Αδύνατη η κυκλοφορία με γόνδολες.
Το διαβάζεις και δεν το πιστεύεις … Που; Μα στην Βενετία.
Πολλές εβδομάδες ξηρού χειμώνα επιτείνουν τις ανησυχίες πως η Ιταλία θα μπορούσε να βιώσει μία ακόμη χρονιά ανομβρίας μετά την περυσινή κατάσταση συναγερμού, όταν οι Αλπεις είχαν το μισό χιόνι από ό,τι συνήθως. Επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η στάθμη των υδάτων στη Βενετία έχει πέσει σημαντικά και οι γόνδολες δεν μπορούν να πλοηγηθούν σε πολλά από τα κανάλια της πόλης.
Παραδοσιακά η Βενετία βρίσκεται αντιμέτωπη με πλημμύρες, η φετινή ανομβρία όμως, σε συνδυασμό με τη χαμηλή στάθμη των υδάτων λόγω της τρέχουσας φάσης της Σελήνης, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων. To φαινόμενο μπορεί να είναι συνηθισμένο γι’ αυτή την περίοδο του χρόνου, ωστόσο έχει διαρκέσει αρκετά περισσότερο και προβλέπεται να συνεχιστεί κι άλλο, ίσως και για περισσότερες από τρεις μέρες ακόμη, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς.
Στο 69% των περιπτώσεων εμφανίζεται τον χειμώνα μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, οι καταγραφές χαμηλής στάθμης των υδάτων χρονολογούνται από πολύ παλιά. Η χαμηλότερη στάθμη καταγράφηκε το 1934, με 121 εκατοστά κάτω από το παλιρροϊκό μηδέν και η δεύτερη χαμηλότερη το 1989 με 92 εκατοστά κάτω.
Οι γόνδολες και οι βάρκες της Βενετίας, που αποτελούν αξιοθέατο για τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πόλη, είναι ταυτόχρονα και αναπόσπαστο λειτουργικό μέρος της καθημερινής ζωής των Βενετών, κατοίκων μιας πόλης που σε μεγάλο μέρος τα κανάλια παίζουν τον ρόλο των δρόμων, γεγονός που καθιστά τη φετινή ξηρασία προβληματική σε πολλά επίπεδα. Πολλά πλωτά ασθενοφόρα αδυνατούν να προσεγγίσουν τα σπίτια ασθενών ή και να φθάσουν στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μεταφορά αγαθών προς πώληση, ειδικά σε μικρά καταστήματα, καθυστερεί σημαντικά.
Στον .. αέρα 100.000 επισκέπτες
Επιπλέον, και καθώς διανύουμε περίοδο Αποκριών, οι περίπου 100.000 τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βενετία αδυνατούν να περιηγηθούν στα περίφημα κανάλια και δυσκολεύονται να προσεγγίσουν πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης, καθώς ακόμη και το Μεγάλο Κανάλι είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να διασχιστεί. Αυτό υπολογίζεται πως θα έχει αντίκτυπο στα έσοδα της πόλης από την τουριστική προσέλευση.
Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν το φαινόμενο σε ένα αντικυκλωνικό σύστημα ανέμων που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη κι έχει προσωρινά «κολλήσει» πάνω από την πόλη. «Είχαμε τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια να δούμε αυτό το φαινόμενο με τόσο μεγάλη διάρκεια», δήλωσε σε τοπικό σταθμό ο μετεωρολόγος Αλβίζε Πάπα. «Το 2005 είχαμε δει άμπωτη που διήρκεσε για 48 ώρες», πρόσθεσε.
Ο αντικυκλώνας που παραμένει πάνω από τη βόρεια Ιταλία έχει επίσης οδηγήσει σε φαινόμενα έντονης ομίχλης στις πόλεις της κοιλάδας του ποταμού Πάδου και έχει επιβαρύνει τον γεωργικό τομέα, ενώ αναμένεται ότι τα κανάλια της Βενετίας θα παραμείνουν στεγνά τουλάχιστον έως αύριο.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ – Φωτ. REUTERS/Manuel Silvestri