Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΤήνος - Κροντηράς: "Λιγότερη σπατάλη νερού, περισσότερη ζωή"

Τήνος – Κροντηράς: “Λιγότερη σπατάλη νερού, περισσότερη ζωή”

|

Ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μιλώντας στο Tornos News, απευθύνει έκκληση στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του νησιού να υιοθετήσουν πρακτικές περιορισμού της κατανάλωσης νερού, ενόψει μιας τουριστικής περιόδου που αναμένεται ιδιαίτερα δυναμική.

Ο Δήμος Τήνου «τρέχει» καμπάνια ευαισθητοποίησης για την προστασία του πολύτιμου αυτού αγαθού, καλώντας τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες να συμβάλουν στη μείωση της σπατάλης νερού.

«Λιγότερη σπατάλη νερού, περισσότερη ζωή»

«Πρέπει να περάσουμε την κουλτούρα προστασίας του νερού και σε αυτούς που έρχονται στο νησί, όχι μόνο στους Τηνιακούς», δηλώνει στο Tornos News ο κ. Κροντηράς, επισημαίνοντας πως το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας, «Λιγότερη σπατάλη νερού, περισσότερη ζωή», αφορά όλους. Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα και απαιτείται συλλογική δράση για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων.

Τονίζει επίσης ότι η αφαλάτωση, αν και συμβάλλει στην επάρκεια νερού, δεν αποτελεί την ιδανική λύση, καθώς είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και ενεργοβόρα. «Η προστασία των υφιστάμενων υδάτινων πόρων είναι μονόδρομος», σημειώνει, καλώντας τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν υπεύθυνες πρακτικές κατανάλωσης, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες διακοπές νερού κατά την τουριστική αιχμή.

Παρά τις προκλήσεις, ο Δήμαρχος διαβεβαιώνει ότι το νησί είναι θωρακισμένο σε επίπεδο υδατικών αποθεμάτων, καθώς διαθέτει μονάδες αφαλάτωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ημερήσια κατανάλωση νερού από 4.000 κυβικά μέτρα το χειμώνα, το καλοκαίρι εκτοξεύεται στις 32.000 κυβικά.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Δήμου έχει ήδη ξεκινήσει από τα σχολεία και επεκτείνεται στις επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία, ενώ ιδιαίτερη έκκληση απευθύνεται και προς τους ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων να προτιμήσουν φυτά με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό.

Τέσσερις φορές μεγαλύτερος πληθυσμός το καλοκαίρι

Η Τήνος προετοιμάζεται για τη νέα τουριστική περίοδο, καθώς το καλοκαίρι ο πληθυσμός της τετραπλασιάζεται, ξεπερνώντας τους 30.000 επισκέπτες από τους 8.500 μόνιμους κατοίκους. Ο Δήμαρχος δίνει έμφαση και στον προσκυνηματικό τουρισμό, καθώς το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Τήνου αποτελεί κορυφαίο θρησκευτικό προορισμό για τον Ελληνισμό και έναν από τους πιο σημαντικούς για τους χριστιανούς παγκοσμίως.

Η μεγάλη τουριστική απήχηση του νησιού έχει οδηγήσει στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, η οποία πλέον εκτείνεται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Κέικ σοκολάτας με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από την Μαριέττα Γαλάνη και έχει γλυκό: Κέικ σοκολάτας με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά και άρωμα ρακής!!

Νάξος: Αίσιο τέλος – με τη βοήθεια ρυμουλκού – για το “SuperRunner Jet” (video)

Μετά από τέσσερις ώρες αδυναμίας πρόσδεσης λόγω θυελλωδών ανέμων, το ταχύπλοο κατέπλευσε με ασφάλεια στη Νάξο μετά τα μεσάνυχτα με την αρωγή ρυμουλκού (video)

Πτήση για Ελλάδα = καθυστέρηση!

Οι πτήσεις προς ελληνικά αεροδρόμια παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην Ευρώπη – Ποιο νησί στην Ελλάδα είναι πρώτο

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Κυκλάδες – “Διονύσιος Σολωμός”: Ακυρώνονται τα δρομολόγια το διήμερο 19 και 20 Μαΐου

Ακυρώνονται τα δρομολόγια του “Διονύσιος Σολωμός” στις 19 και 20 Μαΐου – Επανέρχεται με τα χρώματα της Fast Ferries

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Σπέτσες – Κικίλιας: “Μείωση μέχρι 32% των τιμών των εισιτηρίων στα ταχύπλοα για οικογένειες και παρέες”

Βασίλης Κικίλιας από Σπέτσες: «Μείωση μέχρι 32% των τιμών των εισιτηρίων στα ταχύπλοα για την ελληνική οικογένεια και για τις παρέες που αποτελούνται από τρία άτομα και πάνω»

Σίφνος – “Speedrunner”: Ανεπιτυχής αρχικά η προσέγγιση λόγω ανέμων (video)

Θυελλώδεις άνεμοι απέτρεψαν την προσέγγιση του “Speedrunner Jet” στη Σίφνο το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά το πλοίο επέστρεψε και ολοκλήρωσε επιτυχώς την επιβίβαση και αποβίβαση.

National League 2: Τελικός ανόδου με φόντο την ελπίδα και την πίεση

Καραχάλιος και Καρακατσάνης μιλούν για τη μεγάλη μάχη Ιωνικού – Πανναξιακού που κρίνει την άνοδο στη National League 1

National League 2: Η Βάσω Τσαρούχα «σφυρίζει» τον τελικό ανόδου Ιωνικός – Πανναξιακός

Όλα για όλα στη Νίκαια – Στο γήπεδο και ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή επεισοδίων - Ποιοι είναι οι διαιτητές

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Νάξος: Η ψύχραιμη προσγείωση, ο γλάρος και η μάχη για τα “Likes”

Ψύχραιμη προσγείωση και υπερβολικές αντιδράσεις: Τι πραγματικά συνέβη με τον γλάρο στην πτήση της Ολυμπιακής στη Νάξο