάσκες σε μπλε κάδους πράγμα που είναι λάθος γιατί δεν ανακυκλώνονται. Ο κορονοϊός έχει φέρει ένα επιπλέον θέμα πλαστικής ρύπανσης στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή μέσα σε ένα λεπτό χρησιμοποιούνται περίπου 3 εκατ. μάσκες παγκοσμίως. Στη χώρα μας χρησιμοποιούνται γύρω στα 150 εκατ. μάσκες τον μήνα» υπογραμμίζει.

Τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις ελληνικές παραλίες και γενικότερα το περιβάλλον

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς και υπεύθυνος του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» μας δίνει έναν μίνι κατάλογο με οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε πιστά έτσι ώστε να κρατήσουμε τις παραλίες μας καθαρές και να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

@ Δεν απορρίπτουμε τα σκουπίδια χύμα στις παραλίες. Προσπαθούμε να τα τοποθετούμε σε σακούλες και έπειτα στον πλησιέστερο κάδο.

@ Αποφεύγουμε να πετάμε τα απορρίμματα στους ξέχειλους κάδους που υπάρχουν στις παραλίες, είναι ένα συχνό φαινόμενο δυστυχώς.

@ Δεν κάνουμε αλόγιστες αγορές. Τον καφέ ζητάμε να μας τον βάλουν στο δικό μας ποτήρι, παίρνουμε παγούρι πολλαπλών χρήσεων και μειώνουμε τη χρήση πλαστικού μπουκαλιού.

@ Στο σούπερ μάρκετ ψωνίζουμε κυρίως χύμα προϊόντα και όχι τόσο συσκευασμένα γιατί και οι συσκευασίες των προϊόντων δύσκολα ανακυκλώνονται.

@ Χρησιμοποιούμε τη δική μας σακούλα πολλαπλών χρήσεων και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικές.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αγώνας κυπέλλου στο Γιάννενα σήμερα (30/09) και έλευση Νεοφύτου

Δύσκολη αποστολή του ΑΠΑΣ τα Φανάρια απόψε ( 30/09, 15:00) στα Γιάννενα κόντρα στον Βίκο για το Κύπελλο - Νέα προσθήκη ο γκαρντ Γιώργος Νεόφυτος

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Παρμενίων 2023: Συμμετοχή και της Νάξου, “απόβαση” στρατιωτικών οχημάτων

Μεσημέρι Παρασκευής (29/09) και στο λιμάνι της Νάξου είχαμε .. απόβαση στρατιωτικών οχημάτων. Ποιος ο λόγος; (photo)

Πέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

Τα μεγάλα deals και οι επενδύσεις που αλλάζουν τον τουρισμό χάρτη. Τι γίνεται στις Κυκλάδες και την Ρόδο

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής