Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΤήνος - Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ: "Είμαστε καθόλα νόμιμοι, έχουμε υποστεί σημαντική οικονομική...

Τήνος – Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ: “Είμαστε καθόλα νόμιμοι, έχουμε υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά”

|

Η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ προχώρησε σε απάντηση στο δελτίο Ενημέρωσης της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα Δήμου Τήνου (24/04) και της κας Δεληγιάννη – “τέτοιες πρακτικές παρεμπόδισης των εργασιών ολοκλήρωσης ενός καθ’ όλα νόμιμου έργου, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές επί μακρόν από την εταιρεία μας, καθόσον θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την εταιρεία”

Ηταν η 24η Απριλίου όταν η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα κατά της Ανεμογεννήτριες στην Τήνο εξέδωσε ανακοίνωση εις βάρος της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ για το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στη θέση “Πράσσα”….  Και ανάμεσα στα άλλα είχαμε διαβάσει σε τοποθέτηση της Επάρχου κα Δεληγιάννη ” ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ!! Αυτές οι δυο λέξεις φτάνουν αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου. Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το διπλό έγκλημα ενάντια στον τόπο μας και στους αναγκαστικά φιμωμένους λόγω της καραντίνας συμπολίτες μας, θα λογοδοτήσουν κάποια στιγμή στην τοπική κοινωνία!!”  αλλά και  “Απορούμε όμως! Η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται ούτε για την ασφάλεια του έργου; Πως είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί αυτή όταν το εξειδικευμένο συνεργείο που ήρθε την προηγούμενη φορά, προκειμένου να γίνει η σκυροδέτηση του έργου, αυτή την φορά δεν συνδράμει στο εγχείρημα; Υπάρχει εξειδικευμένο Τηνιακό συνεργείο που θα βοηθήσει στο έργο ή οι εργασίες θα γίνουν με ανειδίκευτους εργάτες; Πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζόμενων στο έργο και όσων θα βρεθούν στην ευρύτερη περιοχή; Θυσιάζεται και αυτή στον βωμό του κέρδους;” 

Ποια η απάντηση από την Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ; Με δελτίο ενημέρωσης σημειώνει ” Η εταιρεία μας, ως τοπική μικρή εταιρεία, σέβεται το περιβάλλον των νησιών μας, έχοντας ήδη δηλώσει ότι η επιβεβλημένη ενεργειακή μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειας, πρέπει να γίνει κατά προτίμηση από μικρά έργα που να βρίσκονται σε αντιστοιχία με το νησιωτικό ευαίσθητο περιβάλλον. Αυτό άλλωστε υποστήριζε και το δημοτικό συμβούλιο και για αυτόν τον λόγο έδωσε την σύμφωνη γνώμη του ομόφωνα στο δικό μας έργο, ενώ αντίθετα αρνήθηκε σε άλλα μεγαλύτερα”. και κατέληξε “ Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό τέτοιες πρακτικές παρεμπόδισης των εργασιών ολοκλήρωσης ενός καθ’ όλα νόμιμου έργου, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές επί μακρόν από την εταιρεία μας, καθόσον θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την εταιρεία, η οποία για να προστατευτεί βρίσκεται στην δυσάρεστη αλλά αναγκαία θέση να απαιτήσει με κάθε νόμιμο μέσο την αποζημίωσή της από τις τεράστιες οικονομικές ζημίες -τις οποίες παντελώς άδικα υφίσταται– στρεφόμενη κατά παντός συμμετέχοντος προσώπου στις παράνομες αυτές ενέργειες. Συνεπακόλουθα δε, θα αναζητηθεί και η ποινική ευθύνη και καταδίκη όσων την βλάπτουν”. 

Αναλυτικά το δελτίο Ενημέρωσης από την Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ 

“Η εταιρεία μας έχει επιδείξει επί μακρόν μεγάλη ανοχή σε δυσφημιστικές, υβριστικές, ενίοτε και απειλητικές σε βάρος τις εκφράσεις, κατά την ενάσκηση νομίμων δικαιωμάτων της, σχετικά με το μικρής κλίμακας Αιολικό Πάρκο της στη Θέση «ΠΡΑΣΣΑ – ΚΑΜΠΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ».

Αντιπαρερχόμαστε για μια ακόμη φορά τις απρεπείς εκφράσεις εις βάρος της εταιρείας μας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο από 24-04-2020 δελτίο τύπου της δημοτικής επιτροπής αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες, καθώς και σε ανάρτηση της κας Δεληγιάννη και τούτο, όχι γιατί αδυνατούμε να απαντήσουμε, αλλά επειδή πρωτίστως πιστεύουμε στην ευπρέπεια του Δημοσίου Λόγου.

Θυμίζουμε στα μέλη της επιτροπής αγώνα, ότι η εταιρεία μας έχει αποδείξει τον σεβασμό της στην τοπική κοινωνία εμπράκτως, καθώς το πρώτο βήμα για την αδειοδότηση του έργου, ήταν η λήψη της γνώμης της τοπικής κοινωνίας. Τούτο έγινε με θεσμικό τρόπο, καθώς η εταιρεία μας προ της αδειοδότησης του έργου, απευθύνθηκε στους εκλεγμένους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο το οποίο και ενημέρωσε. Το τότε δημοτικό συμβούλιο εκφράστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ ΘΕΤΙΚΑ για το συγκεκριμένο έργο. Το ίδιο, ΟΜΟΦΩΝΑ ΘΕΤΙΚΑ εκφράστηκε και το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Η εταιρεία μας, ως τοπική μικρή εταιρεία, σέβεται το περιβάλλον των νησιών μας, έχοντας ήδη δηλώσει ότι η επιβεβλημένη ενεργειακή μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειας, πρέπει να γίνει κατά προτίμηση από μικρά έργα που να βρίσκονται σε αντιστοιχία με το νησιωτικό ευαίσθητο περιβάλλον. Αυτό άλλωστε υποστήριζε και το δημοτικό συμβούλιο και για αυτόν τον λόγο έδωσε την σύμφωνη γνώμη του ομόφωνα στο δικό μας έργο, ενώ αντίθετα αρνήθηκε σε άλλα μεγαλύτερα.

Διερωτώμεθα δε, αν η επιτροπή αγώνα είναι σε θέση να υποδείξει πως θα ήθελε να παράγεται η ενέργεια που καταναλώνει το νησί μας, αν δεν θέλει να παράγεται από αέρα;
Μήπως από κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο;
Μήπως από καύση λιγνίτη;
Μήπως από καύση εισαγόμενων καυσίμων;

Απευθυνόμενοι, λοιπόν, στην Επιτροπή Αγώνα:
Την Καλούμε να αντιμετωπίσει το έργο μας στην πραγματική του διάσταση, καθόσον πρόκειται περί ενός μικρού (μόλις 1,8MW) αιολικού έργου, το οποίο θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία της Τήνου παράγοντας με περιβαλλοντικά φιλικό και κλιματικά ουδέτερο τρόπο, μέρος της ενέργειας που καταναλώνει το νησί. Το έργο αυτό δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, καθώς δεν είναι ορατό από κανένα οικισμό ή άλλο σημείο ενδιαφέροντος της Τήνου και χρησιμοποιεί μόνο υφιστάμενες υποδομές του νησιού (δρόμους, ηλεκτρικά δίκτυα κλπ…),

Την προτρέπουμε, να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της προς παραγωγικές κατευθύνσεις, όπως η εξασφάλιση μέσω της εκμετάλλευσης του αιολικού δυναμικού της Τήνου φτηνού ρεύματος για την τοπική κοινωνία. Διαβεβαιώνουμε δε -όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει- ότι στο θέμα αυτό θα έχει την αμέριστη στήριξη και συμβολή μας.

Επιπροσθέτως, θέλουμε να σταθούμε στα χτεσινά θλιβερά γεγονότα (της 04-05-2020), κατά την συνέχιση των εργασιών σκυροδέτησης των θεμελίων των ανεμογεννητριών του έργου μας. Οι μπετονιέρες που κατευθύνονταν στο πάρκο, ήρθαν αντιμέτωπες με ομάδα διαδηλωτών, η οποία για ακόμα μία φορά, δρώντας έκνομα, διέκοψε την κυκλοφορία και παρεμπόδισε με αυτόν τον τρόπο τη διέλευσή τους στην πορεία τους προς το γήπεδο εγκατάστασης. Συνεπεία τούτων, το μεταφερόμενο σκυρόδεμα καταστράφηκε, η σκυροδέτηση αναβλήθηκε και η εταιρεία μας για μία ακόμη φορά υπέστη σημαντική οικονομική ζημία, η οποία έγκειται στην καθυστέρηση που προκαλείται στην περάτωση του έργου, την καταστροφή του μπετόν κλπ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό τέτοιες πρακτικές παρεμπόδισης των εργασιών ολοκλήρωσης ενός καθ’ όλα νόμιμου έργου, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές επί μακρόν από την εταιρεία μας, καθόσον θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την εταιρεία, η οποία για να προστατευτεί βρίσκεται στην δυσάρεστη αλλά αναγκαία θέση να απαιτήσει με κάθε νόμιμο μέσο την αποζημίωσή της από τις τεράστιες οικονομικές ζημίες -τις οποίες παντελώς άδικα υφίσταται– στρεφόμενη κατά παντός συμμετέχοντος προσώπου στις παράνομες αυτές ενέργειες. Συνεπακόλουθα δε, θα αναζητηθεί και η ποινική ευθύνη και καταδίκη όσων την βλάπτουν”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Island Hopping à la Αμερικανικά: Οι τουρίστες επιλέγουν πολυνησιακές διαδρομές με “καρδιά” τις Κυκλάδες

Από τη Μύκονο και τη Νάξο μέχρι τη Μήλο και την Ίο, οι τουρίστες του 2025 επιλέγουν εμπειρία πολλαπλών σταθμών αντί για μονοδιάστατες διακοπές – Στο προσκήνιο το αυθεντικό και το λιγότερο προβεβλημένο.

Εκεί που γεννήθηκε η “Όμορφη Πόλη” – Χώρος πολιτισμού και μνήμης η οικία του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά

Η απόφαση του ΚΣΝΜ ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού και μνήμης

Καλοκαιρινό γλέντι στην Κεραμωτή με τον Λευτέρη Βαζαίο, Ραντεβού στις 8 Αυγούστου!

Μια αυγουστιάτικη νύχτα γεμάτη μουσική, χορό και νιώματα από τον Σύλλογο Κεραμιωτών Νάξου, με τη συνοδεία του παραδοσιακού συγκροτήματος του Λευτέρη Βαζαίου.

Ελλάδα: Δώδεκα ακτές χάνουν τη «Γαλάζια Σημαία» για το 2025. Ποιες είναι

Αποσύρθηκαν από τον διεθνή κατάλογο λόγω πλημμελούς οργάνωσης και μη συμμόρφωσης με τα κριτήρια ασφάλειας και εξυπηρέτησης λουομένων.

Σίκινος: Πολιτισμός και βιοποικιλότητα με τη σφραγίδα του Cycladic Identity

Ολοκληρώθηκαν δύο νέα προγράμματα του Cycladic Identity στη Σίκινο Ψηφιακή εφαρμογή «Μονοπάτια Πολιτισμού Σίκινος» & «Καταγραφή και ανάδειξη της χλωρίδας της Σικίνου»

Δονούσα: Το ναυάγιο «ΩΡΙΩΝ» αποκτά φωνή μέσα από μια νέα ενημερωτική πινακίδα

Στον όρμο του Κέδρου, ένα πλοίο-φάντασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διηγείται πλέον την ιστορία του σε ντόπιους και ταξιδιώτες

“Η Νάξος παράγει, εξαιρετικό μέλι”: Ο Ι. Ματζάκος μιλάει για τον “θαυμαστό κόσμο της μέλισσας” (video)

Ο έμπειρος μελισσοκόμος μιλά για τη ζωή στην κυψέλη, την τέχνη της μελισσοκομίας και τη σημασία της τοπικής παραγωγής, λίγο πριν την ομιλία του στην Κωμιακή.

“Μαζί ομορφαίνουμε το χωριό μας”, εθελοντική δράση βαψίματος στα σοκάκια του Σαγκρίου

Οι κάτοικοι του Σαγκρίου δίνουν το παράδειγμα με χρώμα, χαμόγελο και συλλογική διάθεση

Naxos Medical: Τα προγραμματισμένα ιατρεία για τον Αύγουστο 2025

Ουρολόγοι, αγγειοχειρουργός, νευρολόγος, πνευμονολόγος, πλαστικός χειρουργός και άλλες ειδικότητες έρχονται στη Νάξο – Κλείστε έγκαιρα το ραντεβού σας

Ξεκίνησαν οι εγγραφές μέσω ΕΣΠΑ σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ του Δήμου Νάξου

Από 30 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου 2025 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη φιλοξενία παιδιών και ΑμεΑ σε δομές δημιουργικής απασχόλησης – Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν