Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΘρεπτικά περισσότερο κι από μπον φιλέ τα ξενικά ψάρια

Θρεπτικά περισσότερο κι από μπον φιλέ τα ξενικά ψάρια

|

Η κατανάλωση ορισμένων από τα ξενικά είδη ψαριών που έχουν «καταλάβει» τις ελληνικές θάλασσες μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ ουσιαστικό μέτρο για τη μείωση του πληθυσμού τους. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση – η τελευταία προέρχεται από το ΕΛΚΕΘΕ, το ΑΠΘ και την οργάνωση WWF και μάλιστα συνοδεύεται από μια πολύτιμη βιολογική ανάλυση τεσσάρων ειδών, η οποία αποδεικνύει ότι η κατανάλωσή τους είναι ωφέλιμη όχι μόνο για τη διατήρηση της ισορροπίας στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και για τον οργανισμό μας, καθώς είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτήθηκε (με 460.000 ευρώ) από το ΕΣΠΑ, ονομάστηκε 4Alien και είχε ως στόχο να δώσει λύσεις στο μείζον θέμα της διαχείρισης ξενικών ειδών στις ελληνικές θάλασσες. Στο πλαίσιο του προγράμματος εξετάστηκαν 4 είδη: το λεοντόψαρο, ο γερμανός, η αγριόσαλπα και ο σαρδελόγαυρος. «Η ιδέα ήταν να μελετήσουμε τέσσερα ξενικά είδη που δημιουργούν πρόβλημα στο οικοσύστημα αλλά και στην αλιεία», εξηγεί η Βούλα Καρεχλέ, ερευνήτρια στο ΕΛΚΕΘΕ και συντονίστρια του προγράμματος.

«Πρόκειται για είδη που μπορούν να καταναλωθούν αλλά επειδή δεν τα ξέρει ο κόσμος και δεν υπάρχει ζήτηση, οι αλιείς τα πετούν. Οι σεφ σε μεγάλα εστιατόρια που σερβίρουν γκουρμέ πιάτα ενδιαφέρονται πολύ για τα ξενικά είδη και εμείς οι επιστήμονες οφείλουμε να μεταφέρουμε τη γνώση σε όσους μπορούν να βάλουν τα ξενικά είδη στο πιάτο μας».

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του προγράμματος ήταν η μελέτη της βιολογίας των τεσσάρων ειδών. «Μελετήσαμε το σωματικό βάρος τους, τη φιλετική τους απόδοση, τη σύσταση του φιλέτου και τη σύσταση σε λιπαρά οξέα», αναφέρει ο Κρίτωνας Γρηγοράκης, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. «Και στα τέσσερα είδη, το ποσοστό του φιλέτου (σ.σ. δηλαδή του καθαρού κρέατος) είναι μεγάλο, στον σαρδελόγαυρο για παράδειγμα φτάνει το 50% του βάρους.

Οσον αφορά τις πρωτεΐνες, «τα τέσσερα ψάρια είναι εφάμιλλα ή καλύτερα από μπον φιλέ, γιατί έχουν μηδενικούς υδατάνθρακες και υψηλά λιπαρά οξέα (Ω3 κι Ω6)». Οπως ανέφερε ο κ. Γρηγοράκης, το πρόβλημα με τη διατροφή του μέσου ανθρώπου είναι ότι λαμβάνει πολλά Ω6 (συνήθως από φυτικές τροφές) και λίγα Ω3, τα οποία δεν καλύπτονται από φυτικά τρόφιμα. Σημαντικό κομμάτι της έρευνας της επιστημονικής ομάδας ήταν και οι δυνατότητες μεταποίησης των τεσσάρων ψαριών, με την ομάδα να καταλήγει σε επτά προτάσεις (λ.χ. καπνιστό φιλέτο, πέστο καπνιστού κ.ο.κ.), οι οποίες σε έρευνα κοινού έδειξαν ότι υπήρχε θετική ανταπόκριση, σημάδι του περιθωρίου εμπορικής εκμετάλλευσης.

«Τα τρία από τα τέσσερα είδη μπορούν να πιαστούν σε μεγάλες ποσότητες χωρίς να πιάνονται και ποσότητες άλλων ειδών», ανέφερε η κ. Καραχλέ. «Για παράδειγμα, ο σαρδελόγαυρος είναι ένα μικρό πελαγικό ψάρι, που αλιεύεται με γρι γρι. Σήμερα οι ψαράδες κατεβάζουν το δίχτυ για να διώξουν τους σαρδελόγαυρους, για να πιάσουν άλλα είδη όπως σκουμπριά και κολιούς. Ενας έμπειρος ψαράς ξέρει πώς θα τα πιάσει».

Πάντως ορισμένα από τα είδη έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν στις καταναλωτικές προτιμήσεις. «Στην Κύπρο, ο γερμανός είναι δημοφιλής, ενώ στην Κρήτη το λεοντόψαρο ξεπερνάει σε τιμή τη σκορπίνα. Το “όνειρο του τρελού επιστήμονα” είναι ότι σε λίγα χρόνια αντί να τρώμε κατεψυγμένο το κοκκινόψαρο του Ατλαντικού, θα προτιμάμε το λεοντόψαρο».

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr – photo credit Thanos Dailianis/HCMR

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Φόρτωμας – Σύρος: Δύο εκατ. ευρώ για την σωτηρία του Δημαρχειακού Μεγάρου

Φίλιππος Φόρτωμας - βουλευτής Κυκλάδων - «Η δέσμευση που έγινε πράξη! 2.000.000 ευρώ για το Δημαρχείο Σύρου»

Ευρώπη: Προς κατάργηση οι θερμικοί κινητήρες στα αυτοκίνητα

Το κείμενο προβλέπει ότι τα νέα αυτοκίνητα θα εκπέμπουν μηδενικό CO2, πράγμα που απαγορεύει ντε φάκτο τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης, ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)