Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΤόνγκα - Συνολάκης: 100 φορές πιο ισχυρή η μινωική έκρηξη στη Σαντορίνη

Τόνγκα – Συνολάκης: 100 φορές πιο ισχυρή η μινωική έκρηξη στη Σαντορίνη

|

Συνολάκης (Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης): 100 φορές ισχυρότερη η μινωική έκρηξη στην Σαντορίνη σε σχέση με την Τόνγκα

«Η έκρηξη του ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα είναι από πλευράς γεωφυσικής ένα ενδιαφέρον φυσικό φαινόμενο το οποίο δεν συμβαίνει συχνά. Τα κύματα έφτασαν όχι μόνο στο Περού αλλά στην δυτική ακτή της Αφρικής, ενώ όλοι οι ωκεανοί της γης αισθάνθηκαν την έκρηξη. Ο λόγος που μας ενδιαφέρει στην Ελλάδα, είναι γιατί κάπως έτσι ήταν η έκρηξη της Σαντορίνης» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης.

«Μια ισχυρή υποθαλάσσια έκρηξη είχε γίνει το 1883 στο ηφαίστειο Κρακατόα στην Ινδονησία, όταν τα κύματα ουσιαστικά έγιναν αισθητά μέχρι το αστεροσκοπείο του Λονδίνο» ανέφερε ο κ. Συνολάκης ενώ μιλώντας για την μινωική έκρηξη στην Σαντορίνη πριν από 3500 χρόνια, επεσήμανε πως ήταν μια από τις 10 μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία. Σύμφωνα μάλιστα με τους πρώτους υπολογισμούς για την έκρηξη στα Τόνγκα, προκύπτει πως η έκρηξη στην Θήρα ήταν 100 φόρες ισχυρότερη.

«Μας ενδιαφέρει λοιπόν να καταλάβουμε τι έχει γίνει από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα, γιατί έτσι θα εξηγήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο του ηφαιστείου της Σαντορίνης και θα καταλάβουμε τι συνέβη, πώς εξαφανίστηκε ο μινωικός πολιτισμός, τι έγινε μετά».

Όσο αφορά στα υποθαλάσσια ηφαίστεια, το ηφαίστειο της Σαντορίνης διαθέτει από τους μεγαλύτερους κρατήρες στον κόσμο, σημείωσε ο κ. Συνολάκης. «Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις κάθε 50-70 χρόνια και κάνει μεγάλες εκρήξεις όπως η μινωική έκρηξη κάθε δεκάδες χιλιάδες χρόνια, μερικοί λένε κάθε 16.000 χρόνια. Για να γίνει μια μεγάλη έκρηξη σύντομα, κοιτάζοντας ιστορικά τι έχει γίνει στο παρελθόν είναι πολύ μικρή η πιθανότητα» εξήγησε ο κ. Συνολάκης.

Στην χώρα μας υπάρχουν αρκετά ενεργά ηφαίστεια και πάντα υπάρχουν γεωφυσικά φαινόμενα που μπορούν να μας εκπλήξουν, υπογράμμισε ο καθηγητής, ωστόσο σημείωσε «το καλό με τα ηφαίστεια είναι ότι προτού κάνουν μια μεγάλη έκρηξη αρχίζουν πολύ καιρό πριν να κάνουν σεισμικές δονήσεις και δίνουν διάφορα σημάδια προκειμένου κανείς να προετοιμαστεί. Είναι πάρα πολύ σπάνιο, ένα ηφαίστειο χωρίς να δώσει καμία απολύτως προειδοποίηση να εκραγεί, μάλιστα τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να κρατήσουν μέχρι και αρκετούς μήνες» είπε τέλος ο κ. Συνολάκης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ίος στην κορυφή με το σκοτύρι – Το ελληνικό τυρί που ξετρελαίνει τους Ολλανδούς

Έρευνα του Griekenland.net κατατάσσει την Ίο πρώτο γαστρονομικό προορισμό για τους φίλους του τυριού, με το παραδοσιακό σκοτύρι να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Συγκέντρωση στη Νάξο για τα Τέμπη: Φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιοσύνης

Πολίτες της Νάξου ενώθηκαν στη φωνή διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας απαντήσεις και απονομή δικαιοσύνης.