Από τα μέσα της δεκαετίας του 80 στέκεται στα μπετά μία οικοδομή στην «Λαγκούνα» και η οποία χρόνο με το χρόνο φθείρεται και η θάλασσα πλέον έχει αρχίσει να μπαίνει μέσα στο …σπίτι
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά και βασικά… Η περιοχή έξω από τη πόλη της Νάξου μπορεί να είναι γνωστή ως …Λαγκούνα, αλλά οι παλαιότεροι την γνωρίζουν με το όνομα «Λίχνος» ή «τούμπες». Και μιλάμε για τους ανθρώπους που για δεκάδες χρόνια ζούσαν από τη συγκεκριμένη περιοχή που ήταν γνωστή είτε για το πέτρωμα που είχε (σ.σ. το γνωστό στον Άγιο Αρσένιο ως λίχνο που χρησιμοποιείται ως βάση για ένα είδος φαναριού) είτε για το αλάτι που βρέθηκε αργότερα και κυρίως για το γεγονός ότι υπήρχαν κτήματα εκεί με πλούσια καλλιέργεια.
Σήμερα όμως, το μόνο που βλέπουμε στη περιοχή είναι … νερό και νερό. Α και μία οικοδομή (σ.σ. η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα του κου Μανταδάκη) που βρίσκεται στα μπετά και η οποία κινδυνεύει σε μερικά χρόνια να παρασυρθεί από το κύμα και να καταλήξει; Άγνωστο που. Όμως, η ουσία είναι το είναι στο χείλος του… γκρεμού και σίγουρα δεν αποτελεί και τον καλύτερο πρεσβευτή του νησιού. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι σε ορατή θέση είτε από όσους κατευθύνονται προς τον Άγιο Προκόπιο , είτε έρχονται από το αεροδρόμιο του νησιού.
Και η πρώτη απορία όλων; Μα πως βρέθηκε αυτή η οικοδομή εκεί; Και γιατί ακόμη στέκεται όρθια… Αυτή είναι η δεύτερη σκέψη όλων.
Για το πώς βρέθηκε εκεί, εύκολο. Με …παπά και με κουμπάρο. Δηλαδή πολύ απλά ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (σ.σ. το όνομα δεν έχει σημασία άλλωστε) στις αρχές της δεκαετίας του 80 επέλεξε να καταθέσει στην γη τις όποιες οικονομίες είχε. Πήρε κανονικά άδεια οικοδομής από την Πολεοδομία και έπιασε δουλειά… Αα να σημειώσουμε ότι για να χτίσει κανείς σε παραθαλάσσια περιοχή οφείλει η απόσταση από την ακτή να είναι μίνιμουμ 100 μέτρα. Και με βάση την δεκαετία του 80 και στην στάθμη του νερού , η απόσταση της υπό κατασκευή οικείας ήταν στα 98 μέτρα. Η και 95 που λένε κάποιοι. Όμως, αυτό που προκαλεί είναι τα +90 μέτρα από την ακρογιαλιά. Και αυτός είναι ο λόγος της αναφοράς αυτού του άρθρου. Ότι την δεκαετία του 80 η απόσταση της οικίας ήταν στα +90 μέτρα και σήμερα αυτή η απόσταση έχει εξαφανιστεί.
Φταίει κάποιος; Τι έχει συμβεί και η θάλασσα κάλυψε μία απόσταση 90 μέτρων σε λιγότερο από 30 χρόνια;
Εδώ να σημειώσουμε ότι η οικεία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί υπήρξε ένσταση με αποτέλεσμα τη στάση εργασιών. Επίσης, να σημειώσουμε ότι τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της «Συν+αξία» έγινε προσπάθεια να κατεδαφιστεί το συγκεκριμένο ακίνητο με γνώση του Δήμου και μάλιστα με τηλεοπτική κάλυψη αλλά είπαμε: το ακίνητο είναι νόμιμο. Οπότε έμεινε στις καλένδες.
Όμως, το ζήτημα στο δικό μου μυαλό είναι άλλο: πως στο καλό η θάλασσα κάλυψε 90 μέτρα… Τι έχει συμβεί και η στάθμη του νερού έχει ανέβει ή έχει υποχωρήσει το έδαφος στη περιοχή και έχουμε αλλαγή της φυσιογνωμίας και του υπέδαφους. Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη κάλυψη από το νερό, άλλοι μιλάνε για εργασίες επιχωμάτωσης σε άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να πάρουν από το σημείο αυτό το χώμα. Και κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι ελέω του κυματοθραύστη που ανακατασκευάστηκε μετά το 2004 έχει αλλάξει όλη η λογική στην ροή της θάλασσας προς το συγκεκριμένο σημείο.
Δεν ξέρω εάν θα πρέπει ο δήμος να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία όσον αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο. Αυτό όμως που θα πρέπει ο Δήμος να κάνει είναι να κοιτάξει το θέμα της στάθμης του νερού και της αλλαγής δεδομένων (σ.σ. εάν βέβαια είναι τόσο μεγάλο στη πράξη) στο υπέδαφος της περιοχής. Κι αυτό γιατί υπάρχει ένας δρόμος που ενώνει τον Άγιο Προκόπιο με την Χώρα Νάξου, υπάρχει μία αλυκή και σίγουρα περιουσίες πολιτών που δεν θα ήθελαν να βρεθούν με τη θάλασσα στα πόδια τους…
Ααα και πως είπαμε ότι λέγεται η περιοχή; Όχι «Λαγκούνα» αλλά «Λίχνος» και … «Τούμπες»…